Saptamana 8 de sarcina

/ / Modificat: 2017-05-19
Saptamana 8 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Desi cel mai probabil burtica ta nu este inca semnificativ marita, in aceasta perioada este posibil ca tu sa constientizezi cel mai mult sarcina. Iar daca faci o ecografie s-ar putea chiar sa auzi si sa vezi inima puiutului tau, ceea ce s-ar putea sa te lase fara cuvinte.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 8 de sarcina

In saptamana 8 de sarcina bebelusul tau este cat o zmeura. Are peste 1 centimetru lungime, si cantareste 1 gram.

bebelus-zmeura

Sarcina la 8 saptamani: cum creste bebelusul tau

Desi tu nu simti, in aceasta perioada puiul tau se misca in mod activ si isi exerseaza sistemul nervos si muscular.

Capul este inca foarte mare in comparatie cu restul corpului, masurand jumatate din lungimea totala a embrionului, dar, pe masura ce bebe creste, aceasta diferenta se estompeaza.

Trunchiul micutului tau embrion incepe sa se indrepte, mica codita din partea inferioara a corpului dispare si picioarele si bratele cresc cu repeziciune. Degetele de la maini si de la picioare sunt inca legate printr-o membrana subtire si transparenta. In zilele ce vor urma, aceasta membrana se va resorbi.

saptamana 8 de sarcina

In aceasta perioada incep sa se formeze articulatiile. Bebe poate in acest moment sa indoaie articulatiile cotului si genunchiului. In curand isi va putea intinde picioarele si le va atinge intre ele. La nivelul capului - ochii, gura, nasul si urechile sunt in plina dezvoltare. Incep sa se formeze limba, palatul, dintii si buzele. Fata capata un aspect uman. Capul este unit de restul trunchiului prin gat.

Organele interne sunt si ele in plina dezvoltare, la fel si caile respiratorii. Plamanii se dezvolta si ei, dar isi vor putea indeplini functia cu brio de-abia din trimestrul al treilea. Intestinele cresc si ele si o parte dintre ele se localizeaza in afara cavitatii abdominale, in aproierea cordonului ombilical (hernie fiziologica). In urmatoarele saptamani vor reveni la locul lor in abdomen.

Inima micutului embrion bate cu o frecventa de 120-160 batai pe minut, de doua ori mai rapid decat inima ta. Se spune ca iti poti da seama de sexul copilului in functie de rapiditatea cu care bate inima: fetitele ar avea o frecventa cardiaca mai mare. Aceste credinte nu au niciun suport stiintific, dar poate fi amuzant sa incerci sa ghicesti sexul copilului tau.

In acesta saptamana organele genitale externe nu sunt deplin formate, ele se vor definitiva in urmatoarele saptamani si, probabil, dupa primul trimestru, medicul tau iti va putea spune daca ai o fetita sau un baietel, daca foloseste un aparat performant de ecografie.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 8 de sarcina

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 8 saptamani de sarcina

8 saptamani inseamna sfarsitul celei de-a doua luni de sarcina.

Nu te speria pentru ce o sa urmeze. Chiar daca va fi putin mai greu, vei simti ca este cel mai frumos lucru care ti se petrece.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 8 de sarcina

Probabil te gandesti ca deja esti in a doua luna de sarcina si ca, in curand, va trebui sa-i anunti pe cei din jur ca esti gravida. Sarcina nu se vede acum, nu ai luat mult in greutate inca, dar anumite parti din corpul tau cresc cu siguranta - cum ar fi sanii si talia. Vei avea nevoie in curand de sutiene mai mari, cu o sustinere mai buna fata de cele vechi. S-ar putea sa observi ca talia ta creste in acelasi ritm fortandu-te sa renunti la hainele tale favorite. Ca sa te simti bine, poti face o sesiune de cumparaturi.

Mai putin evidenta este cresterea volumului de sange din corpul tau. Pana la sfarsitul sarcinii vei avea cu pana la 40-50% mai mult sange circuland prin vase pentru a asigura nevoile bebelusului tau.

Necesarul de fier creste odata cu cresterea volumului sanguin. Ia vitamine prenatale pentru a fi sigura ca ai suficient fier astfel incat sa nu devii anemica. Anemia se manifesta prin oboseala si astenie si apare foarte frecvent dupa nastere, mai ales ca la momentul nasterii poti sa pierzi pana la 1000 ml de sange. In primele saptamani dupa ce bebelusul va veni pe lume, vei fi oricum foarte obosita. Ai grija sa previi anemia luand suplimente cu fier sau mancand alimente cu continut ridicat de fier. Majoritatea doctorilor le recomanda gravidelor fier, cel putin in trimestrul trei si pe perioada alaptarii.

Simptome frecvente la 8 saptamani de sarcina

In saptamana cu numarul 8 poti resimti diverse simptome, cum ar fi:

Oboseala

Daca te simti obosita atunci e bine sa stii ca s chimbarile hormonale , indeosebi, sunt cele care iti aduc aceasta stare.

Probleme cu somnul

Nu este ceva neobisnuit sa ai probleme cu somnul in acest moment, in special daca nu te simti bine noaptea sau daca te trezesti in mod repetat ca sa mergi la toaleta. Daca nu poti adormi seara, poti incearca sa bei o cana de lapte caldut indulcit cu miere. In general, gravidele sunt sfatuite sa se odihneasca la pranz. Nu te sfii sa lasi tot ce faci si sa te pui in pat sa te odihnesti cand te simti obosita.

Greata si varsaturile

Acestea au devenit probabil ceva obisnuit pentru tine, de pe acum. Probabil ca ai invatat deja si cum sa controlezi siuatia. In cel mai rau caz, in cateva saptamani vei scapa de ele.

Miros amplificat

In aceasta saptamana hormonii fac ca simtul tau olfactiv sa devina foarte fin. Atat de fin incat orice miros mai neplacut poate sa ti se para foarte urat, ceea ce iti poate intoarce stomacul pe dos de mai multe ori pe zi. Mai mult, este posibil ca inclusiv mirosurile pe care inainte nici nu le observai sa ti se para greu de suportat.

Sani tensionati

Acestia pot deveni mai mari, mai grei si mai tensionati din pricina faptului ca celulele care produc lapte incep sa se extinda, cu scopul de a asigura bebeluslui hranirea, la venirea pe lume.

Constipatia

Chiar daca aceasta problema este mai frecventa atunci cand bebelusul se mareste si apasa pe aparatul digestiv, nu este exclus ca si acum sa te confrunti cu ea. Potrivit statisticilor, circa 50% dintre femeile gravide sufera de constipatie in timpul sarcinii.

Pete de sange

Petele gasite pe chilot pot fi alarmante deoarece sunt un simptom al avortului spontan, insa ele pot aparea si din alte cauze inofensive. Pentru a te lamuri daca este o problema sau nu vorbeste cu doctorul tau.

Crampe

Acestea sunt absolut normale, si apar din cauza faptului ca ligamentele din abdomenul tau se intind, pentru a face loc uterului in dezvoltare. Daca insa crampele sunt severe, suna-ti medicul.

Vise ciudate

Legat de acestea inca nu se stie exact din ce cauza apar, insa cert este ca sunt normale si ele.

Important de stiut este ca mamele care sunt insarcinate cu gemeni pot avea parte de o amplificare a acestor simptome, cantitatea de hormoni fiind mai mare in cazul lor.

Analize si investigatii in saptamana 8 de sarcina

Care teste prenatale sunt mai bune pentru tine?

Medicul tau iti va oferi o lista de teste genetice de screening si de diagnostic in cursul sarcinii. Unele sunt simple teste de sange, in timp ce altele sunt proceduri mai invazive - si toate sunt optionale.

Inainte sa accepti orice test, cere-i medicului tau sa-ti explice in ce consta, cum se face, daca testul in sine reprezinta un risc de orice fel si ce informatii se asteapta sa primesti de la acest test.

Cele mai multe teste prenatale au rol de screening si nu rol diagnostic. Testele screening iti dau informatii despre gradul de risc pentru anumite afectiuni. Doar testele de diagnosticare iti spun cu siguranta daca tu sau copilul tau aveti o problema. Ti se va propune sa faci unul dintre urmatoarele teste in perioada urmatoare:

Amprenta (sau biopsia) de vilozitati coriale (CVS)

Acesta este un test diagnostic. Este folosit pentru a evalua celulele din placenta ta pentru a-ti spune daca bebelusul tau are una dintre cele cateva sute de anomalii cromozomiale sau alte afectiuni genetice. Se efectueaza intre saptamanile 10 si 13 si este o alternativa la alt test diagnostic, numit amniocenteza, care se efectueaza intre saptamanile 15 si 18.

Amprenta de vilozitati coriale (CVS) poate, uneori, pune in pericol sarcina si are o rata de inducere a unui avort spontan usor mai mare decat amniocenteza. Candidatele pentru amprenta de vilozitati coriale (CVS) sunt femeile peste 35 de ani, acelea care au dat nastere unui copil cu anomalii cromozomiale, cele ce au avut un test precoce de screening ce a indicat un risc crescut pentru o anumita problema si cuplurile cu istoric familial de afectiuni genetice.

Teste de screening combinate pentru trimestrul I

Presupun combinarea e sau scanarea pliului nucal, (cu ajutorul ecografiei se masoara spatiul clar in tesutul din spatele gatului in curs de dezvoltare al bebelusului) cu teste ce masoara doua proteine din sange. Cunoscut drept dublu test, acesta se practica intre saptamanile 11 si 14 si iti aduce informatii suplimentare despre riscul bebelusului tau de a avea anumite anomalii cromozomiale precum sindromul Down.

Nu este un test de diagnosticare, dar nu este mai riscant decat o ecografie obisnuita si te poate ajuta sa decizi daca vrei sa faci un test diagnostic invaziv cum este amprenta de vilozitati coriale (CVS) sau amniocenteza. Spre deosebire de testul screening cu markeri multipli de trimestrul al II-lea, testul screening combinat de trimestrul I nu detecteaza defectele de tub neural cum ar fi spina bifida. Oricum, o ecografie de trimestrul al II-lea (pentru care opteaza majoritatea femeilor) ar trebui sa detecteze un defect de tub neural cel putin la fel de bine ca testul cu markeri multipli.

Testul screening cu markeri multipli pentru trimestrul al II-lea

Acest test, care implica analize de sange, iti poate spune care este riscul ca bebelusul tau sa aiba o anomalie cromozomiala, ca sindromul Down, sau un defect de tub neural, ca spina bifida. Se efectueaza de obicei intre saptamanile 15 si 20. La fel ca testul screening combinat de trimestrul I, acest test nu poate diagnostica o anumita boala, dar iti da informatii despre riscul pe care il ai pentru o anumita problema si te poate ajuta sa te decizi daca doresti sa faci o amniocenteza.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 8 de sarcina

Ce sa faci in saptamana 8 de sarcina

In aceasta saptamana iti poti face programarea pentru ecografia de trimestru I, care se face intre saptamanile 11 si 14, si in care poti afla exact varsta sarcinii, daca embrionul s-a implantat bine in uter, si daca prezinta riscul de a avea boli cauzate de anomalii cromozomiale.

Saptamana 7 de sarcina | Saptamana 9 de sarcina

Taguri Analize medicale in timpul sarcinii

Articole recomandate

Citeste si despre