Riscurile sarcinii neplanificate

/ / Modificat: 2014-03-17
Riscurile sarcinii neplanificate

Ai ramas insarcinata accidental si ai aflat tarziu ca sarcina ta este destul de avansata. Grijile tale cresc considerabil pentru ca nu stii daca unele lucruri pe care le-ai facut sau nu in tot acest timp ar putea sa fi afectat cumva fatul! Afla care sunt riscurile sarcinii neplanificate!

Nu ai luat acid folic

O mare parte din dezvoltarea fatului are loc in primele saptamani de sarcina, in special dezvoltarea tubului neural - fundatia sistemului nervos al bebelusului. Exista o serie de defecte ale tubului neural si alte complicatii serioase care pot aparea din cauza lipsei de acid folic din organismul mamei. De aceea se recomanda suplimentarea dozei de acid folic inainte de sarcina si in prima parte a ei.

Ai avut un stil de viata dezorganizat

In lipsa cunostintei despre sarcina, este posibil sa nu fi fost suficient de precauta si sa fi practicat obiceiuri care ar putea afecta dezvoltarea fatului. Astfel de obiceiuri includ:

  • fumat;

  • alcool;

  • sex neprotejat;

  • nopti pierdute etc.

Femeile care fumeaza risca sa nasca copii sub greutatea normala, ceea ce poate da nastere unor afectiuni asociate.

Daca bei alcool in timpul sarcinii risti sa nasti un bebelus cu sindromul alcoolismului fetal, care poate conduce la consecinte pe termen lung asupra sanatatii copilului.

Sexul neprotejat in timpul sarcinii prezinta o multime de riscuri, cele mai mari fiind bolile cu transmitere sexuala, care se pot transmite cu usurinta fatului si care pot pune in pericol viata acestuia.

Ai fost supusa unor teste cu raze X sau unor anestezii

Radiografiile in sarcina reprezinta un pericol pentru ca folosesc raze X ce pot conduce la efecte teratogene asupra fatului. Totusi, nu trebuie sa te sperii, exista situatii in care razele nu sunt daunatoare in sarcina, in functie de zona corporala unde este realizata si cantitatea de radiatii folosita. De aceea este bine sa vorbesti cu medicul despre ce fel de rdiografie ai facut, iar acesta iti va spune daca pune vreun pericol real sau nu.

In ceea ce priveste anesteziile, depinde foarte mult daca a fost locala sau generala. De obicei, anesteziile locale nu pun in pericol sarcina, pentru ca ele folosesc cantitati infime de anestezic. Insa daca ai fost supusa unei anestezii generale este bine sa vorbesti cu medicul.

Desi este foarte greu sa fii supusa unei anestezii totale fara ca medicii sa isi dea seama ca esti insarcinata, din moment ce aceasta presupune mai multe investigatii prealabile.

Suferi de boli cronice care nu sunt tinute sub control

Atunci cand suferi de anumite patologii ca diabet, hipertensiune, astm sau altele, trebuie ca acestea sa fie atent monitorizate si controlate inainte de a decide sa ai un bebe. Ele trebuie supravegheate de medic pentru ca pot afecta atat sanatatea ta, dar si a fatului daca nu sunt tratate corespunzator.

De exemplu, in cazul in care suferi de astm, exista riscul sa nu reusesti sa furnizezi fatului cantitatea de oxigen suficienta pentru a se dezvolta, din moment ce tu nu reusesti sa respiri corespunzator.

In cazul diabetului necontrolat, risti sa nasti un copil cu un nivel glicemic ridicat si care sufera de macrosomie.

Tensiunea arteriala scapata de sub control pe perioada sarcinii poate conduce la preeclampsie, care se poate transforma cu usurinta in eclampsie, o conditie medicala extrem de grava care pune in pericol viata ta si a fatului.

Ai luat diverse medicamente

Pentru ca nu stiai ca esti insarcinata, ai tot folosit medicamente pentru a trata diverse afectiuni in ultima perioada? Atunci trebuie sa iti amintesti rapid care sunt cele pe care le-ai luat de cand ai ramas insarcinata (dupa ce ti se stabileste varsta gestationala) si sa vorbesti cu medicul despre pericolele la care te-ai supus si despre pasii pe care urmeaza sa ii faci daca vrei sa pastrezi sarcina.

Unele dintre ele sunt inofensive si nu afecteaza fatul, insa altele sunt extrem de periculoase in sarcina, de aceea ele sunt contraindicate.

Ai tinut diete severe sau ai luat medicamente de slabit

Chiar daca te-ai infometat nitel pana acum, acesta nu reprezinta un pericol real de ingrijorare. Trebuie ca de acum sa revii la o alimentatie echlibrata si plina de alimente bogate in nutrienti esentiali pentru a ajuta fatul sa creasca si sa se dezvolte corespunzator.

Problema apare in cazul pastilelor de slabit. Acestea sunt periculoase in general pentru sanatate, deci implicit si pentru o sarcina. Vorbeste cu medicul despre probabilitatea ca sarcina ta sa fi fost afectata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sarcina neplanificata Riscuri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre