Diferentele ne unesc

/ / Modificat: 2021-04-14
Diferentele ne unesc

Ne dorim copii creativi, care sa aiba incredere in ei, care sa stie sa gaseasca singuri solutii la problemele fiecarei varste, care sa isi faca usor prieteni. A fi diferit este o calitate, iar diferentele ne unesc daca stim sa le tratam creativ. Mai mult, ca parinti ne dorim sa crestem un viitor adult care sa stie sa faca echipa cu oricine, fara prejudecati, si care va fi, astfel, mult mai relaxat si mai fericit, indiferent de provocarile vietii. 

Fiecare copil este unic, este diferit si este o minunata lume de sine statatoare. Iar asta nu il impiedica sa interactioneze cu altii copii care, la randul lor, sunt unici in felul lor.Atitudinea copiilor fata de diversitate se modeleaza. Nu ii putem cere copilului nostru sa accepte o persoana diferita de sine sau sa se accepte pe sine ca persoana unica daca noi nu facem acest lucru. 

“Suntem diferiti in ceea ce priveste aspectul, cultura, punctele de vedere, nationalitatea, genul, starea civila, nivelul educational, dar si in lucruri marunte precum „culoarea preferata”. Ne unesc insa pasiunile, visele, sentimentele, emotiile, prieteniile.” afirma psih dr Gabriela Maalouf.

Ii putem ajuta pe cei mici sa identifice mereu ce avem in comun cu ceilalti - intotdeauna exista macar un punct in comun. Poate insemna ca ne place sa dansam impreuna, sa desenam, sa cantam, sa alergam impreuna, etc. Doar fiind curiosi, copiii pot descoperi lumea si oamenii din jurul lor. Pentru ei, totul este nou si tot ce este nou ii fascineaza, ii atrage.

Daca sunt incurajati, vor fi curiosi sa se autodescopere si apoi sa-si cunoasca mai bine prietenii si sa ii accepte, in unicitatea lor. Daca le infranam curiozitatea, din propriile noastre frici (sa nu se murdareasca, sa nu se loveasca, etc) ei isi vor pierde si abilitatea de a relationa cu ceilalti.

“Atitudinea deschisa fata de diversitate incepe din familie. Dupa ce ne-am definit noua insine, ca parinti, cum putem accepta diferentele, incepand cu cele de opinie, atunci modelul pe care il vede copilul nostru va fi copiat de acesta” a afirmat psih. Dr. Gabriela Maalouf.

Este important ca parinti sa fim atenti sa nu ne autocaracterizam negativ in fata copilului. Prin modul in care parintele se evalueaza, ii arata copilului felul in care el ii vede pe ceilalti si ii integreaza in viata lui, fara a-i judeca sau eticheta. 

Copiii invata acceptarea atunci cand ei insisi se simt accceptati 

Modul in care fiecare parinte isi accepta propriul copil este prima si cea mai semnificativa lectie din viata unui copil: felul in care este privit si tratat de parintii lui. Daca acesta este comparat cu alti copii, daca este presat sa faca ce fac altii, sa fie cum sunt ceilalti, sa fie ceea ce nu este el cu adevarat, atunci si el ii va accepta pe ceilalti cu dificultate.

Daca se simte vazut, auzit, respectat, atunci cu siguranta toate aceste concepte vor fi naturale pentru un copil, fara a mai fi necesar sa apelam la diverse strategii pentru a-i invata cum sa traiasca in raport cu ceilalti.

Atunci cand cei mici se simt acceptati, vor reusi cu usurinta sa accepte diferentele dintre ei si ceilalti si sa construiasca relatii sanatoase la varsta adulta.De multe ori, parintii se lasa prinsi in discutii si comparatii despre care copil a mers/mancat/vorbit cel mai devreme, uitand ca acest lucru pune presiune pe micutii lor si nimeni nu iese, de fapt, castigator.

Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare ce trebuie respectat si acceptat de catre cei din jurul lui.

Cum ii arati copilului ca diferentele nu sunt o piedica

Fa-i cunostinta micutului tau cu situatii care sa te ajute sa-i demonstrezi ca a fi diferit este un lucru bun; nu ii mai cere sa fie ca fratele mai mare sau ca un coleg de clasa. A fi diferit inseamna a fi special si a-ti pune in valoare calitatile unice pentru a atinge rezultatele dorite.

Pentru a-i demonstra copilului ca se poate, fa-i cunostinta cu aventurierii Click si Zglobi, doi prieteni din lumea Disney Junior gata oricand de aventuri si provocari noi. Click, un pinguin tenace, si Zglobi, un flamingo plin de bunatate, intra in stagiu de pregatire la Transportul Organizat Al Tuturor Speciilor (T.O.T.S.), fiind singurele care nu sunt berze.

Cei doi prieteni invatacei trebuie sa-si foloseasca din plin blandetea pentru a livra bebelusi din toate speciile familiilor de animale din toata lumea. Iar nazdravanii si dragalasii pui de animale pe care trebuie sa ii predea in siguranta ii pun in fata multor provocari. Noul sezon T.O.T.S. are premiera la Disney Junior pe 19 aprilie, la 16:30 (noi episoade de luni pana vineri la aceeasi ora) si ne aduce povesti care evidentiaza beneficiile gandirii creative si a muncii in echipa pentru a-i inspira pe micutii telespectatori sa caute mereu modalitati potrivite de a atinge un obiectiv, chiar daca sunt diferiti.

In plus, Disney Junior a creat impreuna cu psihologul doctor Gabriela Maalouf kitul de activitati creative „Diferente care ne unesc”, ce creeaza noi oportunitati penru familiile cu prescolari de a discuta despre diversitate si acceptare intr-un mod jucaus.

Descarca kitul de activitati de mai jos:

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre