Calciu, benefic impotriva hipertensiunii arteriale din timpul sarcinii?

/ / Modificat: 2024-02-10
Calciu, benefic impotriva hipertensiunii arteriale din timpul sarcinii?

 

Administrarea unui supliment de calciu in timpul sarcinii reduce eventualele probleme de hipertensiune arteriala la viitoarea mama. Potrivit unui studiu publicat in Cochrane Library, femeile care au cele mai multe beneficii de pe urma administrarii calciului in timpul sarcinii sunt cele care prezinta cel mai mare risc de a suferi de hipertensiune arteriala sau cele care au un aport foarte scazut al acestui mineral in alimentatie.

Hipertensiunea gestationala afecteaza, de obicei, aproximativ 22% dintre sarcini si este una dintre afectiunile responsabile de aproape 40.000 de decese pe an la nivel mondial, amenintand atat viata bebelusului cat si pe cea a mamei. Din acest motiv este imperios necesar sa se trateze aceasta tulburare pentru a se evita deznodamantul fatal.

La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce au fost analizate mai multe studii care arata ca suplimentele de calciu sunt importante in prevenirea acestui tip de afectiune. Un singur gram de calciu pe zi este suficient pentru a reduce cu 50% riscul de a suferi de preeclampsie (hipertensiune arteriala cauzata de sarcina) la femeile cu risc. Cu toate acestea, calciul este benefic si pentru femeile care nu prezinta nicio alterare, reducand un posibil risc cu pana la 38%. Acelasi lucru se intampla si in cazul hipertensiunii arteriale din timpul sarcinii, aportul de calciu putand reduce cu pana la 30% sansele de a suferi de aceasta.

Calciul ofera numeroase beneficii pentru sanatatea bebelusului si a mamei. Este important insa ca inainte de a lua calciu sa vorbesti cu medicul pentru a stabili care este doza zilnica recomandata pentru tine. In acest fel se pot preveni problemele de sanatate, iar bebelusul se va putea dezvolta corespunzator.

Aceste date sunt insa incomplete si trebuie sa fie sustinute de noi sudii, mai ales ca, pana nu de mult, Colegiul Obstetricienilor si Ginecologilor din Statele Unite ale Americii a negat ca administrarea de calciul in timpul sarcinii ar avea acest efect.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calciu Sarcina Hipertensiune arteriala sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre