Radiografiile in sarcina, pericol pentru fat?

Radografiile reprezinta un pericol esential pentru femeia gravida. Exista si situatii sau conditii in care investigatiile cu raze X pot fi folosite cu succes chiar pe timpul sarcinii, in functie de dozajul si varsta gestationala a femeii.

Totusi, riscurile si pericolele sunt mai mari, iar precautia este absolut necesara avand in vedere ca dezvoltarea normala a fatului poate fi compromisa chiar incepand cu saptamana a 2-a de sarcina, daca mama este expusa acestor raze.

sarcina

Ce sunt razele X?

Razele X reprezinta un tip de radiatii electromagnetice cu energie foarte mare. Atunci cand acestea patrund intr-o anumita substanta, au loc procese chimice si fizice care pot conduce la distrugerea anumitor celule, precum si la modificarea AND-ului in cazul unei materii vii.

Sunt utilizate adesea in medicina atunci cand se recomanda:

 • radiografia;

 • mamografia;

 • investigatii care folosesc computerul tomograf;

 • fluoroscopii.

Ce riscuri apar in sarcina?

De regula, in sarcina sunt evitate radiografiile. Efectul poate fi unul extrem de puternic si periculos chiar si asupra unui organism adult, considerandu-se ca asupra fatului poate avea efecte devastatoare. Exista situatii in care radiografiile in sarcina se fac in conditii de maxima siguranta, dozajul si varsta gestationala fiind cele care fac diferenta.

Totusi, daca femeia care se expune acestei analize nu stie ca este insarcinata si primeste o doza necorespunzatoare de raze X, dezvoltarea fatului poate fi grav afectata, efectele teratogene inevitabile, existand chiar riscul decesului.

Vulnerabilitatea maxima a fatului la efectele radiatiilor are loc in primul trimestru de sarcina si inceputul celui de-al doilea, adica intre saptamanile 2-15.

Efectele dramatice ale radiografiilor asupra fatului

 • avortul spontan;

 • retard de crestere intrauterina;

 • malformatii congenitale;

 • anomalii functionale cerebrale;

 • retard mental;

 • risc de leucemie in copilarie (dar si al altor tipuri de cancer cu debut tardiv).

Exista situatii in care nu sunt periculoase radiografiile in sarcina?

Specialistii spun ca razele X pot fi efectuate cu succes chiar si in sarcina, dar in conditii exrem de stricte si atent monitorizate. Desi se recomanda evitarea lor pe intreaga perioada de gestatie, exista cazuri in care sunt absolut necesare.

Exista anumite conditii in care efectele secundare negative apar, acestea depinzand foarte mult de etapa sarcinii in care se face expunerea si de doza de radiatii la care este expusa gravida.

Doza minima la care nu s-au constat efecte secundare asupra fatului este de 50mGy (miliGray – energia absorbita pe unitatea de masa se face in Gray). Efectele secundare apar la o expunere de peste 100 mGy, iar pericolul maxim este atins daca aceasta are loc in saptamanile 8-25 de sarcina.

Daca te intrebi cand anume esti in pericol, afla ca doze mai mari de 100 mGy nu se fac in investigatiile uzuale care folosesc raze X. Avand in vedere ca efectele secundare pot aparea inca de la expunerea in a doua saptamana de gestatie, este important sa afli cat mai din timp de existenta sarcinii, pentru a evita efecte nedorite care pot surveni doar in urma unei simple radiografii la stomatolog.

Cele mai periculoase radiografii pentru fat

In functie de partea corpului asupra careia se face radiografia, aceasta poate fi mai mult sau mai putin periculoasa pentru fat.

Cele mai putin periculoase sunt:

 • zona bucala;

 • zona craniana;

 • zona membrelor.

Cele mai periculoase portiuni

 • zona toracica;

 • zona pelvina;

 • zona abdominala;

 • zona coloanei vertebrale/lombare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Raze x sarcina Raze x sarcina pericol fat

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul