Cand am citit despre simptomele neglijarii emotionale din copilarie, am stiut clar ca am suferit de ea

/ / Modificat: 2018-01-26
Cand am citit despre simptomele neglijarii emotionale din copilarie, am stiut clar ca am suferit de ea

Ce inseamna ca sufar de neglijare emotionala in copilarie? Se intampla atunci cand copilul meu tipa la mine pentru ca nu-si gaseste tricoul preferat. Se intampla atunci cand sotul meu vine furios acasa, dupa o zi groaznica la serviciu, dar fara sa spuna nimic. Se intampla chiar si atunci cand un coleg de serviciu imi lauda munca sau un prieten ma complimenteaza.

In situatiile de mai sus pur si simplu nu stiu cum sa reactionez. Paralizez. Nu stiu niciodata ce sa raspund sau ce se asteapta de la mine in astfel de momente. Sentimentele sclipesc putin, dar imi sunt inaccesibile si dispar rapid inainte de a le identifica in mod corespunzator. E ca si cum a-i sterge cuvintele de pe o tabla, inainte de a avea sansa sa le citesti.

Daca interactiunea este una negativa, paralizia mea se transforma in furie sau rusine, pe masura ce incerc sa ma apar in fata respingerii, de care sunt atat de constienta. Mi-am ranit creierul incercand sa-mi dau seama ce gresesc. Daca nu pot identifica nimic, in mod special, am sentimentul ca ceva esential este gresit in ceea ce ma priveste, ceea ce ma face sa fiu antipatica si sa ma retrag.

Daca cineva ma lauda, ma simt extrem de incomod. Nu inteleg de ce cineva ar crede ca sunt minunata sau speciala. Ma face sa ma simt ca o mare pacaleala si imi fac griji ca oamenii vor realiza ca nu sunt asa cum cred. Devin agitata, crezand ca trebuie sa fac ceva tangibil pentru a merita atentia pozitiva.

Sunt ani de zile de cand ascund acest disconfort, fara sa stiu de ce interactiunile emotionale imi fac urechile sa vajaie, stomacul strans si inima goala. Conectarea cu oamenii, chiar si cu cei pe care ii iubesc, este foarte dificila pentru mine.

Apoi, intr-o zi, in timp ce faceam cercetari online pentru un articol, am dat peste o afectiune numita neglijare emotionala in copilarie. Identificata de psihologul clinician Jonice Webb, neglijarea emotionala a copilului reprezinta "esecul unui parinte de a raspunde suficient la nevoile emotionale ale copilului". Cand se intampla acest lucru, copilul nu are cum sa stie daca sentimentele sale sunt valide. Aceasta lipsa de validare duce la indoiala de sine si la un sentiment negativ fata de propria persoana.

Daca primesti mesajul ca sentimentele tale nu merita sa fie recunoscute, probabil ca simti ca nu valorezi mare lucru. Sentimentele devin „rele” pentru ca ai crescut intr-un mediu in care acestea nu isi aveau locul sau erau ignorate.

Neglijarea emotionala in copilarie este o forta invizibila

Partea inselatoare la aceasta suferinta este ca nu este un tip activ de neglijare. Nu poti sa o vezi, asa cum vezi julitura din genunchiul unui copil sau asa cum iti auzi intestinele. Ca si copil, nici macar nu stii ca se intampla. Ca adult, este posibil sa nu fii capabil sa-ti amintesti exemple specifice, deoarece a fost pur si simplu o stare a mediului in care traiai. Neglijarea emotionala a copiilor este o forta invizibila, care adesea trece neobservata, pana cand simptomele apar, multi ani mai tarziu.

Citind lista simptomelor de neglijare emotionala in copilarie, am regasit atat de multe la mine. Persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt adesea fara reactie, se simt ca si cum ceva le lipseste, sunt perfectionisti, sensibili la respingere si se simt imediat coplesiti de situatii. Dintre cele 22 de simptome din chestionar, le-am gasit pe toate la mine cu exceptia a doua dintre ele.

Din exterior paream familia perfecta

Totusi, nu puteam sa cred ca am fost neglijata intr-un fel de parintii mei. Avand in vedere educatia mea, parea imposibil. Din punct de vedere material aveam absolut tot si multe dintre lucrurile pe care le voiam, le primeam. Am trait in case frumoase, am mancat alimente sanatoase si m-am bucurat de vacante de vara in fiecare an. M-am dus la scoli bune, am jucat sport si am plecat cu prietenii in excursii. Din exterior, familia mea parea fericita si de succes.

Bineinteles, asta nu este intreaga poveste. Tatal meu calatorea mult in interes de serviciu, iar cand era acasa, adesea era obosit si strict. Am muncit din greu ca sa fiu o „fata buna”, sa invat bine la scoala, sa am grija de fratele meu mai mic si sa stau pe acasa. Mama mea a fost casnica in cea mai mare a copilariei mele, dar a fost foarte nefericita si mai tarziu a fost diagnosticata cu depresie. Erau zile cand nu se ridica deloc din pat. Nimeni de acasa nu ma intreba cum a fost ziua mea la scoala sau despre ce simt in legatura cu prietenii mei, profesorii mei sau cu materiile preferate. Cand mergeam acasa la prietenii mei si mamele lor intrebau asa ceva, mi se parea ciudat si intruziv.

Intorcandu-ma acum la modul in care parintii mei au interactionat cu mine, regasesc doua din cele cinci stiluri parentale care conduc cel mai adesea la neglijarea emotionala: autoritar si absent. Permisiv, narcisist si perfectionist sunt celelalte trei.

Cand am terminat cu studierea simptomelor neglijarii emotionale din copilarie, am stiut fara indoiala ca am suferit de ea. Am fost devastata - nici un copil nu-si doreste sa afle ca parintii l-au ranit, desi neintentionat - dar am fost, totodata, si usurata. In sfarsit aveam o explicatie pentru sentimentul de goliciune care ma chinuia. Vestea buna este ca cei care sufera de neglijare emotionala in copilarie isi pot depasi sentimentul negativ fata de sine. Identificarea nevoilor tale emotionale si credinta ca meriti sa le cunosti - aceasta este cheia.

Faptul ca acum am o explicatie pentru provocarile mele emotionale imi da speranta, si nu doar pentru mine, ci si pentru copiii mei. Cunoscand acum ceea ce nu am primit eu si ceea ce aveam nevoie cu disperare ca si copil ma face sa constientizez ca trebuie sa le ofer copiilor mei ceea ce ei au nevoie din punct de vedere emotional. Acest lucru nu este usor pentru mine. Emotiile copiilor mei sunt puternice. Instinctul meu este sa fug de zarva si haos, dar ma fortez sa raman alaturi de ei. Stiu ca micutii mei merita empatie si dragoste si ca, desi ma simt coplesita, trebuie sa fac tot ce pot pentru a le confirma ceea ce ei simt.

Suna simplu si sunt sigura ca pentru multi parinti se intampla automat. Pentru mine, totusi, este o lupta - una pe care vreau sa o duc pentru a ma asigura ca micutii mei nu-si vor pune niciodata la indoiala valoarea de sine.

Sursa: scarymommy.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre