Pericolele fumatului dupa cea de-a 15 saptamana de sarcina

/ / Modificat: 2024-03-11
Pericolele fumatului dupa cea de-a 15 saptamana de sarcina

 

Noile cercetari evidentiaza efectele nocive ale fumatului in timpul sarcinii, in special daca gravidele continua sa se fumeze dupa a 15-a saptamana de sarcina.

Cele mai mari pericole la care se expune o fumatoare insarcinata sunt nasterea prematura sau un nou-nascut mai mic decat in mod normal (adica insuficient dezvoltat).

Cercetatorii din Noua Zeelanda au efectuat un studiu pentru a afla ce efecte are fumatul asupra sarcinii. La studiu au participat 2.500 de femei insarcinate din Noua Zeelanda si Australia aflate in a 15-a saptamana de sarcina. Acestea au fost impartite in trei grupuri: nefumatoare, cele care au renuntat la fumat inainte de a 15-a saptamana si fumatoare.

Rezultatele au aratat ca nu a existat nicio diferenta semnificativa in ceea ce priveste rata nasterilor premature intre femeile care au renuntat la fumat inainte de a 15-a saptamana de sarcina si cele care nu fumau.

Pe de alta parte, riscul de nastere prematura a fost mai notabil in cazul femeilor fumatoare, la fel si in ceea ce priveste dimensiunea nou-nascutilor, care a fost mai mica in cazul fumatoarelor.

O alta concluzie a studiului este ca gravidele fumatoare au fost identificate cu un profil care le facea mai predispuse sa fie mame singure, mai putin educate, somere, cu mult peste sau sub greutatea ideala si mai predispuse sa abuzeze de alcool.

Studiul a fost publicat in "British Medical Journal" si a fost realizat de cercetatori de la Universitatea din Auckland, in Noua Zeelanda.

In concluzie, daca iti doresti ca sarcina ta sa ajunga la termen, iar fatul sa se dezvolte in mod normal, cel mai bine este sa renunti la fumat de indata ce afli ca esti insarcinata.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fumator Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre