Saptamana 30 de sarcina

/ / Modificat: 2014-12-29
Saptamana 30 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 30 de sarcina burtica ta a ajuns suficient de mare incat sa fie remarcata si chiar sa devina un subiect de discutie cu aproape orice persoana cunoscuta pe care o intalnesti.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 30 de sarcina

In saptamana 30 bebelusul tau este cam cat o varza de marime medie. Are 39 de centimetri lungime si cantareste aproape 1.300 de grame.

bebelus-burtica-saptamana-30

In jurul sau are 800 - 1000 de mililitri de lichid amniotic, dar volumul va scadea pe masura ce el va creste si va umple uterul. Lichidul amniotic protejeaza bebelusul si ajuta la buna dezvoltare a acestuia. In cadrul unei ecografii la aceasta varsta de sarcina, medicul va aprecia cantitatea de lichid amniotic din jurul copilului. O cantitate prea redusa (termenul medical este oligoamnios sau oligohidramnios) poate insemna ca fatul are probleme.

Sarcina la 30 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In aceasta saptamana, bebelusul continua sa adauge straturi suplimentare de grasime. Din saptamana aceasta si pana in saptamana 37 el va lua in greutate cam 250-300 de grame pe saptamana. Acesta este cel mai rapid ritm de crestere in greutate. Dupa nastere, in primele saptamani bebelusul va lua intre 150 si 200 de grame.

Totodata, bebelusul tau va exersa suptul, cu ajutorul degetelor sale, aceasta capacitate urmand a se definitiva abia in jurul saptamanii 35.

Unghiile de la maini ating in sfarsit capetele degetelor, insa celor de la picioare le mai trebuie ceva vreme pana sa ajunga la aceasta performanta.

Un alt aspect interesant legat de dezvoltarea bebelusului in saptamana 30 de sarcina este acela privitor la memorie. In urma unor studii facute de cercetatori din Olanda, in timpul carora au fost analizate reactiile bebelusilor la anumiti stimuli, s-a constatat ca in saptamana 30 fetii au memoria de scurta durata dezvoltata suficient cat sa tina minte ceva perceput in urma cu 10 minute.

In saptamana 30 de sarcina bebelusul poate sa exerseze miscarile respiratorii printr-o succesiune regulata a contractiilor diafragmului - muschiul care desparte toracele de abdomen si care este principalul implicat in procesul respiratiei. Aceste miscari succesive pot sa il faca sa sughite. Sughitul bebelusului tau este absolut normal si il poti simti si tu ca mici impulsiuni ritmice, nu foarte puternice. Cel mic o sa continue sa sughite si dupa nastere.

Bebelusul poate clipi, este capabil sa distinga intre intuneric si lumina si poate chiar urmari o sursa de lumina inainte si inapoi. Imediat dupa nastere, isi va tine ochii inchisi o buna parte din zi.

Atunci cand ii va deschide, va raspunde la modificarile intensitatii luminoase, dar va avea o acuitate vizuala scazuta, ceea ce inseamna ca el va putea vedea doar obiectele aflate la cativa centimetri de fata lui. Este suficient insa pentru a vedea fata mamicii lui in momentul cand alapteaza. Acuitatea vizuala creste in timp, ceea ce inseamna ca pe la trei luni de viata bebelusul va putea vedea la distante mai mari.

In saptamana 30 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul tau in saptamana 30 de sarcina

Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cate luni inseamna 30 de saptamani de sarcina?

Saptamana 30 de sarcina marcheaza sfarsitul celei de-a 7-a luni. Mai ai doar 10 saptamani pana la termen!

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 30 de sarcina?

Te misti destul de greu in aceasta saptamana, si va deveni si mai greu, insa este o perioada cu rasplata din belsug avand in vedere faptul ca iti simti bebelusul miscand in fiecare zi. Daca simti ca te coplesesc schimbarile si greutatea din ce in ce mai mare de a face lucruri obisnuite, atunci nu ezita sa mai tai de pe lista din activitatile pe care le ai de facut sau sa ceri ajutor cuiva din familie ori chiar din afara ei (mamei, sotului, unei surori daca ai, unei bune prietene etc). S-ar putea sa ai tendinta de a suporta totul singura, insa, daca faci acest lucru, risti ca atunci cand va veni bebe pe lume sa fii deja destul de obosita, ceea ce nu e de preferat.

Castigul ponderal total la 30 de saptamani de sarcina ar trebui sa fie undeva intre 8 si 11 kilograme. Nu te ingrijora insa de pe acum in privinta lor. Este important sa stii ca daca surplusul de kilograme a fost acumulat in 9 luni, tot cam atat si chiar mai mult ii va trebui organismului ca sa revina la forma initiala, mai ales intr-un mod sanatos.

Simptome frecvente la 30 saptamani de sarcina

In aceasta saptamana, multe dintre simptomele de la inceputul sarcinii, pe care probabil sperai sa nu le mai ai, revin usor amplificate. Este vorba de nevoia de a urina des, de sanii sensibili, oboseala, arsuri la nivelul stomacului. Te poti simti mai obosita mai ales daca ai probleme cu somnul. Obosesti si cand faci miscare mai mult timp.

De asemenea, poti sa te simti neindemanatica, lucru ce este usor de inteles. Din cauza hormonilor de sarcina esti mai grea, echilibrul tau este afectat si articulatiile sunt mai instabile. Aceste articulatii laxe pot determina cresterea piciorului tau cu un numar la pantof - modificare care este de obicei permanenta.

Unele gravide pot scapa usor lucruri din mana si pot avea dureri de maini - acest lucru este cauzat de modificarile de la nivelul articulatiei mainii si se rezolva o data cu nasterea. De pe acum, unele gravide simt ca "se umfla", ca acumuleaza apa in exces. Retentia de lichid este normala in ultimul trimestru de sarcina si contribuie la kilogramele in plus care apar pe cantar, insa, daca apare brusc si va ingrijoreaza, este bine sa va adresati medicului - sa nu fie legata de hipertensiunea de sarcina sau de alte probleme.

La 30 de saptamani, contractiile Braxton Hicks sunt destul de frecvent intalnite, acestea avand rolul de a pregati corpul pentru travaliu. Contractiile de acest tip, care sunt de intensitate mult mai mica decat cele caracteristice travaliului, tind sa apara dupa ce faci exercitii fizice, sex, sau daca esti obosita ori deshidratata. Daca apar, asaza-te pe un scaun sau intinde-te undeva, relaxeaza-te, si bea apa.

In cazul in care contractiile nu se opresc sau daca ai patru ori mai multe intr-o ora, suna medicul.

In ce priveste mancarimile de la nivelul pielii de pe abdomen, care se intinde vazand cu ochii, este important sa stii ca nu trebuie sa te scarpini deoarece poti inrautati lucrurile. Foloseste, in schimb, o crema hidratanta (poti alege una anti-vergeturi, speciala pentru gravide) sau un ulei de migdale.

Totodata, pe masura ce burtica se mareste foarte mult te poti confrunta din cand in cand cu o lipsa de control asupra gazelor intestinale, din pricina presiunii pe care o pune uterul pe rect. Iar constipatia agraveaza aceasta problema, asadar, incearca pe cat posibil sa faci tot ce trebuie pentru a evita constipatia (bea apa multa, consuma des legume si fructe bogate in fibre, iaurturi etc).

Analize si investigatii in saptamana 30 de sarcina

In situatii exceptionale, in saptamana 30 poti face ecografia morfologica de trimestru III, insa ideal ar fi sa fie facuta in saptamana cu numarul 32.

Un lucru foarte important de facut in aceasta saptamana ar fi insa acela de a analiza mai indeaproape modalitatile de a naste si de a te orienta catre una, desigur, raportat la sfatul medicului tau curant. Este esential sa fii informata si sa stii care sunt optiunile de atenuare a durerii. In acest fel poti face o alegere in cunostinta de cauza (daca depinde si de tine aceasta alegere).

Iata pe scurt ce optiuni ai:

- Nasterea naturala, care poate include tehnica Alexander, metoda Bradley, nasterea prin hipnoza, nasterea in apa, tehnica Lamaze;

- Nastere cu anestezie locala, care include rahianestezia, anestezia epidurala;

- Nastere cu anestezie generala (aceasta nu este folosita prea des din cauza faptului ca duce la pierderea totala a constientei).

Ce sa faci in saptamana 30 de sarcina

Asambleaza orice lucru pentru bebelus. Aceasta este ocupatia perfecta pentru partenerul tau sau pentru un prieten care vrea sa ajute. Patutul copilului, cosul pentru nou-nascuti sau caruciorul pot fi destul de dificil de asamblat asa ca poti incepe de pe acum.

Este un bun moment sa incepi sa sterilizezi obiectele ce au legatura cu alimentatia (elemente ale pompei de muls sau biberoane).

Leaganele, telefoanele mobile si monitoarele functioneaza cu baterii, asa ca asigura-te ca sunt suficient incarcate. Sfat: achizitioneaza acumulatori sau un incarcator pentru baterii.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 30 de sarcina

De asemenea, daca iti este la indemana, fa un drum pana la spital doar pentru a cronometra cat faci ca sa ajungi acolo (in cazul in care nu stii deja). Acest lucru te va ajuta sa te simti mai linistita cu privire la o situatie de urgenta care poate sa apara si care aproape sigur generaza griji in mintea oricarei mamici in devenire.

Saptamana 29 de sarcina | Saptamana 31 de sarcina

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ultimul trimestru sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre