Sarcina si deficienta de fier (anemia)

/ / Modificat: 2014-12-03
Sarcina si deficienta de fier (anemia)

De ce in sarcina esti predispusa la anemie?

Fierul in sarcina este esential pentru producerea hemoglobinei, proteina din compozitia globulelor rosii, care transporta oxigenul catre celule. Necesitatile organismului pentru fier cresc semnificativ in sarcina.

Explicatia este data de faptul ca in aceasta perioada volumul de sange al corpului creste cu aproape 50% si este nevoie de mai mult fier pentru a produce o cantitate crescuta de hemoglobina. De asemenea fatul si placenta necesita propriile lor rezerve de fier.

Din nefericire, majoritatea femeilor incep sarcina cu rezerve insuficiente pentru a face fata cererilor organismului, mai ales in trimestrele 2 si 3.

In momentul in care nu mai ai destul fier pentru a produce hemoglobina, devii anemic.

Riscul creste cu atat mai mult cu cat greturile de dimineata sunt asociate cu varsaturi, daca sarcinile se succed la o scurta perioada de timp, daca sarcina este multipla, daca dieta este saraca in fier sau daca fluxul menstrual dinainte de sarcina a fost abundent.

Acestea sunt cauzele pentru care cantitatea de fier necesara in timpul sarcinei creste cu 18-27 mg/ zi si pentru ca este insuficient aportul preluat numai din alimentatie.

Este recomandat ca femeile insarcinate sa ia zilnic, preventiv, suplimente de fier de 30 mg. Deficienta de fier este cea mai frecventa cauza a anemiei, dar nu singura.

Alte cauze sunt: insuficienta acidului folic, sau a vitaminei B 12, pierderile masive de sange, anumite boli sau anomalii mostenite genetic ale sangelui, cum ar fi anemia falciforma. Tratamentul anemiei depinde de cauza, de aceea suplimentele de fier nu sunt intodeauna rezolvarea.

Cum aflu daca sufar de anemie?

Este necesara hemograma, iar in urma analizei hematocritului, se va masura cantitatea de celule rosii din plasma, iar testul hemoglobinei va determina gramele de hemoglobina din sange.

Cum aparitia anemiei  este frecventa pe masura ce sarcina progreseaza, este recomandata repetarea analizelor la sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau inceputul celui de-al treilea. Este absolut normal ca hematocritul si hemoglobina sa scada in cea de-a doua jumatate a sarcinei, cand cantitatea de sange a corpului creste dramatic, iar cantitatea de plasma (componenta fluida a sangelui) creste mai rapid decat numarul si dimensiunea globulelor rosii – dar nu am vrea sa scada prea mult!

Daca ai anemie, este posibil sa nu prezinti nici un simptom, mai ales daca este o forma usoara sau te poti simti obosita, slabita sau ametita; desigur ca acestea sunt simptoame caracteristice sarcinei, la femei cu sau fara anemie.

Poti de asemenea observa ca esti palida in zona interioara a ploapelor si in zona buzelor, ritmul tau cardiac poate fi accelerat, poti avea palpitatii, deficiente in respir si greutate in concentrare.

In final, unele studiile au sesizat o legatura intre deficienta de fier si pofta catre substante non-alimentare ca: gheata , hartia sau chiar argila. Daca ai aceste pofte, nu te lasa amagita, ci consulta medicul tau.

Cum se trateaza anemia?

Daca analizele indica faptul ca esti anemica, medicul iti va prescrie un supliment de fier de la 60 la 120 mg/zi sau mai mult. Pentru a te asigura ca absorbi in totalitate fierul, incearca sa il iei pe stomacul gol. Se asociaza cu apa sau suc de portocale, vitamina C favorizand absorbtia, dar nu cu lapte, calciul blocand-o.

Aceste doze se refera la cantitatea de fier in stare elementara sau fier pur, dintr-un supliment. Pe anumite etichete este listata cantitatea de sulfat de fier (o sare a fierului) in locul, sau pe langa cea de fier elementar. Un supliment ce contine 325 mg de sulfat de fier iti va da 60 mg de fier normal.

Altele folosesc gluconatul feros 300 mg, care acumuleaza o cantitate de 34 mg fier pur. Inca un amanunt important ar fi : a nu se lasa comprimatele de fier la indemana copiilor, o singura doza de adult putand otravi un copil.

Exista efecte secundare dupa administrarea unei cantitati mari de fier?

Nivelurile crescute de fier pot deranja tractul gastro-intestinal. Cel mai des duc la constipatie, ceea ce este oricum o problema frecventa a femeilor gravide. Daca suferi de aceasta problema, incearca sa consumi suc de prune, acesta iti regleaza digestia si suplimenteaza organismul cu fier in acelasi timp.

Poti de asemenea sa ai greata sau mai rar, diaree. Daca suplimentul iti provoaca greturi, incearca sa il iei inainte de culcare. Daca efectele secundare continua sa te deranjeze, consulta medicul.

Este posibil sa eviti problemele stomacale, daca incepi tratamentul gradat, cu o cantitate mai scazuta de fier la inceput, ajungand treptat la doza recomandata, sau luand suplimentele in doze divizate pe parcursul zilei.

Nu iti face probleme daca scaunul apare un pic inchis la culoare, acesta fiind un efect secundar des intalnit.

Bebelusul si anemia in sarcina

Cum afecteaza anemia corpul meu si al copilului?

Copilul se descurca in a avea grija de rezervele sale de fier – isi va lua partea inaintea ta.  Daca anemia survine in primele 2 trimestre, ai totusi un risc mai mare de a avea un copil nascut prematur cu o greutate scazuta la nastere, ceea ce este un lucru de luat in consideratie.

Daca deficienta ta este severa creste riscul de a avea un copil cu rezerve scazute de fier la nastere, ceea ce ii poate provoca anemie in copilarie. Deficienta de fier iti afecteaza de asemenea si sanatatea, secatuindu-ti energia si slabindu-ti sistemul imunitar.

Si daca esti anemica in perioada mai avansata a sarcinei, exista o probabilitate mare sa ai probleme in cazul in care pierzi o cantitate mai mare de sange in timpul nasterii. Te poti simti ametita, cu un ritm cardiac accelerat sau poti avea alte simtoame care te vor face sa stai mai multe zile in spital. De asemenea vei avea cel mai probabil nevoie de o transfuzie de sange.

Ce pot face ca sa previn deficienta de fier?

Ai grija sa iei vitamine prenatal si sa ai o dieta adecvata care include alimente bogate in fier. Carnea rosie este cea mai indicata, dar si carnea de pasare, crustaceele sunt o sursa buna.

Produsele non-animale ce trebuie consumate includ : fasolea, stafidele, prunele, caisele, cartofii (cu coaja), broccoli, sfecla, painea integrala si cerealele contin si ele fier. Important de stiut este ca organismul absoarbe fierul mult mai usor din produsele animale decat din cele vegetale.

O alta recomandare este sa nu consumi ficat, acesta fiind periculos in sarcina datorita cantitatii mari de vitamina A pe care o contine si care poate provoca malformatii copilului.

Ce facilitateaza absorbtia fierului?

Consumand bauturi bogate in vitamina C sau mancand vegetale bogate in fier, ajuti corpul sa absoarba cantitati mari de fier. Pentru vitamina C consuma portocale, capsuni, grepfruituri. Carnea si pestele (o importanta sursa de fier) pot de asemenea facilita absorbtia fierului din alimentele vegetale.

Ce iti impiedica organismul sa absoarba fier?

Calciul intervine in posibilitatea organismului de a absoarbe fier, asa ca daca iei suplimente de calciu sau antiacide ce contin calciu, evita sa le iei atunci cand consumi alimente bogate in fier, sau in acelasi timp cu suplimentul de fier.

Din acelasi motiv, nu iti lua suplimentul cu lapte, care este bogat in calciu. Bea insa lapte intre mese. Aceeasi regula se aplica si la cafea si ceai, care contin polifenoli ce impiedica absorbtia de fier din suplimente si surse vegetale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anemie

Articole recomandate

Citeste si despre