Fierul in sarcina

/ / Modificat: 2014-01-07
Fierul in sarcina

Fierul este unul dintre cele mai importante minerale pentru sanatate. Rolul acestuia devine si mai important in sarcina, cand organismul are nevoie de doze mai mari, datorita cresterii volumului de sange din corp. Pe langa faptul ca previne anemia la gravide, care poate conduce la complicatii severe, fierul isi aduce contributia si in buna dezvoltare a fatului, ajutandu-te sa ai o sarcina sanatoasa, fara complicatii.

Beneficiile fierului in sarcina

Pe masura ce avansezi in sarcina, in special in trimestrul 2 si 3, nivelul fierului are tendinta de a scadea semnificativ. Principalul rol al fierului este ca previne anemia, o afectiune cauzata de scaderea nivelului acestuia din sange. Foarte putine gravide sunt informate corespunzator despre modul in care fluctueaza nivelul fierului in organism in sarcina.

Multe dintre ele nu constientizeaza cat este de important acest mineral, riscand sa sufere de deficiente si, la scurt timp, de anemie. Aceasta afectiune se poate dovedi foarte periculoasa atat pentru tine, cat si pentru fat, crescand riscul de:

  • hemoragii;
  • infectii;
  • nastere prematura;
  • greutate scazuta bebelusului la nastere;
  • oboseala;
  • inapetenta;
  • mortalitate infantila;
  • depresie postpartum.

Specialistii au demonstrat ca fierul isi aduce contributia si in dezvoltarea a fatului. Potrivit acestora, fierul ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea creierului in cavitatea intrauterina.

Bebelusii care primesc dozele necesare de fier in burtica mamei primesc un scor Apgar mai mare la nastere, intrucat mineralul ajuta la intarirea imunitatii, la cresterea fatului si la imbunatatirea functiilor tuturor organelor. Cercetarile actuale au mai demonstrat ca fierul primit de bebelusi in sarcina, de la mama, scade riscul de eczeme sau wheezing (respiratie suieratoare) in copilarie.  

Doza zilnica recomandata de fier in sarcina

Necesarul zilnic de fier este mai mare in sarcina, decat in oricare alta perioada a vietii. Schimbarile provocate de sarcina impun cresterea dozei din acest mineral, astfel incat organismul sa functioneze corect, iar fatul sa primeasca nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Volumul de sange din organism creste cu aproape 45% in sarcina, ceea ce inseamna ca are nevoie de mai mult fier pentru a forma hemoglobina, o proteina vitala care transporta oxigenul la fat. Avand in vedere ca in primele 3-6 luni dupa nastere, bebelusul are nevoie de depozite crescute de fier in organism, este important ca rezervele sa-i fie aprovizionate corespunzator inca din timpul sarcinii.

Doza zilnica recomandata de fier in sarcina este de 27 g, insa valoarea acesteia poate creste sau scadea, in functie de particularitatile medicale ale fiecarei gravide in parte.  

Alimente bogate in fier

Cele mai importante surse din care iti poti procura fierul de care ai nevoie in sarcina sunt suplimentele si alimentatia. In functie de starea de sanatate si de doza zilnica de fier de care ai nevoie, medicul iti va recomanda o dieta specifica, pe care o va completa cu prescrierea unor suplimente.

Insa in situatia in care nivelul de fier din organism este suficient de mare, iar dieta ta deja cuprinde o multime de produse cu fier, alimentatia va deveni principala sursa de procurare a mineralului. Iata care sunt alimentele care contin cea mai mare concentratie de fier, pe care merita sa le adaugi in alimentatia ta:

Surse alimentare de fier Miligrame fier
90 g ficat, rinichi si alte organe gatite 9.9-5.2 mg
30 g cereale fortifiate cu fier intre 1.8 si 21.1 m
1 cana de linte 6.6 mg
30 g miez de seminte de dovleac 4.2 mg
1/2 cana de fasole boaba alba, la conserva 3.9 mg
1/2 cana de mazare verde 2.4 mg
3/4 cana suc de prune 2.3 mg
90 g piept de curcan 1.4 mg
90 g friptura de vita 2.2 mg
90 g cotlet de porc 0.8 mg
1/2 cana tofu tare 3.4 mg
1 cana de spanac fiert 3.2 mg
1 felie de paine fortifiata 0.9 mg
1/4 cana de stafide 0.75 mg

Tu cata atentie ai acordat fierului in sarcina? Ai avut nevoie de suplimente sau te-ai bazat doar pe alimente? Care au fost alimentele cu fier pe care le-ai consumat cel mai mult cand erai gravida? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fier sarcina Alimente fier Minerale sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre