Mihai Craiu: Trebui cautate strategii pentru a modifica tipul de interactiune "riscanta" la copii la scoala

/ / Modificat: 2020-05-06
Mihai Craiu: Trebui cautate strategii pentru a modifica tipul de interactiune

Scolile din Romania raman inchise pana in septembrtie din cauza pandemiei de coronavirus. 

Medicul pediatru Mihai Craiu sustina ca "inchiderea scolilor a contribuit la aplatizarea curbei si a scazut cu 40-60% rata de transmitere in comunitate a COVID-19."

Intr-o pastare pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii medicul face referire la o  stire, publicata sub un titlu senzational – "Safe as houses: COVID-19 study clears NSW schools for student return," care a avut o mare audienta saptamana trecuta. 

Aceste articole au raspandit o generalizare eronata asupra datelor preliminare ale studiului australian mentionat. Studiul privind raspandirea noului coronavirus, in mediul scolar, a fost efectuat in 15 unitati de invatamant primar si gimnazial din New South Wales. Sunt prezentate 18 cazuri (9 profesori si 9 elevi) si se emite concluzia ca nu exista dovezi despre transmiterea bolii de la scolari la profesori.

Mihai Craiu: Chiar asa sa fie?

"Un studiu recent publicat in Science documenteaza ca exista aparent o susceptibilitate de 3 ori mai mica a copilului la achizitia noului coronavirus, fata de adult. Dar copiii respecta putin/deloc regulile de distantare sociala și interactioneaza "riscant" cam de 3 ori mai frecvent decat adultii, motiv pentru care riscul de infectie, in ansamblu, este similar.Un ultim argument ce demonteaza lipsa posibilitatii transmiterii SARS-CoV-2 de la copil, in comunitatea de adulti, este articolul publicat de celebrul virusolog german Dr Christian Drosten, de la Universitatea de Medicina Charité din Berlin.

Autorii au aratat ca incarcatura virala cu SARS-CoV-2, in secretiile copiilor studiati, a fost similara cu cea de la adultii bolnavi. Expertii germani au studiat 47 copii infectati, cu varste intre 1 și 11 ani, si au consemnat ca 68% din acestia aveau semne minime de boala.

CONCLUZIA - inchiderea scolilor a contribuit la aplatizarea curbei si a scazut cu 40-60% rata de transmitere in comunitate a COVID-19. Vor trebui cautate strategii pentru a modifica tipul de interactiune "riscanta" in populatia pediatrica anterior deschiderii scolilor. Pana la "relaxare" trebuie sa respectam regulile actuale si sa cautam solutii," a scris Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Factorii care pot inclina balanta pentru deschiderea scolilor

Medicul vorbeste si despre o dezbatere sustinuta de expertii UNESCO despre factorii ce pot inclina balanta referitor la deschiderea scolilor si relatia acestei masuri cu pandemia COVID-19.

"Prea REPEDE poate dezechilibra grav sistemul medical, cu numeroase cazuri noi si decese, prea TARZIU poate afecta sever echilibrul emotional si abilitatile de comunicare ale copiilor, precum si traiectoria educationala a acestora. Nu in ultimul rand vor exista efecte economice, directe sau indirecte, prin "imobilizarea" parintilor, daca nu se redeschid structurile educationale," spun expertii UNESCO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Strategii Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre