Sarcina - Trimestrul 3

In trimestrul al treilea de sarcina, bebelusul tau a depasit deja 1000 grame. Fiind mai mare si mai activ, vei simti mai des si mai bine miscarile bebelusului in burtica, iar pe langa miscari, vei simti contractii repetitive in pelvis – de fapt este sughitul bebelusului tau care a inghitit prea mult lichid amniotic.

 

Corpul tau

 

Schimbarile fizice din trimestrul al treilea te-ar putea depasi la un moment dat, dar gandeste-te ca totul se va termina curand si iti vei putea tine in brate bebelusul mult visat.

 

Sanii au crescut in volum si sunt mai sensibili acum. Dar modificarile sanilor in trimestrul trei de sarcina nu se opresc aici: acestia incep sa se pregateasca pentru momentul alaptarii, demarand procesul de lactatie si totodata productia de colostru, ceea ce ii ingreuneaza si mai mult.

 

Picioarele tale ar putea fi acum afectate de varice, din cauza burticii tot mai mari si a presiunii care se exercita asupra lor.

 

Analizele din trimestrul al treilea de sarcina includ in primul rand setul obisnuit de analize de sange, dar si un sumar de urina si o urocultura pentru a evita existenta unor infectii urinare. Testul de toleranta la glucoza va fi efectuat daca glicemia este peste limita superioara a normalului sau la gravidele cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational.

 

Cum arata bebelusul tau in fiecare saptamana de sarcina din al treilea trimestru:

 

Saptamana 28

Saptamana 29

Saptamana 30

Saptamana 31

Saptamana 32

Saptamana 33

Saptamana 34

Saptamana 35

Saptamana 36

Saptamana 37

Saptamana 38

Saptamana 39

Saptamana 40

Saptamana 41

Saptamana 42

 

Senzatii neplacute

 

Vei simti mai des si mai intens senzatia de oboseala, vei avea nevoie sa stai mai mult timp intinsa si poti profita de aceste momente pentru a-ti intari perineul. Exercitiile Kegel reprezinta o idee foarte buna in acest sens. Un alt simptom care va creste in intensitate in aceasta perioada il reprezinta urinatul frecvent, iar exercitiile pentru tonificarea perineului te-ar putea ajuta si de aceasta data - iti intaresti muschii pelvisului si minimizezi scurgerile necontrolate.

 

De asemenea, respiratia ti s-ar putea ingreuna, senzatie amplificata in timpul travaliului si al nasterii. Multe gravide se confrunta chiar cu dispnee in timpul sarcinii. Ceea ce poti face este sa apelezi la cursurile speciale pentru gravide si sa inveti exercitiile de respiratie Lamaze.

 

Cu toata oboseala, s-ar putea sa-ti fie greu sa gasesti o pozitie confortabila de somn si sa intampini ceva probleme de somn in sarcina si chiar insomnie, dar aplicand cateva trucuri pe cat de simple, pe atat de eficiente, vei putea avea parte de odihna atat de necesara.

 

Pe masura ce copilul creste, uterul tau exercita o presiune tot mai mare asupra stomacului ceea ce poate produce arsurile la stomac, in special seara inainte de culcare si imediat dupa masa. Balonarea s-ar putea sa fie si ea o problema in aceasta perioada. De asemenea, mainile si picioarele se pot umfla acum mai mult. Continua sa bei multe lichide si sa te odihnesti cat de des poti cu picioarele ridicate.

 

Din punct de vedere emotional, trimestrul al treilea este coplesitor. Simti ca nu se mai termina, nu te mai simti deloc atragatoare, iar starea de agitatie si iritabilitate se amplifica pe fondul unui somn neodihnitor.

 

Dorinta sexuala o sa scada in intensitate in trimestrul al treilea pe fondul kilogramelor in plus, a oboselii si a multitudinii de sentimente contradictorii care te incearca. Esti predispusa depresiei, care se poate prelungi si in perioada postpartum.

 

Bebelusul din burtica ta

 

Creierul si sistemul nervos al bebelusului tau sunt pe deplin formate.

Bebelusul, in trimestrul trei, se va intoarce cu capul in jos si incepe pregatirea pentru momentul nasterii. Pe masura ce fatul coboara in pelvis, forma abdomenului tau se va schimba. Vestea buna este ca odata cu coborarea burticii, vei putea respira mai usor.

 

Bebelusul tau in ultimele saptamani de sarcina creste repede si se pregateste pentru noul mediu in care va trai. Copilul poate sa respire, sa suga si sa inghita si are si majoritatea reflexelor formate. Plamanii lui pot respira singuri, unghiutele lui de la maini si de la picioare se intaresc tot mai mult.

 

Oasele craniului sunt gata de nastere. Pot aluneca unul peste altul si se pot suprapune usor, permitand capului sa treaca prin canalul cervical si prin vagin fara probleme.

Primul scaun (meconiu) s-a adunat in intestinul gros si va fi eliminat la nastere.

 

Decizii pentru tine si bebelusul tau

 

Daca inca mai mergi la serviciu, e momentul sa te gandesti bine la tine si la bebelusul tau si sa iti creezi toate conditiile pentru a fi lipsita de stres. Chiar daca veniturile scad ar fi bine totusi daca ai ramane acasa, astfel incat sa te ocupi deja si de bagajul pentru maternitate. In functie de maternitatea la care nasti, privata sau de stat vei avea nevoie de o multime de lucruri pentru tine si bebelusul tau.

 

Tot acum ar trebui sa te gandesti si la trusoul bebelusului, toate lucrurile de care ai nevoie pentru micutul tau inca din primele zile in care il aduci acasa.

Citeste ultimele noutati

Esential in Sarcina