Care este diferenta dintre homeschooling si scoala de acasa. Expertii avertizeaza ca nu au nimic in comun

/ / Modificat: 2024-01-17
Care este diferenta dintre homeschooling si scoala de acasa. Expertii avertizeaza ca nu au nimic in comun

Homeschoolingul nu este legal in Romania. Legislatia actuala nu reglementeaza acest model de invatamant, iar conceptul de scolarizare la domiciliu se incadreaza in limitele legii, spun specialistii. De asemenea, expertii atentioneaza ca intre cele doua notiuni exista mari diferente si nu au aproape nimic in comun. 

Scandalul din Bihor a capatat amploare, iar Ministerul Educatiei a cerut inspectoratelor scolare sa reclame parintii care nu isi duc copiii la scoala. Homeschoolingul este un sistem de invatamant controversat, nu numai in Romania, ci si in America, unde este legal. 

Scolarizarea la domiciliu este reglementata in Romania de Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 5567/2011. Scoala la domiciliu insa poate exista insa numai in anumite conditii, iar legea este foarte clara in acest sens. 

Pentru a putea opta pentru acest sistem de invatare, parintii trebuie sa aiba motive foarte bine intemeiate, printre care sanatatea precara a copiilor, motive religioase sau convingeri speciale, motive legate de activitati artistice sau sportive de performanta. 

In schimb, homeschoolingul din America este un sistem ce permite parintilor sa isi retraga copiii de la scoala sau sa nu il inscrie, cu conditia ca acestia sa fie instruiti acasa. 

Conform legislatiei din Romania, educatia este obligatorie si se face doar in institutii de invatamant preuniversitar, precum scoli, licee sau scoli profesionale. 

Scolarizarea la domiciliu, un proces indelungat 

Pentru a obtine autorizatia de scolarizare la domiciliu, parintii trebuie sa faca o cerere la inspectoratul judetean. Aceasta se reinnoieste o data la doi ani, iar parintii trebuie sa prezinte si un plan ce cuprinde continutul si metodele de predare, resursele educationale ssi modul de evaluare a progresului copilului. 

Copiii scolarizati acasa trebuie evaluati periodic, iar parintii au obligatia de a prezenta la inspectoratul scolar un portofoliu cu documente ce atesta progresul copilului, dar si rezultatele obtinute la examenele nationale. 

De asemenea, elevii care sunt educati la domiciliu, elevii trebuie sa participe si la activitati organizate de scolile de stat sau particulare, dar si la examenele nationale. 

Trebuie sa participe la activitati educationale organizate de scolile de stat sau particulare, precum si la examenele nationale pentru evaluarea finala a claselor a VIII-a si a XII-a.

Potrivit Codului Penal, articolul 380, „parintele sau persoana careia i-a fost incredintat un minor si care, in mod nejustificat, il retrage sau il impiedica prin orice mijloace sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda. Fapta nu se pedepseste daca inainte de terminarea urmaririi penale inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Homeschooling romania Scoala

Articole recomandate

Citeste si despre