Factori care influenteaza forma burticii in sarcina si ce ne spune aceasta

/ / Modificat: 2024-03-03
Factori care influenteaza forma burticii in sarcina si ce ne spune aceasta

 

Orice femeie insarcinata petrece minute bune in fata oglinzii pentru a-si analiza burtica. Dincolo de miracolul care se petrece in interior, unde se plamadeste o viata noua, multe se intreaba de ce forma burticii lor de gravida este diferita de a altor femei. Forma si dimensiunea burticii in sarcina pot fi influentate de mai multi factori si nu ar trebui sa fie un motiv de alarmare.

Unele gravide au burta mai pronuntata, desi sarcina nu este foarte avansata; altele, dimpotriva, parca sunt doar balonate, desi sunt in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina. Si unele, si altele ajung sa se gandeasca daca nu este cumva ceva in neregula cu ele, desi medicul care monitorizeaza sarcina le asigura ca totul decurge normal.

Factori care influenteaza forma burtii in sarcina

Orice obstetrician poate confirma ca fiecare sarcina este unica, iar dimensiunea si forma burtii depind de mai multi factori. Nu e obligatoriu ca o burtica mare sa "gazduiasca" un bebelus mare, asa cum nici o burtica mica nu inseamna ca fatul ar fi subdezvoltat.

Fiecare sarcina este unica si fiecare femeie este unica. Pe masura ce sarcina avanseaza, burtica va creste, insa nu la toate gravidele la fel. Fiecare are o structura corporala diferita, astfel ca doua viitoare mamici aflate in aceeasi saptamana de sarcina nu vor avea fix aceleasi dimensiuni.

Femeile cu solduri mai late vor avea burtici aparent mai mici decat cele cu soldurile inguste.

Cantitatea de lichid amniotic din uter, dar si balonarea (meteorismul) pot determina o crestere in volum a abdomenului.

Tonusul muschilor abdominali determina dimensiunea burticii la gravide. Cele cu un tonus bun vor avea burtici mai mici decat cele care nu sunt atat de bine antrenate sau care nu sunt la prima sarcina si au deja muschii abdominali mai slabiti.

O femeie inalta poate sa para ca are o minge sub tricou deoarece trunchiul si abdomenul sunt mai lungi, iar greutatea din sarcina se distribuie mai bine. O graviduta miniona, in schimb, va avea o burtica mai proeminenta, care acopera o parte mai mare a abdomenului.

Pozitia copilului determina si ea forma si dimensiunea burticii. cand fatul este asezat transversal (de obicei pana in saptamana 26), burtica va parea mai lata. Prin saptamana 35, aceasta ar trebui sa mai coboare, copilul intorcandu-se in general cu capul in jos, pregatindu-se pentru nastere.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Burtica Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre