Eclampsia

/ / Modificat: 2006-05-02
Eclampsia





 

In fiecare an, in lume zeci de mii de femei si familiile acestora sunt  afectate de eclampsie. Este o boala  specifica femeilor insarcinate. Are  un caracter special pentru ca  simptomele apar foarte tarziu si foarte brusc, asa ca nu exista nicio  modalitate de a fi prevenita. Cauzele acestei boli sunt inca necunoscute.

Este o afectiune foarte periculoasa  si poate fi fatala atat pentru  mama cat si pentru copil. Testul urinei  este decisiv in detectarea acestei boli.

Care sunt semnele?

Principalii indicatori ai eclampsiei  sunt tensiunea ridicata si prezenta  proteinelor in urina. De aceea la  fiecare consult din timpul sarcinii  vi se va lua atat tensiunea cat si  probe de urina pentru analiza. Asadar  este vital sa mergeti la medic in mod  regulat. Totusi, este posibil ca aceste simptome sa apara independent unul de altul si sa nu insemne  neaparat instalarea  acestei afectiuni. Umflarea brusca a mainilor si picioarelor poate fi un semn, desi din nou si acest simptom este perfect normal in timpul sarcinii.

La inceputul bolii, gravidele nu prezinta stari de rau. In fazele urmatoare insa, pot aparea dureri de cap, ameteli, stari de voma si dureri in partea superioara a abdomenului. Desi aceste simptome pot avea alte cauze, un control medical este absolut imperativ.

Care sunt riscurile?

Aceasta boala poate cauza probleme  atat mamei, cat si copilului. In cazul acestei afectiuni, placenta nu mai furnizeaza suficiente substante nutriente si oxigen copilului, oprind astfel dezvoltarea normala a copilului.

Pe masura ce boala avanseaza, este  posibil ca rinichii, ficatul, plamanii si creierul mamei sa fie afectate. In cele mai grave cazuri pot surveni  crize, coma si chiar decesul, desi  aceste cazuri sunt destul de rare.

Tratamentul

Daca in urina au fost gasite proteine iar tensiunea este ridicata, probabil ca veti fi internata, pentru a putea  fi tinuta sub observatie. Odata ce  eclampsia a aparut, singura cale  sigura, este fie sa se induca  travaliul, fie sa fiti supusa unei cezariene. Aceste operatii vor fi facute chiar daca sarcina se afla intr-un stadiu prematur de dezvoltare.

Poate surveni  de mai multe ori?

In cazul majoritatii femeilor care au suferit aceasta boala, urmatoarele sarcini sunt normale desi riscul de a reaparea este mare. Daca boala a survenit de doua ori atunci riscul de a aparea si a treia oara este foarte mare.

Mult succes!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre