Dieta sanatoasa. Calciul si fierul in sarcina

/ / Modificat: 2016-03-02
Dieta sanatoasa. Calciul si fierul in sarcina

Calciul si fierul sunt ingredientele cheie ale oricarei sarcini sanatoase. Alaturi de alte vitamine si minerale, acestea asigura buna dezvoltare a fatului si totodata mentin mama in forma, fara carente cauzate de sarcina solicitanta.

Chiar daca medicul care iti supravegheaza evolutia pe parcursul sarcinii ti-a prescris vitamine prenatale, trebuie sa stii ca e foarte important ca alimentatia ta sa le includa si ea, astfel incat sa iti pastrezi starea de sanatate buna.

Calciul si fierul sunt, poate, cele mai importante dintre acestea si de aceea nu trebuie sa lipseasca din regimul tau alimentar in cele 9 luni de sarcina.

De cat calciu ai nevoie in timpul sarcinii?

Calciul este vital pentru dezvoltarea sistemului osos al copilului tau si pentru cresterea dintilor. De altfel, sanatatea oaselor tale tot cu ajutorul acestui mineral poate fi pastrata. Femeile mai tinere de 19 ani au nevoie de 1.300 mg de calciu in fiecare zi, iar doza zilnica recomandata pentru femeile care au depasit aceasta varsta este de 1.000 mg.

Specialistii in sanatate si nutritie recomanda, in medie, consumarea a 4 doze de calciu pe zi, fiecare a cate 300 mg. Un pahar de lapte sau iaurt, 50 g de branza tare, 50 - 60 g de branza proaspata de vaci sau 50 g de legume verzi proaspete sau preparate contin echivalentul acestei doze de calciu.

De cat fier ai nevoie in timpul sarcinii?

Fierul ajuta la formarea celulelor de sange si previne anemia. Atunci cand esti insarcinata, doza zilnica recomandata de fier este de 27 mg. Cele mai multe femei insarcinate apeleaza la suplimentele alimentare cu fier in timpul sarcinii, pentru ca e destul de dificil sa obtii aceasta cantitate doar din alimente.

Pentru a ajuta asimilarea acestuia, poti consuma in paralel oricare dintre aceste alimente si preparate: prune si piersici uscate, stafide, fasole, linte, mazare, legume cu frunze verzi, paine integrala sau cereale integrale, nuci, migdale si carne rosie.

Carnea de pui, pestele si ouale contin, de asemenea, fier, asa ca le poti include in alimentatia ta pe perioada sarcinii. Fierul se absoarbe in organism cu ajutorul vitaminei C.

De aceea, suplimentele alimentare cu fier trebuie sustinute si de o dieta bogata in vitamin C. Cele mai multe multivitamine pe care le prescriu medicii in timpul sarcinii contin 16 pana la 20 mg de fier, insa daca exista o deficienta inca dinainte ca sarcina sa apara, este posibil ca medicul tau sa iti prescrie mai mult de 20 mg.

Deficienta de fier este una dintre cele mai comune deficiente nutritionale din timpul sarcinii. Aceasta se instaleaza de obicei in cel de-al treilea trimestru al sarcinii. Cauzele principale pentru care poti suferi de o astfel de deficient sunt faptul ca in timpul sarcinii ai nevoie de mai mult fier decat inainte, o dieta care nu contine suficiente vitamin si minerale sau faptul ca alimentele pe care le consumi nu contin tipul de fier pe care organismul tau il poate absorbi repede.

Deficienta de fier va poate cauza probleme de sanatate tie si copilului tau. Oboseala, capacitatea scazuta de a te concentra, stresul cardiovascular, rezistenta redusa la infectii sau anemia sunt doar cateva dintre simptomele care ar insoti o astfel de deficienta.

Tot lipsa fierului din organism este o cauza a nasterilor premature, a copiilor nascuti cu o greutate foarte mica si chiar a mortalitatii in randul nou-nascutilor. Vitamina face minuni si in ceea ce priveste sistemul imunitar, asa ca iti ofera doar beneficii.

Vitamina C se gaseste din belsug in alimente precum sunt citricele si sucurile obtinute din acestea, fructele kiwi si mango, cartofii, capsunile, ardeii grasi, rosiile si sucurile sau sosurile obtinute din acestea, cantalupul si indragitul broccoli.

Daca inainte de a ramane insarcinata nu ai suferit de anemie sau deficient de fier, doza ta zilnica ar trebui sa fie de 27 mg. In aceste conditii, este important sa adopti o dieta echilibrata, care sa includa surse de fier atat vegetale cat si animale si pe care sa o sustii cu consumul de vitamina C, pe care o poti asimila cu usurinta din fructe si legume.

In cazul in care suferi de anemie sau ai o alimentatie exclusiv vegetariana, trebuie sa te consulti cu medicul tau pentru a-ti prescrie suplimentele si regimul de care ai nevoie pentru a nu suferi deficiente de fier in timpul sarcinii.

Ti-au fost utile informatiile despre consumul de calciu si fier in sarcina? Tu te-ai confruntat cu anemia in sarcina? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Calciu Fier Vitamina C

Articole recomandate

Citeste si despre