Vaccinul HPV salveaza vieti!

/ / Modificat: 2019-04-24
Vaccinul HPV salveaza vieti!

STIATI CA..?

1. Nu te poti imbolnavi de la acest vaccin (este recombinat genetic, NU contine virus!)

2. HPV se poate lua prin contactul tegumentelor, fara contact sexual chiar‼

3. HPV se ia chiar daca se foloseste prezervativul!

4. HPV determina 99.7% din cancerele de col! (Plus anal, vaginal, vulvar, de penis si orofaringeal)

5. Romania este pe primul loc ca mortalitate prin cancer de col! 19.5 din 100.000 femei mor din aceasta cauza (ca si comparatie, in Australia procentul este de 2.7 la 100.00! (si multe femei tinere, cu varste cuprinse intre 25 si 27 de ani!)

6. In Romania incidenta este de 3 ori mai mare fata de media Europeana‼

7. HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala!

8. VACCINUL + MONITORIZAREA periodica la ginecolog ar reduce cancerul de col cu 94%!

9. Un examen Papanicolau NORMAL nu este echivalent cu un col normal! Aceasta investigatie are o sensibilitate doar de 60-70%! (asta inseamna ca 30-40% din persoanele cu rezultate normale pot avea cancer sau leziuni precanceroase!)

10. Examenul HPV ar trebui facut cel putin din 5 in 5 ani. SUA, CANADA, AUSTRALIA, SCOTIA, TARILE NORDICE etc au programe DE VACCINARE nationale de 10 ani si “se bat” care va fi prima tara care va eradica cancerul de col.

MORTALITATEA GLOBALA PRIN CANCER DE COL

Este ca si cum un avion cu 380 de femei la bord cade in ocean in fiecare zi! Si inca 3 in fiecare weekend (Cate un avion cade ZILNIC in ocean!) daca ati auzi aceasta stire, ati lua vreo masura?)

CUM STAM in ROMANIA?

Multi medici inca recomanda pacientelor SA NU FACA examenul HPV si/sau VACCINUL.

Sunt curioasa cate paciente de 20 si ceva de ani au vazut murind, de au puterea sa recomande aceste lucruri?! Nu au vazut.

Multe paciente nici nu au auzit despre HPV

- de ce?! Pentru ca unii medici spun: “eii, nu are ea bani sa isi faca analiza, de ce sa imi bat gura sa pierd timp sa ii spun?”

Este adevarat, costul se ridica la 300 ron, fiind strict cu plata. Pentru multe paciente acest cost este prea mare, din pacate.

Desi suntem printre primele tari care au avut program de vaccinare GRATUIT, rezultatul a fost unul foarte trist. DE CE?! Deoarece nici medicii si nici populatia nu stiau exact despre ce este vorba! Dar, prin informare, pacientele poate isi vor putea permite peste o luna, doua, cinci, anul viitor. Pacientele au dreptul sa fie informate, iar datoria medicului este sa cunoasca si sa recomande atat examenul, cat si vaccinul, acolo unde este necesar. Eu personal am fost placut surprinsa sa constat ca multe femei simple, care nu erau din Bucuresti sau din vreun alt oras important, dupa ce le-am oferit toate informatiile, au venit peste 1-2-3 luni sa se investigheze! Intr-adevar, cele mai multe dupa ce au auzit ca o cunostinta are cancer de col sau ca o vecina a murit de cancer de col sau ca o ruda face chimio/radioterapie dupa operatia pentru cancer de col.

IMPORTANT

- 62 de tari au introdus vaccinarea HPV de rutina

- 5 tari au introdus si vaccinarea baietilor gratuita

In Australia, spre exemplu:

- se vaccineaza si fetele si baietii

- vaccinarea se face la varsta de 9-14 ani ideal, apoi de dorit pana la 26 de ani, dar, ATENTIE, se poate face pana la 46 de ani!

- femeile peste 25 de ani fac analiza HPV o data la 5 ani, pana la 74 de ani

- in 2016, 78% dintre copiii de 15 ani erau vaccinati

Australia spune ca in anii urmatori va fi prima tara din lume care va eradica cancerul de col. (este insa in “lupta” cu alte tari, vom vedea in curand rezultatele)

In acest timp, in alte parti din lume... (sa va reamintesc de avionul cu 380 de femei la bord care cade zilnic in ocean?)

Stau si ma gandesc daca fac bine scriind lucrurile acestea in acest fel si nu “mai delicat”... DAR... cancerul nu este “DELICAT”, dragele mele... nu este. Sunt femei care erau bine”, cu papanicolau normal si care peste 1 an mor de cancer de col... Pe mine ma afecteaza aceste cazuri... Iar daca in lume exista posibilitatea ca macar pe acest tip de cancer sa il facem sa dispara si copiii sau nepotii nostri sa traiasca intr-o lume fara HPV.... de ce nu am incerca?! Ganditi-va bine... sa ne amintim de Poliomielita... de chinurile ei. Si de faptul ca acum NU mai exista. Nu este ceva grozav?

Articol scris de Dr. Diana Mihai 

Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

🔴Infertilitate 

🔴Estetica Ginecologica

🔴Obstetrica

🔴Ginecologie

👩🏼‍💻 Website: www.drdianamihai.ro

👉🏻 Facebook: https://www.facebook.com/DrDianaMihai/

💌 Email: dr.dianamihai@gmail.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin Hpv

Articole recomandate

Citeste si despre