Preeclampsia

/ / Modificat: 2013-06-19
Preeclampsia

Preeclampsia este o complicatie pe perioada sarcinii, de obicei dupa saptamana 20 de sarcina si care se caracterizeaza prin aparitia hipertensiunii arteriale si prezenta proteinelor in urina, inostite sau nu de edeme ale corpului (umflarea, retentia de apa a tesuturilor).

Masurarea tensiunii arteriale

Masurarea tensiunii arteriale (presiunea sangelui in artere) este obligatorie la fiecare consult prenatal. Ideal, se fac doua masuratori ale tensiunii la intervale mai mari de timp dupa ce gravida s-a odihnit cel putin 5-10 minute.

La gravide, tensiunea arteriala normala este considerata sub valoarea de 130/90 mmHg. Peste aceasta valoare, se considera ca gravida are hipertensiune si sunt necesare investigatii suplimentare de urgenta. Hipertensiunea depistata in sarcina, nediagnosticata si netratata, poate pune in pericol atat viata bebelusului cat si a mamei.


Hipertensiunea arteriala asociata cu proteinuria (prezenta proteinelor in urina peste un anumit prag) sunt cele doua caracteristici ale preeclampsiei. Daca unei gravide i se depisteaza hipertensiune, medicul va recomanda verificarea proteinelor in urina. Preeclampsia este considerata severa daca tensiunea arteriala depaseste 160/110 mmHg, se asociaza dureri de cap, dureri in abdomenul superior, modificari la analizele de sange, modificari ale cantitatii de urina si scaderea lichidului amniotic al fatului, dezvoltarea necorespunzatoare a acestuia sau afectarea severa a placentei.

Factori de risc pentru preeclampsie

Factori de risc pentru preeclampsie sunt:

  • Varsta mamei: femeile peste 35 de ani au risc crescut
  • Obezitatea
  • Trombofiliile
  • Bolile de colagen (lupus, sclerodermie)
  • Diabetul in sarcina
  • Bolile de rinichi
  • Hipertensiunea cronica (existenta si inainte de sarcina)
  • Sindromul antifosfolipidic
  • Sarcina gemelera
  • Hipertensiune la alte sarcini anterior


Eclampsia


Preeclampsia se poate complica cu eclampsie. Eclampsia se manifesta prin aparitia convulsiilor generalizate si pierderea cunostiintei. Eclampsia este o afectiune extrem de severa, cu consecinte nefaste pentru mama, cat si pentru fat.

Hipertensiunea in sarcina

Hipertensiunea din sarcina poate fi tratata sau tinuta sub control, astfel se poate preveni aparitia complicatiilor. Exista medicamente speciale care reduc valorile tensiunii arteriale si nu afecteaza copilul. Acestea trebuie recomandate de doctor. Gravidele cu hipertensiune trebuie monitorizate frecvent si prin examene ecografice. Este evaluata dezvoltarea si cresterea fatului, placenta, cantitatea de lichid amniotic si circulatia sangelui prin arterele fetale. Daca din cauza hipertensiunii, bebelusul nu mai creste sau apar alte modificari, s-ar putea sa fie nevoie ca sarcina sa fie terminata, mai frecvent prin operatie cezariana.

 
Cel mai important este ca hipertensiunea sa fie descoperita in timp util in cursul sarcinii. Pentru aceasta, puteti incerca sa va masurati tensiunea la domiciliu, saptamanl, cu ajutorul aparatelor cumparate din farmacii. Puteti de asemenea merge la farmacie sau la medicul de familie pentru a masura tensiunea arteriala intre controalele prenatale.

Daca aveti oricare din simptomele urmatoare, este bine sa va adresati medicului:


• Dureri de cap persistente

• Durere sub coaste, in partea dreapta

• Vedere in ceata, "pocanitul urechilor"

• Umflare brusca a mainilor si picioarelor

Acestea pot fi semne ale hipertensiunii si preeclampsiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preeclampsie Preeclampsie Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre