Alimentatia copiilor cand au boli infectioase. Ce NU le dam sa manance in caz de varicela

/ / Modificat: 2019-01-30
Alimentatia copiilor cand au boli infectioase. Ce NU le dam sa manance in caz de varicela

Bolile contagioase sau infectioase devin o problema majora a parintilor in momentul in care isi duc copilul la cresa, gradinita, scoala. In colectivitate, virusurile, bacteriile, parazitii pot fi foarte usor transmisi.

In perioada de inceput in colectivitate, poate chiar si mai tarziu,  parintii sunt extreme de agitati de posibilitatea  imbolnavirii copilului lor. Au un motiv extrem de bine intemeiat mai ales daca sunt la primul copil!

De fapt, poate suna ciudat, toate virozele si bolile pe care le iau copiii din colectivitati antreneaza sistemul de aparare al acestora facandu-i mai rezistenti mai puternici.

Vaccinarea ajuta si ea prin imunitatea dobandita cu care vine in sprijinul copiilor, bineinteles ca fiecare parinte decide daca isi vaccineaza copilul sau nu.

Bolile cele mai intalnite sunt rujeola , varicela, oreionul, scarlatina, enterovirozele, otite, virozele, gura-mana-picior etc.

Majoritatea afectiunilor enumerate mai sus, oarecum specifice copilariei, pot afecta in aceeasi masura si adultii, in acest material voi sublinia alimentatia specifica sau chiar dietetoterapia in cazul bolilor infectioase.

Tinand cont de etiologia fiecarei boli se contureaza dieta specifica pentru a sustine organismul in lupta cu factorii infectiosi.

Varicela si rujeola- in cazul acestei afectiuni, hidratarea este extrem de importanta la fel ca izolarea copilului, se recomanda consumul de alimente moi, care pot fi usor de mestecat si inghitit, evitandu-se alimentele acide, grase, picante, fierbinti, pentru a nu irita mucoasele (bucala, laringiana, anogenitala, conjunctivala etc.), dieta trebuie sa fie bogata in vitamine, deci fructele si legumele pot sa devina cateva zile baza dietei in sucuri, in supe, piureuri, creme etc.

Ceaiurile de busuioc, musetel, scortisoara, combinatii intre acestea cu miere ajuta organismul.

Oreionul o inflamatie a glandelor salivare parotide – in cazul acestei boli poate fi afectat pancreasul, asadar dieta lichida si semilichida sunt cele mai potrivite, sucuri, piureuri, supe, creme toate pregatite sub forma lichida sau semilichida pentru a facilita inghitirea.

Enterovirozele – in aceste cazuri discutam in primul rand despre hidratare, saruri de rehidratare, alimente cu Ph bazic, se evita laptele de vaca, probioticele pot ajuta, se consuma toate alimentele preparate termic, se evita fructele acide, dulciuri, carnea doar daca este ceruta de copil etc.

Gura –mana-picior – hidratarea este mai importanta decat alimentatia, alimentele reci reduc disconfortul, echinaceea ajuta (sucul standardizat de echinacea), vitamina C, vitamina D.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli infectioase

Articole recomandate

Citeste si despre