De ce ne este foarte greu sa stabilim limite! Sfaturile unui psiholog despre cum sa o faci fara sa te simti vinovat

/ / Modificat: 2024-01-17
De ce ne este foarte greu sa stabilim limite! Sfaturile unui psiholog despre cum sa o faci fara sa te simti vinovat

Atunci cand sunt intrebati de ce le este atat de greu sa stabileasca limite, 99% dintre oameni spun ca se simt vinovati.

Se pare ca, fiind asertivi, spunand "nu" si aparandu-ne nevoile, devenim automat oameni egoisti, care au grija doar de ei insisi. Si apoi ne justificam mult deciziile pentru a le face sa para mai "valide".

Cu toate acestea, trebuie sa intelegem ca avem tot dreptul de a stabili limite. Asadar, de ce ne simtim atat de vinovati si cum putem incepe sa o facem si sa ne eliberam de acest sentiment nedrept de vinovatie? Exista cateva trucuri care ne pot ajuta.

Trei motive pentru care te simti vinovat cand stabilesti limite 

Sentimentul de vinovatie in a fi asertivi si  a ne apara drepturile poate avea la baza o serie de motive psihologice. 

Conditionarea sociala: Societatea promoveaza adesea ideea ca a te pune pe primul loc este egoist. Aceasta conditionare poate duce la sentimente de vinovatie in afirmarea nevoilor noastre.

Frica de respingere: Asertivitatea implica riscul de a fi dezacordat sau respins. Teama de pierderea acceptarii sociale poate genera vinovatie in afirmarea limitelor noastre.

Exigenta fata de sine: Persoanele cu asteptari mari de la ele insele se pot simti vinovate de stabilirea limitelor, crezand ca ar trebui sa faca mai mult pentru ceilalti. Depasirea acestor sentimente necesita schimbarea perceptiilor si a convingerilor inradacinate si practicarea autocompatimirii.

Este posibil ca aceste cinci trucuri sa nu stearga automat sentimentul de vinovatie, dar te vor ajuta sa incepi sa te respecti si sa faci ca stabilirea limitelor sa fie mai putin o corvoada.

1. Cunoaste-ti nevoile si valorile 

2. Fii clar in comunicare 

3. Invatati sa gestionati si sa tolerati vinovatia (si sentimentele inconfortabile). 

4. Invata sa spui "nu" cu empatie

5. Practicati ingrijirea de sine: reincarcati-va energia si aratati ca va pretuiti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Psihologie Stabilire limite copii

Articole recomandate

Citeste si despre