Produsele care se vand la liber si care sunt extrem de periculoase pentru copii si adolescenti

/ / Modificat: 2024-04-30
Produsele care se vand la liber si care sunt extrem de periculoase pentru copii si adolescenti

 

Dupa ce dispozitivele de vapat au fost interzise in mai multe tari din lume, o alta categorie de produse care se gasesc in supermarketuri, la liber, si care pun in pericol vietile adolescentilor au intrat in discutie. Cat de nocive sunt acestea, de fapt. 

Bauturile care ameninta sanatatea mintala si fizica a adolescentilor

Legislatia din tara noastra spune clar ca tigarile si produsele alcoolice nu sunt destinate minorilor. In ceea ce priveste bauturile energizante insa, lucrurile sunt incerte. Adolescentii au acces la aceste produse, care le pun in pericol sanatatea fizica si pe cea mintala. O arata un studiu publicat la inceputul acestui an, pe langa cazurile tragice de copii care si-au gasit sfarsitul, in urma consumului unor astfel de produse. 

Autoarea studiului, profesoana Amelia Lake, trage un semnal de alarma si spune ca acesta bauturi care stimuleaza sistemul nervos al celor care le consuma pot fi extrem de periculoase la varste mici. Potrivit specialistei, citate de The Sun, aceste produse pot provoca boli digestive, cardio-vasculare, boli metabolice, dar si unele afectiuni psihice in randul adolescentilor. 

”Aceste bauturi nu sunt pentru copii. Nu numai ca ele contin cantitati mari de cofeina, care poate creste ritmul cardiac si poate duce la probleme cardiovasculare, dar contin si diversi aditivi, iar despre unii dintre ei stim foarte putin ce ar putea face organismului nostru”, a continuat ea.

Marturia unei mame

In cadrul cercetarii a fost inclusa si marturia unei mame pe nume Jane, al carei copil de 10 ani a consumat bauturi energizante si a avut probleme serioase. Femeia a crezut ca isi va pierde baiatul, dupa ce acesta a inceput sa aiba dificultati de vorbire si sa isi piarda cunostinta. In urma unor ameteli si a unor dureri de cap si de stomac, femeia a ajuns cu fiul ei la spital. Baiatul fusese intotdeauna sanatos si activ, facuse sport si nu avusese probleme pana atunci. 

”Am crezut ca e pe moarte. Sunt socata acum cand privesc in urma si imi dau seama ca bauturile energizante au fost de vina. Am cautat pe Google simptomele si am fost convinsa ca are o afectiune cardiaca sau cancer. Medicul mi-a explicat ca bauturile erau extrem de bogate in cofeina si zahar si ca acest lucru ii facea inima sa lucreze intr-un ritm accelerat. El a spus ca energizantele erau de vina pentru problemele sale de sanatate si ca ar trebui sa se recupereze complet daca ar inceta sa le mai bea”, a povestit femeia, pentru The Sun.

La randul sau, profesoara Amelia Lake a explicat ce impact au aceste bauturi asupra sistemului nervos al adolescentilor. La aceasta varsta, creierul lor nu este complet dezvoltat, astfel ca bauturile energizante le pot face mai mult rau decat adultilor.

”Cand am repetat aceasta analiza, publicand rezultatele in luna ianuarie a acestui an, am observat, de asemenea, un impact urias asupra sanatatii mentale. Copiii sufereau de anxietate, panica, simptome depresive, suferinta psihologica si ganduri suicidale. Problemele sunt de mare anvergura”, a conchis specialista. 

FOTO: Freepik

 

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pericol copii Alimente periculoase copii Alimente periculoase sanatate

Articole recomandate

Citeste si despre