Saptamana 27 de sarcina

/ / Modificat: 2014-12-03
Saptamana 27 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Saptamana 27 de sarcina, ultima din trimestrul doi, te poarta intr-o noua calatorie cu noi descoperiri, emotii si intamplari. Bucura-te din plin de aceasta perioada a sarcinii, dar fii atenta si la semnalele de alarma pe care ti le poate da organismul, pentru a preintampina problemele.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 27 de sarcina

In saptamana 27, bebelusul tau este cat o conopida. Cantareste aproape 900 de grame si are aproximativ 37 de centimetri din cap pana-n picioare. Lungimea lui este de 4 ori mai mare decat la 12 saptamani, iar greutatea lui se va tripla in saptamanile ce urmeaza.

27_conopida

Sarcina la 27 de saptamani: cum creste bebelusul tau

Acum, bebe doarme si se trezeste la intervale regulate, isi inchide si deschide ochii si poate chiar sa-si suga degetul.

Face miscari mai ample si mai coordonate si se poate misca lejer din toate articulatiile. Poate ai observat deja ca bebe are un tipar de activitate - perioade in care se misca intens urmate de perioade de liniste, in care se odihneste.Cei mai multi bebelusi devin foarte activi dupa ce mamica mananca (de la glucoza din alimente) si dupa-amiaza sau seara, dar nu este o regula. Cauta sa urmaresti tiparul de activitate al bebelusui tau pentru ca, de saptamana viitoare, va fi recomandat sa numeri miscarile lui in perioadele active pentru a sti ca se dezvolta corespunzator.

Si creierul bebelusului este mult mai activ acum. Numarul de neuroni este in continua crestere, se formeaza sinapse si incep sa apara girusurile cerebrale, iar in saptamanile viitoare bebelusul va putea raspunde la stimuli vizuali si auditivi. Plamanii, desi nu sunt dezvoltati complet (mai sunt necesare inca 7 saptamani pentru asta!), in cazul unei nasteri premature, cu mult ajutor, ar putea functiona.

Daca simti mici impulsuri ritmice in burtica, ce par ca bataile unei inimi, poate fi sughitul bebelusului tau, ce se va repeta de acum incolo. De obicei, tine de la cateva secunde pana la 30 de minute, nu este dureros si nu il deranjeaza pe micut, ba chiar este considerat sanatos. Este dat de contractia muschilor folositi pentru respiratie, asa ca te poti bucura stiind ca bebelusul tau exerseaza intens pentru a se adapta lumii din afara uterului tau.

La 27 de saptamani bebelusul arata ca o versiune mai slaba, mai mica si mai rosie a sa la nastere. Pielea este incretita, rosiatica si inca subtire. In saptamanile ce vin se va acumula in continuare sub piele grasime care il va ajuta sa isi pastreze temperatura dupa nastere. Ficatul, rinichii, ochii si sistemul imun nu sunt inca complet mature. Daca bebelusul s-ar naste in aceasta saptamana, el ar avea sanse mari de supravietuire, dar ar putea avea si probleme din cauza lipsei dezvoltarii complete a multor organe.

Bebelusul poate acum sa distinga sunete si chiar sa va recunoasca vocea, tie si partenerului tau. In urmatoarele saptamani auzul lui se va imbunatati, asa ca fa-ti timp zilnic sa vorbesti cu bebe si chiar sa ii pui sa asculte muzica. Poti sa incerci cu melodii care iti plac tie sau, mai bine, cu muzica clasica. Unele studii au aratat ca muzica influenteaza pozitiv dezvoltarea creierului copilului. La nastere, bebe va sti categoric care este vocea mamicii lui si auzirea acesteia il va linisti!

saptamana 27 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 27 de sarcina?

Atentie! Fiecare fat se dezvolta diferit. Informatiile oferite de noi sunt pur orientative.

Cate luni inseamna 27 de saptamani de sarcina?

Felicitari pentru intrarea in ce-a de-a 7-a luna de sarcina si in trimestrul al treilea!

Ce se intampla in corpul tau in saptamana a 27-a de sarcina?

Avand in vedere ca trimestrul al doilea, in care ai avut energie la cote maxime, este acum aproape de a se termina, poti observa noi semne din partea organismului care se pregateste pentru nastere. Se poate instala deja oboseala fizica si vei simti nevoia sa te odihnesti mai mult. Pe masura ce vei inainta in trimestrul trei de sarcina, organismul tau va consuma tot mai multe resurse pentru cresterea lui bebe, iar tu te vei simti tot mai lipsita de vlaga.

Nu uita sa mananci sanatos si sa iti iei regulat vitaminele si fierul pentru sarcina. E bine sa te si cantaresti, pentru a aprecia daca ai luat corect in greutate in trimestrul doi. Este de asemenea important ca de acum incolo sa-ti masori tensiunea arteriala saptamanal, acasa sau la medic, pentru a preintampina aparitia unor afectiuni ca hipertensiunea indusa de sarcina, preeclampsia sau eclampsia.

Simptome frecvente la 27 de saptamani de sarcina

In afara de durerile de spate, vei avea parte si de ceva crampe musculare la picioare, din cauza greutatii mai mari pe care acestea trebuie sa o suporte, dar si din cauza modificarilor legate de sarcina din organismul tau.

Crampele musculare te vor supara si se vor inrautati pana la sfarsitul sarcinii, din pacate. Pot aparea si nesuferitii carcei. Crampele musculare la picioare pot fi mai dese noaptea, dar pot aparea destul de frecvent si ziua. Cand simti o crampa musculara la picioare, incearca sa iti intinzi piciorul si sa indoi degetele de la picioare spre inainte si inapoi.

Ai grija ca toate miscarile sa fie blande. Poti incerca si mersul pe jos, dar, pentru a scapa de problemele musculare cele mai bune sunt un masaj bland, prelungit, si odihna intr-o pozitie comoda. Nu face efort fizic mare, nu ridica obiecte grele si nu te intinde brusc. E recomandat sa mergi zilnic pe jos 30 de minute. Asta te va scuti de crampele musculare si va fi o metoda buna de control a greutatii.

Simptome care iti indica faptul ca ceva este in neregula

Apar atat de multe dureri, simptome si emotii ciudate in sarcina, incat poate fi foarte dificil sa-ti dai seama ce este normal si ce este un semnal de alarma la care trebuie sa-ti suni doctorul. Pentru ca lucururile sa fie si mai complicate, unele simptome pot fi mai mult sau mai putin urgente, in functie de situatia ta si de cat de avansata este sarcina.

Iti oferim o lista cu simptome ingrijoratoare in sarcina, care pot indica o problema. Daca ai vreunul dintre aceste simptome, suna-ti doctorul de urgenta.

Simptome ingrijoratoare inainte de saptamana 27 de sarcina

  • O crestere a presiunii in zona pelvisului, senzatia de greutate (senzatia ca bebelusul tau impinge in jos);
  • Durere in partea de jos a spatelui, in special daca nu ai mai avut dureri de spate inainte;
  • Dureri abdominale, crampe similare celor menstruale, sau mai mult de patru contractii (intarirea uterului) intr-o ora (chiar daca sunt nedureroase);
  • Scurgeri vaginale mai abundente, mai apoase sau diferite de ce ai avut pana acum;
  • Sangerari vaginale.

Simptome ingrijoratoare pe tot parcursul sarcinii

  • Bebelusul tau se misca sau loveste mai putin decat de obicei. Citeste: Monitorizarea miscarilor bebelusului;
  • Dureri abdominale severe sau persistente;
  • Contractii uterine dureroase sau nedureroase, dar frecvente;
  • Dureri de spate puternice;
  • Sangerari vaginale sau pete sangerii, scurgeri vaginale apoase;
  • Durere sau usturime la urinare, urinare putina sau deloc;
  • Vomitat sever sau persistent, vomitat acompaniat de durere sau febra;
  • Febra de peste 38 de grade;
  • Vedere in ceata sau dubla, vedere in "pete";
  • O durere severa sau persistenta de cap, sau orice fel de durere de cap urmata de vedere in ceata, dificultati in vorbire sau amorteala;
  • Fata umflata sau pungi in jurul ochilor, umflare severa a mainilor sau a degetelor, umflare brusca sau severa a picioarelor, gleznelor sau crestere rapida in greutate (mai mult de 2 kg pe saptamana);
  • Durere severa sau persistenta a picioarelor, sau un picior umflat vizibil mai mult decat celalalt sau mai rosu;
  • Trauma a abdomenului (cadere, lovire);
  • Lesin, ameteli, batai rapide ale inimii sau palpitatii;
  • Dificultati respiratorii, tuse cu sange sau dureri de piept;
  • Constipatie severa urmata de dureri abdominale sau diaree severa ce dureaza mai mult de 24 de ore;
  • Senzatie de mancarime intensa si persistenta pe tot corpul;
  • Oricare alte probleme de sanatate pentru care in mod normal ti-ai suna medicul, chiar daca nu au legatura cu sarcina (de exemplu: o inrautatire a astmului, a unei raceli etc.)

Analize si investigatii in saptamana 27 de sarcina

Daca sarcina ta nu a avut complicatii pana acum, cel mai probabil nu vei avea nevoie de o ecografie in saptamana cu numarul 27. Incepand de saptamana viitoare insa, va fi nevoie sa mergi la doctor de doua ori pe luna.

Ce sa faci in saptamana 27 de sarcina

Chiar daca momentul ti se pare prea indepartat acum, poti incepe sa te gandesti la alegerea unei metode contraceptive dupa nastere. Daca te hotarasti asupra ligaturii trompelor in perioada postpartum sau la momentul cezarienei, vorbeste din timp cu medicul tau.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 27 de sarcina

De asemenea, ar fi indicat sa te interesezi de pe acum de medici pediatri buni, pentru ca la momentul nasterii sa fii deja decisa.

    Saptamana 26 de sarcina | Saptamana 28 de sarcina

    Taguri Saptamani sarcina Al doilea trimestru de sarcina

    Articole recomandate

    Citeste si despre