Cum ii arati ca il iubesti - cele 5 limbaje ale iubirii

/ / Modificat: 2024-04-08
Cum ii arati ca il iubesti - cele 5 limbaje ale iubirii

 

Cele cinci limbaje ale iubirii descriu cinci modalitati in care oamenii primesc si isi exprima iubirea intr-o relatie. Acestea sunt cuvintele de incurajare, timpul, atingerea fizica, serviciile si cadourile.


Acest concept a revolutionat psihologia relatiilor, si ii apartine lui Gary Chapman care, dupa 30 de ani in care a consiliat mii de cupluri, a observat modele specifice in modul in care partenerii comunica, isi exprima si simt iubirea.


Potrivit lui Chapman, se intampla rareori ca partenerii sa aiba acelasi limbaj primar al iubirii. Avem, in general, tendinta de a ne exprima in propriul limbaj primar al iubirii si suntem contrariati cand partenerul nu intelege ceea ce-i comunicam.


Noi ne exprimam iubirea, dar celalalt n-o recepteaza, si asta tocmai pentru ca folosim un limbaj strain lui.


Aceasta este problema fundamentala a cuplurilor – vorbesc in limbi diferite.


Daca vrem sa dezvoltam o relatie intima, trebuie sa ne cunoastem unul altuia dorintele. Daca vrem sa ne iubim unul pe celalalt, trebuie sa cunoastem dorintele celui de langa noi.


Pentru a ne comunica dragostea pe intelesul celuilalt, trebuie sa invatam limbajul primar prin care acesta recepteaza iubireaAngela Nutu, psihoterapeut si coach: “ Fiecare dintre noi avem un rezervor afectiv, care este nevoie sa fie tinut plin, ca sa putem functiona la capacitate maxima. Modul in care umplem rezervorul difera, acesta fiind motivul pentru care in relatii se ajunge la situatii de conflict. (aici intervin cele cinci limbaje). Interactiunile noastre se petrec de multe ori fara sa ne intelegem unul pe celalalt, pentru ca noi comunicam in limbi diferite. La inceputul unei relatii – in faza de indragostire (care dureaza pana la 2 ani, in general), avem tendinta sa comunicam cu cel de langa noi folosind toate cele cinci limbaje, motiv pentru care nu acolo apar discrepante. In timp, vom oferi doar ce avem noi nevoie, presupunand ca si partenerul are nevoie de aceleasi lucruri – fapt de cele mai multe ori neadevarat. Asa ajungem in punctul in care noi nu ne simtim apreciate eforturile, iar celalalt are senzatia ca nu facem nimic si ajunge sa se simta neiubit.”


1. Cuvintele de incurajare


Cuvintele de incurajare sunt o forma puternica de exprimare a iubirii si aprecierii intr-o relatie. Acest tip de limbaj implica folosirea cuvintelor de sustinere, incurajare si apreciere pentru a imbunatati starea de spirit a partenerului tau. Pentru cei carora le este important acest limbaj al iubirii, cuvintele pline de inteles si incurajare pot avea un impact profund asupra relatiei. Este important sa-ti exprimi afectiunea prin cuvinte sincere de iubire, recunoastere si incurajare, astfel incat partenerul tau sa se simta valorizat si sprijinit.


2. Timpul


Pentru unii oameni, timpului oferit este cea mai puternica expresie a iubirii. Sa ii acorzi timp de calitate partenerul tau, fara distragerea atentiei sau preocuparile externe, poate fi o modalitate eficienta de a arata ca ii acorzi importanta si ca iti pasa. Acest limbaj al iubirii implica participarea la cat mai multe activitati comune.


3. Cadourile


Pentru altii insa, primirea si oferirea cadourilor este o modalitate esentiala de a-si exprima iubirea si aprecierea fata de partenerul lor. Nu trebuie sa fie cadouri scumpe sau extravagante, ci mai degraba gesturi simbolice care demonstreaza ca ai luat in considerare interesele si preferintele persoanei iubite. Cadourile pot fi orice, de la o floare proaspata sau o ciocolata preferata pana la un obiect care are o semnificatie speciala pentru voi doi. Ceea ce conteaza este intentia si sentimentul din spatele acestor gesturi.


4. Serviciile


Pentru unele persoane, indeplinirea nevoilor si dorintelor partenerului lor prin actiuni practice si servicii este o forma importanta de exprimare a iubirii. Acest tip de limbaj implica sa faci lucruri concrete pentru a usura povara sau a sprijini partenerul in viata de zi cu zi. Poate fi vorba despre a gati cina, a face curatenie in casa sau a prelua din sarcinile partenerului atunci cand are nevoie. Ceea ce conteaza este intentia de a fi prezent si de a-l ajuta pe celalalt sa se simta iubit si sustinut in relatie.


5. Atingerea fizica


Atingerea fizica si contactul fizic sunt modalitati esentiale de a exprima si primi iubire. Atingerea poate fi atat de simpla ca o imbratisare calda sau o mangaiere usoara, dar poate avea un impact profund asupra relatiei. Pentru cei care considera esential acest limbaj al iubirii, contactul fizic poate crea o conexiune emotionala si poate intari legaturile dintre parteneri. Este important sa fii atent la nevoile si preferintele partenerului tau in ceea ce priveste atingerea fizica si sa fii dispus sa ii oferi confortul si sprijinul de care are nevoie.


Asadar, fiecare dintre noi are un mod unic de a exprima si de a primi iubirea, iar intelegerea acestor limbaje poate sa ne ofere o harta catre inimile noastre si ale celor dragi. 


“Cand ne cunoastem si ne respectam reciproc limbajele iubirii, deschidem usi catre o comunicare mai profunda, o conexiune mai puternica si o intelegere mai mare. Aminteste-ti, relatiile armonioase nu se nasc; ele se dezvolta prin atentie si efort.” concluzioneaza Angela Nutu.


Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si  Psihoterapeut.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire

Articole recomandate

Citeste si despre