Strategii pe care sa le adopti daca vei sa previi imbolnavirea copilului

/ / Modificat: 2024-02-13
Strategii pe care sa le adopti daca vei sa previi imbolnavirea copilului

 

Exista multe ocazii in care copiii nostri se vor imbolnavi in copilarie, stilul de viata pe care il ducem noi si stilul de viata pe care il duc ei ca urmare, poate fi crucial atunci cand vine vorba de imbolnavirea lor mai mult sau mai putin frecventa. Din acest motiv, exista mai multe recomandari care pot fi urmate pentru a incerca sa ne asiguram ca ei sunt in cea mai buna stare de sanatate posibila si, in consecinta, mai putin susceptibili de a se imbolnavi, cu tot ceea ce implica acest lucru.

1. Ofera-i lapte matern

Laptele matern contine celule imunitare care trec de la mama la copil, intarind sistemul imunitar. De asemenea, favorizeaza colonizarea unei microbiote intestinale corespunzatoare, mai capabila sa previna mai bine problemele si bolile care vin prin sistemul digestiv.

2. Fa-i vaccinurile obligatorii

Administrarea vaccinurilor prevazute in schema de vaccinare previne sau reduce riscul ca cei mici contracteze boli periculoase, cum ar fi tusea convulsiva, rujeola, difteria etc., care sunt rar sau niciodata intalnite in mediul nostru (desi recent a fost raportata o mica epidemie de rujeola in Barcelona), dar care ar putea reveni in cazul in care acoperirea vaccinala in randul copiilor scade.

3. Asigura-te ca are o dieta echilibrata

Alimentatia este esentiala in copilarie (de fapt, este esentiala pe tot parcursul vietii), iar sanatatea celor mici va fi mai buna daca vor avea o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume si verdeturi. Aceste alimente contin vitamine, minerale si antioxidanti, care sunt esentiale pentru sistemul imunitar.

4. Asigura-te ca doarme bine

Somnul este la fel de important precum alimentatia, astfel incat copiii trebuie sa poata dormi cat de mult au nevoie. Daca cel mic se culca tarziu si se trezeste greu dimineata, este posibil sa nu se odihneasca suficient. Acest lucru duce la pierderea sau la esecul mecanismelor naturale de aparare, crescand riscul de imbolnavire.

5. Lasa-l sa faca sport

Se stie ca sportul stimuleaza sistemul imunitar si poate preveni imbolnavirea, daca nu cumva fac prea mult si atunci ajung intr-o situatie de oboseala sau de epuizare care nu poate fi recuperata cu somn. Exercitiile fizice favorizeaza o mai buna circulatie a sangelui, o mai buna oxigenare a creierului, elimina tensiunile si anxietatile, iar acest lucru se reflecta in sanatate.

6. Asigura-te ca respecta regulile in materie de igiena

Este necesar ca cel mic sa stie ca trebuie sa se spele pe maini inainte de a manca (acest simplu gest previne peste 200 de boli contagioase), ca trebuie sa isi acopere gura si nasul atunci cand tuseste sau stranuta si ca trebuie sa se spele pe maini si dupa ce merge la toaleta.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Strategii Imbolnaviri Prevenire imbolnavire

Articole recomandate

Citeste si despre