Saptamana 21 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-22
Saptamana 21 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

In saptamana 21 de sarcina te afli aproximativ la jumatatea perioadei de sarcina, ceea ce poate fi un moment emotionant. Pentru unele mame este mai grea prima jumatate, daca au avut greturi si varsaturi, iar pentru altele este mai dificila a doua jumatate, din pricina greutatii in plus si a presiunii pe care bebelusul o pune pe organism. Indiferent din care categorie faci parte, nu uita ca sarcina este ceva unic!

Cat de mare este bebelusul in saptamana 21 de sarcina

Bebelusul tau este acum cat o andiva. Arata ca un nou-nascut in miniatura, masurand 26 de centimetri (de la varful capului la calcai) si cantarind aproape 400 de grame.

bebe-burtica-andiva

Sarcina la 21 de saptamani: cum creste bebelusul tau

In aceasta saptamana, pielea lui continua sa fie ridata (cutata) si pare rosiatica. Un par fin acopera pielea de pe tot corpul (lanugo), si va persista pana la nastere.

Fatul tau e in plina crestere si dezvoltare si are acum nevoie de multi nutrienti, acest lucru legandu-se cu apetitul tau crescut din aceasta perioada. Majoritatea hranei bebelusului tau este furnizata de placenta.

In aceasta saptamana, buzele se pot diferentia mai bine, iar primele imagini ale dintilor arata ca niste muguri sub linia gingiei. Ochii s-au dezvoltat, desi irisul (partea colorata a ochiului) nu este inca pigmentat. Genele si sprancenele sunt la locul lor si pancreasul, esential pentru producerea de hormoni, se dezvolta in etape.

In saptamana 21 de sarcina, maduva osoasa a bebelusului incepe sa formeze celule sanguine. Pana acum, acestea erau sintetizate numai de ficat si splina, dar incepand cu aceasta saptamana va participa si maduva spinarii.

saptamana 21 de sarcina

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 21 de sarcina?

Nota bene: Fiecare bebelus se dezvolta in mod diferit - chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 21 de saptamani de sarcina?

Sfarsitul primelor 5 luni de sarcina - atat inseamna 21 de saptamani. Ai trecut de jumatatea perioadei de gravidie.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 21 de sarcina

Probabil ca ai inceput deja sa simti miscarile bebelusului tau. Daca nu ai simtit inca, le vei simti in curand, in urmatoarele saptamani. Multe gravide descriu aceste miscari ca pe bataia aripilor unui fluture sau ca pe niste impulsuri fine care se resimt in abdomenul inferior. Pe masura ce bebe va capata noi forte, vei resimti aceste miscari mai puternic. In curand, ele vor fi resimtite si de partenerul tau daca tine mana pe burtica ta.

Simptome frecvente la 21 saptamani de sarcina

Pe masura ce bebe creste, si burtica ta creste! Vei incepe sa observi urme de intindere a pielii pe abdomen si pot aparea vergeturi. Majoritatea gravidelor au parte de vergeturi in sarcina. Unele femei gravide scapa, insa.

Aceste mici fasii de piele, avand o textura diferita de cea normala, pot varia ca si culoare de la roz la maro inchis (in functie de culoarea pielii tale) si vor deveni din ce in ce mai vizibile pe masura ce sarcina avanseaza.

Ele pot sa apara nu doar pe burtica ta, ci si pe fese, coapse, solduri sau sani. Contrar a ceea ce se crede, lotiunile nu garanteaza prevenirea aparitiei vergeturilor, insa, te pot ajuta sa combati pruritul (mancarimile) si ajuta la mentinerea hidratarii pielii. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa bei multa apa si sa ai grija sa nu te ingrasi mai mult decat este recomandat.

Vergeturile vor deveni mai inchise la culoare odata cu evolutia sarcinii, dar vor pali treptat dupa nastere.

De asemenea, buricul tau, inca plat, in curand va parea gata sa explodeze. Isi va reveni insa la forma initiala dupa nastere.

O alta modificare a pielii pe care o poti observa in timpul sarcinii este uneori denumita "steluta vasculara". Este vorba de mici zone de piele rosie, usor mai iesite in relief, ce prezinta mici prelungiri.

Apar de obicei pe fata, gat, toracele superior si brate si sunt, de fapt, vase de sange subtiri din piele, modificate sub influenta nivelului crescut de estrogen din timpul sarcinii. De obicei, si acestea dispar dupa nastere.

In afara acestor schimbari care tin de piele, exista si alte modificari observabile in saptamana 21 de sarcina. La fel ca in cazul majoritatii simptomelor din timpul sarcinii, poti sa dai vina pe hormoni si pentru majoritatea schimbarilor din aspectul tau. Iata care sunt ele:

- Par mai des, mai lucios. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. In timpul sarcinii, corpul tau isi pierde parul mult mai incet decat o facea inainte.

Ce poti sa faci: daca parul mai des este benefic pentru tine, atunci bucura-te de el. Daca insa te face sa pari mai rebela decat ai fost vreodata, roaga-l pe stilistul tau sa faca ceva cu el la urmatorul tuns. Dupa ce sa va naste copilul, vei incepe sa pierzi mai mult par, astfel ca acesta schimbare nu va dura o vesnicie.

Creste mai mult par pe corp. Hormonii sexuali cunoscuti sub denumirea de androgeni pot determina cresterea parului din barba, de deasupra buzei superioare, si chiar de pe pometi si obraji.Par in plus poate aparea si la nivelul buricului, bratelor, picioarelor si spatelui. Ce poti sa faci: epilatorul, ceara sau lama de ras, toate sunt metode sigure de epilare in sarcina pentru a tine in frau aceste schimbari temporare. Foloseste metoda de epilare cu care esti deja obisnuita si pe care o poti suporta cel mai usor in aceasta perioada.

Recomandari pe aceeasi tema:

Cat de mare este bebelusul in comparatie cu un fruct?

Sarcina pe saptamani

Solutii impotriva vergeturilor in sarcina

Cele mai nepotrivite idei de cadouri pentru gravide

- Unghiile cresc mai repede. Unghiile iti pot creste mai repede si poti observa modificari la nivelul texturii. Unghiile pot deveni mai rezistente, mai moi sau mai lucioase. Ofera-ti o manichiura ocazionala la salonul tau favorit.

- Modificari ale pielii. Unele femei insarcinate spun ca pielea lor nu a aratat niciodata mai bine. Daca si tu faci parte dintre acestea, atunci bucura-te de stralucirea proverbiala.

Altele descopera ca hormonii de sarcina agraveaza unele afectiuni ale pielii cum ar fi acneea. Vorbeste cu medicul tau despre tratamentele sigure in timpul sarcinii. Unele medicamente antiacneice pot constitui un real pericol pentru bebelusul tau.

- Modificari ale culorii pielii. O cantitate crescuta de melanina poate crea o linie subtire inchisa la culoare (denumita linea nigra) ce se intinde de la ombilic pana la nivelul osului pubian. Pot aparea, de asemenea, pete inchise la nivelul fetei.

Diminueaza modificarile de culoare de la nivelul fetei folosind o crema protectoare cu SPF 15 sau chiar mai mare. Foloseste o palarie si evita soarele la orele de varf (intervalul 10 - 16).

- Mameloanele si areolele mamare - cercurile pigmentate din jurul mameloanelor - se maresc si devin mai inchise la culoare.

Micile umflaturi de pe areolele tale, cunoscute sub denumirea de tuberculii lui Montgomery, pot deveni de asemenea mai pronuntate. Acesti tuberculi sunt glande producatoare de grasimi ce ajuta in lupta cu bacteriile si la lubrifierea pielii. Unele femei pot observa vase de sange mai pronuntate la nivelul sanilor.

Toate aceste modificari au rolul de a pregati sanii pentru alaptare.

- Picioare umflate. Cumpara-ti o pereche de saboti sau de papuci confortabili pentru a putea face fata picioarelor umflate.

Analize si investigatii in saptamana 21 de sarcina

In aceasta saptamana este recomandata de obicei morfologia fetala de trimestru II, care este considerata a fi una dintre cele mai importante si amanuntite ecografii din timpul sarcinii. In timpul acesteia medicul poate analiza daca organele fatului (inima, ficatul, rinichii), capul, coloana vertebrala, bazinul si membrele s-au dezvoltat corect.

In plus, in saptamana 21 te poti programa pentru testul de toleranta la glucoza. Acesta face parte din testele care se fac pentru depistarea diabetului gestational si, de regula, se efectueaza intre saptamanile 24 si 28 de sarcina. In cazuri exceptionale, insa, mai exact daca ai mai avut diabet gestational sau ai un risc crescut de diabet din punct de vedere genetic, atunci medicul iti poate cere sa faci testul chiar din saptamana 13 de sarcina.

Ce sa faci in saptamana 21 de sarcina

Da-ti jos toate inelele. Vei fi surprinsa sa afli cat de multe femei insarcinate trebuie sa mearga la bijutier pentru a-si taia inelele deoarece li s-au umflat degetele in jurul lor.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 21 de sarcina

Daca ti se pare ca te strang putin, fa-ti singura o favoare si da-le jos inainte de a fi prea tarziu. Daca nu poti suporta ideea de a te desparti de verigheta sau de un alt inel cu valoare sentimentala, atunci agata-le de un lantisor si poarta-le aproape de inima ta.

Saptamana 20 de sarcina | Saptamana 22 de sarcina

Taguri Saptamani sarcina Vergeturi sarcina Al doilea trimestru de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre