Cum inveti copilul sa se apere de copiii care il necajesc la scoala

/ / Modificat: 2024-01-18
Cum inveti copilul sa se apere de copiii care il necajesc la scoala

Pe masura ce un copil creste, isi va da seama ca nu toti cei din jurul sau au intentii bune. Exista tot felul de oameni, buni si rai, altruisti si empatici, cruzi si nemilosi, toxici, agresivi si cu probleme emotionale grave. De aceea, copilul ar trebui nu numai sa invete sa faca diferenta intre oamenii buni si cei rai, ci si sa infrunte si sa elimine din viata sa persoanele care se comporta intr-un mod agresiv si conflictual. 

Cum sa-i inveti pe copii sa se apere intr-un caz de bullying

Desi noi, parintii, ne-am dori sa fim mereu alaturi de copiii nostri pentru a-i putea ajuta in orice fel si a-i indruma pentru a nu face greseli, nu intotdeauna se intampla acest lucru. Pe masura ce cresc, copiii devin mai autonomi si incep sa aiba propriul lor timp, propria lor lume si propriul lor mediu si, desi tu, ca parinte, faci parte din lumea lor, ei vor trebui sa stie cum sa se apere singuri de alte persoane.

Bullying-ul este o manifestare a cruzimii unor copii. Este o problema foarte frecventa astazi in scolile din intreaga lume. Ce poate face bullying-ul unui copil care sufera? Ei bine, va ajunge sa fie foarte speriat din cauza amenintarilor, sa se simta umilit si intimidat, sa sufere din punct de vedere fizic, social si psihologic, in unele cazuri ajungand chiar la sinucidere.

Atitudinea cruda a agresorului il afecteaza pe cel agresat prin distrugerea relatiilor cu ceilalti, prin afectarea stimei de sine si a increderii in sine si prin interferenta negativa cu performantele sale scolare.

6 sfaturi pentru a-ti ajuta copilul sa tina piept unui copil crud

1. Sfatuieste-ti copilul sa caute intotdeauna sprijin din partea prietenilor.

Faptul ca se confrunta singur cu o situatie de cruzime la scoala il poate face pe copilul dumneavoastra sa se simta slab, nesigur, neajutorat... Invata-l sa ceara ajutorul prietenilor sai sau chiar profesorilor pentru a face fata unei situatii conflictuale. Daca va fi sustinut de cineva, se va simti mai in siguranta. 

2. Sfatuiti-va copilul sa ceara ajutorul unui adult.

Este important ca un copil care este agresat sau hartuit sa caute sprijin si ajutor din partea unui adult pentru a rezolva conflictul.

3. Invatati-va copilul sa isi gestioneze si sa isi controleze emotiile.

Copiii care sufera din cauza cruzimii altor copii au tendinta de a deveni cruzi pentru a raspunde agresorului. Invatati-va copilul ca acest lucru nu va face decat sa inrautateasca situatia. In astfel de cazuri, ei trebuie sa invete sa-si controleze emotiile. Cum? De exemplu, prin a NU reactiona la jignirea celuilalt. Prin faptul ca NU isi va arata emotiile intr-o situatie de conflict ii va putea lua din puterea agresorului.

4. Invatati-va copilul sa ii trateze pe ceilalti asa cum vrea el sa fie tratat.

Iar aceasta regula il include si pe copilul crud. Un copil crud care este tratat cu blandete nu va intelege ce se intampla, intr-un fel cruzimea lui este un mod gresit de a atrage atentia.

5. Spuneti-i sa evite intotdeauna copilul crud, pe cat posibil.

Copiii ar trebui sa stea departe de un copil cu un comportament crud.

6. Invatati-l pe copil sa ignore comentariile sau insultele jignitoare.

Ignorarea unui copil crud este cel mai curajos act pe care il poate face un copil hartuit. Tot ceea ce spune este o reflectare a lui insusi. Un copil este crud pentru ca altcineva este crud cu el mai intai.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Scoala Anti-bullying Bullying

Articole recomandate

Citeste si despre