Mihai Craiu: Trebui cautate strategii pentru a modifica tipul de interactiune "riscanta" la copii la scoala

/ / Modificat: 2020-05-06
Mihai Craiu: Trebui cautate strategii pentru a modifica tipul de interactiune

Scolile din Romania raman inchise pana in septembrtie din cauza pandemiei de coronavirus. 

Medicul pediatru Mihai Craiu sustina ca "inchiderea scolilor a contribuit la aplatizarea curbei si a scazut cu 40-60% rata de transmitere in comunitate a COVID-19."

Intr-o pastare pe platforma Spitalul Virtual pentru Copii medicul face referire la o  stire, publicata sub un titlu senzational – "Safe as houses: COVID-19 study clears NSW schools for student return," care a avut o mare audienta saptamana trecuta. 

Aceste articole au raspandit o generalizare eronata asupra datelor preliminare ale studiului australian mentionat. Studiul privind raspandirea noului coronavirus, in mediul scolar, a fost efectuat in 15 unitati de invatamant primar si gimnazial din New South Wales. Sunt prezentate 18 cazuri (9 profesori si 9 elevi) si se emite concluzia ca nu exista dovezi despre transmiterea bolii de la scolari la profesori.

Mihai Craiu: Chiar asa sa fie?

"Un studiu recent publicat in Science documenteaza ca exista aparent o susceptibilitate de 3 ori mai mica a copilului la achizitia noului coronavirus, fata de adult. Dar copiii respecta putin/deloc regulile de distantare sociala și interactioneaza "riscant" cam de 3 ori mai frecvent decat adultii, motiv pentru care riscul de infectie, in ansamblu, este similar.Un ultim argument ce demonteaza lipsa posibilitatii transmiterii SARS-CoV-2 de la copil, in comunitatea de adulti, este articolul publicat de celebrul virusolog german Dr Christian Drosten, de la Universitatea de Medicina Charité din Berlin.

Autorii au aratat ca incarcatura virala cu SARS-CoV-2, in secretiile copiilor studiati, a fost similara cu cea de la adultii bolnavi. Expertii germani au studiat 47 copii infectati, cu varste intre 1 și 11 ani, si au consemnat ca 68% din acestia aveau semne minime de boala.

CONCLUZIA - inchiderea scolilor a contribuit la aplatizarea curbei si a scazut cu 40-60% rata de transmitere in comunitate a COVID-19. Vor trebui cautate strategii pentru a modifica tipul de interactiune "riscanta" in populatia pediatrica anterior deschiderii scolilor. Pana la "relaxare" trebuie sa respectam regulile actuale si sa cautam solutii," a scris Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Factorii care pot inclina balanta pentru deschiderea scolilor

Medicul vorbeste si despre o dezbatere sustinuta de expertii UNESCO despre factorii ce pot inclina balanta referitor la deschiderea scolilor si relatia acestei masuri cu pandemia COVID-19.

"Prea REPEDE poate dezechilibra grav sistemul medical, cu numeroase cazuri noi si decese, prea TARZIU poate afecta sever echilibrul emotional si abilitatile de comunicare ale copiilor, precum si traiectoria educationala a acestora. Nu in ultimul rand vor exista efecte economice, directe sau indirecte, prin "imobilizarea" parintilor, daca nu se redeschid structurile educationale," spun expertii UNESCO.

Taguri Dr mihai craiu Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre