Saptamana 39 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-30
Saptamana 39 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Asa lenes cum este el, bebelusul tau nu poate sta in burtica ta pentru toata viata. Pentru siguranta copilului tau medicul va vorbi cu tine despre inducerea travaliului daca bebelusul nu se va naste in urmatoarea saptamana - chiar mai devreme daca exista ceva probleme.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 39 de sarcina

Bebelusul tau este cat un pepene rosu acum. Are putin peste 50 de centimetri lungime, continua sa creasca si poate cantari aproape 3.300 de grame.

bebe fruct

Sarcina la 39 de saptamani: cum creste bebelusul tau

Pana acum bebelusul a pierdut mare parte din vernix si lanugo, desi la nastere s-ar putea sa mai gasesti niste urme din ele pe pielea lui. El are acum suficiente straturi de tesut adipos sub piele pentru mentinerea temperaturii corpului, cu putin ajutor si din partea ta.

Aceste straturi de grasime ii ofera copilului un aspect "grasut" la nastere.

Capul continua sa ramana cea mai voluminoasa parte a corpului, desi bebe este bine dezvoltat si in rest. Din aceasta cauza este cel mai bine cand bebelusii se nasc cu capul intai.

saptamana 39 de sarcina

Placenta continua sa furnizeze anticorpi bebelusului (substante proteice care ajuta la protectia impotriva bacteriilor si virusilor), intarind sistemul imunitar al copilului pentru lupta cu infectia in primele 6 luni de viata. Dupa nastere acesta va primi anticorpi prin laptele matern.

Cand un bebelus nu a fost hranit cu lapte matern, dureaza cam o luna pana acesta poate sa isi dezvolte un sistem imunitar eficient. In timpul acestei luni, daca bebelusul se imbolnaveste, anumite imunitati s-ar putea sa nu i se mai dezvolte niciodata pentru ca sistemul sau ar putea fi atat de suprasolicitat de microb incat ar putea sa inceapa sa creada ca virusul este un lucru normal ce circula prin sange.

Aparatul lui digestiv este gata sa faca fata laptelui matern sau praf, dar mancarea solida va putea fi digerata abia dupa varsta de 6 luni.

Totodata, la acest moment, cantitatea de lichid amniotic a ajuns la 500 de mililitri, de la 800 cat era in jurul saptamanii 32.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 39 de sarcina

Nu uita: Expertii spun ca fiecare bebelus se dezvolta diferit - chiar si in uter. Aceste informatii au rolul de a-ti da o idee generala despre cum creste copilul in interiorul tau.

Cate luni inseamna 39 de saptamani de sarcina?

39 de saptamani inseamna 9 luni. Saptamana viitoare vei ajunge cu sarcina la termen (daca nu cumva nasti pana atunci!).

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 39 de sarcina

In aceasta perioada nu se mai schimba prea multe lucruri in interiorul corpului tau, in afara celor care ar putea anunta inceperea travaliului. Asadar, fii atenta la orice ar putea sa insemne ruperea apei (nu trebuie sa fie abundenta - poate consta si intr-un simplu picurat) sau contractii adevarate (adica, spre deosebire de cele Braxton Hicks, sa fie regulate, la intervale din ce in ce mai mici de timp, sa fie din ce in ce mai puternice si sa nu se opreasca daca iti schimbi pozitia).

In medie, femeile care sunt la prima sarcina intra natural in travaliu in jurul saptamanii cu numarul 41, iar cele care sunt la a doua sarcina intra in travaliu la cea cu numarul 40.

De asemenea, unele femei au semne timpurii de travaliu cu cateva zile inainte de nastere, in timp ce altele pot ajunge de la primele indicii la nasterea propriu-zisa in doar cateva ore.

Simptome frecvente la 39 de saptamani de sarcina

Simptomele sunt in mare ca cele din saptamanile anterioare. Totusi, sunt cateva care pot indica faptul ca travaliul este aproape:

- Presiune pelviana accentuata (din cauza faptului ca la acest moment bebelusul poate fi pozitionat foarte jos, ca parte a pregatirii pentru nastere);

- Eliminarea dopului gelatinos (substanta groasa ca un mucus, care poate sa aiba chiar urme de sange);

- Junghiuri in zona pelviana (pot sa apara tot din cauza faptului ca bebelusul este foarte jos, apasand pe anumiti nervi).

Este greu sa nu fii ingrijorata cand termenul ti se aproprie si apoi trece, iar tu esti inca uriasa (mai ales atunci cand prietenii si familia, binevoitori, te tot intreba cum mai stai!). Dar, nu te speria – nu vei fi insarcinata pentru totdeauna. Este o probabilitate destul de mare ca tu sa intri in travaliu spontan pana la sfarsitul acestei saptamani, iar daca nu, ti se va induce travaliul pana la sfarsitul saptamanii 42 sau mai devereme daca tu sau copilul tau aveti probleme.

Exista mai multe modalitati prin care poate fi indus travaliul, iar medicul tau o va alege pe cea care ti se potriveste, in functie de antecedentele tale medicale, starea colului, varsta sarcinii etc. Daca colul tau nu a inceput sa se immoaie, sa se stearga (sa se subtieze), sau sa se dilate (sa se deschida), atunci este considerat nepregatit pentru travaliu.

In functie de situatie, metodele pot include ruperea membranelor sau folosirea de medicamente cum ar fi oxitocina pentru a-ti declansa aparitia contractiilor. Daca acestea sau alte metode nu functioneaza, vei naste prin cezariana.

Intre timp, asigura-te ca il anunti pe medicul tau imediat ce miscarile bebelusului tau se diminueaza sau pierzi orice fel de fluid pe cale vaginala.

Analize si investigatii in saptamana 39 de sarcina

In aceasta saptamana nu mai ai analize si investigatii de facut, in afara de monitorizarea pe care ti-o indica medicul.

Riscurile nasterii dupa termen

Majoritatea medicilor nu te vor lasa sa astepti mai mult de 2 saptamani dupa ce ai depasit termenul deoarece acest lucru creste riscul de complicatii pentru tine si pentru copilul tau. Cam 5-6% dintre gravide au sarcini prelungite care se extind cu 3 sau mai multe saptamani peste termenul estimat.

In afara de faptul ca te simiti foarte inconfortabil si nu mai ai rabdare, sunt si cateva probleme asociate cu sarcina peste termen. Dupa 42 de saptamani incep sa apara complicatiile cu privire la bebelus. Mai precis, exista un risc un pic crescut ca fatul sa se nasca mort (un caz din 1.000). Exista dovezi care spun ca inducerea travaliului poate minimiza acest risc.

Bebelusii nascuti la 42 de saptamani sau mai mult pot avea pielea uscata, asemanatoare pergamentului si sunt adesea supraponderali. Prelungirea atat de mult a nasterii poate avea ca efect cresterea riscului de infectii intrauterine, ce pot fi periculoase pentru copilul tau, sau decesul antepartum (inainte de nastere).

Mai mult, sunt sanse mari ca, daca ai un travaliu prelungit, tu si copilul sa aveti un risc crescut de complicatii in timpul unei nasteri pe cale vaginala, ceea ce iti dubleaza riscul de a necesita o operatie cezariana.

Ce sa faci in saptamana 39 de sarcina

In timp ce astepti sa inceapa travaliul poti sa stabilesti ce nume ai vrea sa poarte copilul tau. Pentru ca procedeul sa fie mai simplu, ai mai jos cateva sfaturi pentru alegerea numelui:

  • Cauta in resurse online, intreba-ti rudele de nume speciale in familia voastra si citeste carti de onomastica. Chiar daca vrei ca sexul copilului sa fie o surpriza la nastere si ai ales sa nu il stii inca, poti cauta nume si pentru fete si pentru baieti. Scrie numele care iti plac intr-o lista si taie-le incet-incet pe cele care nu iti plac;
  • Alege un nume care sa se potriveasca si cu numele de familie. Nu incerca sa faci o poveste din cele doua nume (ex. Mos Craciun). Cauta doar un nume care sa sune bine alaturat celui de familie. Ai grija si cum se aud numele rostite impreuna, mai intai prenumele si apoi numele de familie si invers, pentru a nu forma din ultimele si primele silabe combinatii ciudate. Fii atenta la initialele pe care le va forma numele, mai ales daca vrei sa ii pui copilului doua prenume;
  • Alege un nume cu o semnificatie speciala;
  • Poti include, daca vrei, un nume al unui membru de familie care iti este drag. Nu lasa lucrul acesta sa degenereze insa intr-o cearta cu partenerul pentru numele din partea fiecarei familii. De asemenea, nu lasa familia sa faca presiuni asupra ta sa-ti numesti copilul intr-un anume fel (pe motiv de religie, traditie, obligatie etc). Decizia asupra numelui va apartine, in ultima instanta, exclusiv tie si partenerului tau, ca parinti;
  • Numele care au o ortografiere deosebita pot fi interesante, dar pot sa fie si greu de scris pentru copilul tau, atunci cand va merge la scoala;
  • Nu alege nume prea populare. Cauta un top 5 al celor mai populare nume de la noi si sterge-le din lista;
  • Nu ii pune fetitei tale un nume de baiat sau baiatului tau un nume de fata. Este ciudat si intotdeauna vor exista confuzii;
  • Nu lua o decizie definitiva inainte sa-ti vezi copilul pentru ca s-ar putea sa te razgandesti cand il vezi;
  • Alege un nume care sa se potriveasca si pentru cand va fi adult ( ex. Domnul Mugurel nu prea suna bine);
  • Nu alege un nume care sa aiba o poanta, care poate fi scurtat intr-un diminutiv tendentios, sau care rimeaza cu obscenitati.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 39 de sarcina

Sfat pentru mamicile aflate la a doua sarcina: o primire calduroasa

Daca ai si alti copii, lasa-i sa te ajute sa planuiesti o mica petrecere pentru nou-nascut, cu tort si cu decoratii. Din punctul lor de vedere, acest lucru se va numara printre avantajele de a avea un bebelus nou in casa.

Saptamana 38 de sarcina | Saptamana 40 de sarcina

Taguri Nume bebelusi Nastere la termen

Articole recomandate

Citeste si despre