Postul la copii. Le dam sau nu mancare de post celor mici?

/ / Modificat: 2020-12-02
Postul la copii. Le dam sau nu mancare de post celor mici?

Postul care precede marile sarbatori ortodoxe este de multe ori subiect de controverse. Unii il considera o perioada de detoxifiere pentru suflet, altii il vad doar ca o perioada de detoxifiere alimentara. Unii spun ca ar trebui sa il tina toata lumea, altii considera ca unii pot fi "scutiti". Daca te numeri printre cei care obisnuiesc sa tina post, insa nu stii daca ar trebui sa incluzi si copiii, iata cateva lucruri pe care e bine sa le stii.

Postul la copii in viziunea bisericii

Romania este o tara majoritar ortodoxa, iar biserica prezinta perioadele de post ca pe o modalitate de apropiere de Dumnezeu, o binecuvantare, o bucurie si o sarbatoare a sufletului. Peste an, crestinii ortodocsi au patru mari perioade de post:

• Postul Pastelui (7 saptamani)

• Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (15-28 iunie)

• Postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august)

• Postul Craciunului (14 noiembrie - 24 decembrie)

Pe langa acestea, se posteste in toate zilele de miercuri si vineri, cu exceptia celor cu dezlegare (harti), in Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) si de Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Daca un adult, credincios practicant, reuseste sa posteasca din punct de vedere alimentar, copiilor poate fi mai greu sa le impui sa o faca. Unii sunt mai mofturosi la mancare, altii poate au probleme de sanatate; ca parinte te poti gandi ca mancarea de post nu le furnizeaza celor mici toate elementele nutritive de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Si atunci cum tin copiii post? Iata ce spune biserica

Randuielile bisericesti scutesc unii copii de la post

Parintii nu ar trebui sa forteze copiii sa posteasca, dar sunt incurajati sa ii deprinda cu postul inca de la varste fragede. Oamenii bisericii atrag atentia ca pentru un copil perioada de post nu poate fi prezentata ca una in care te eliberezi de pacate si te pocaiesti, ci ca pe o modalitate de renuntare la ce te instraineaza de divinitate, de a te apropia de Hristos, de a renunta la obiceiuri alimentare care au ca scop doar placerea personala, de a fi mai buni si mai putin concentrati pe lucruri lumesti cum ar fi mancarea.

Postul trebuie sa fie in primul rand spiritual, insa si postul alimentar are rolul lui pentru copii, in viziunea bisericii, scopul principal fiind o disciplina alimentara, in care orele de masa se respecta si in care lacomia si poftele trebuie infranate.

"Copilul trebuie hranit astfel incat, odata cu dezvoltarea trupului, aducatoare de putere si sanatate, sa nu-i aprindem in suflet patima imbuibarii pantecelui. (...) De alimentatia copilului depind multi factori de mai tarziu. Inconstient, pot fi inradacinate in copil voluptatea si excesul de mancare (doua tipuri de lacomie), inclinatii pagubitoare pentru trup si suflet. Programul de masa strabilit nu trebuie incalcat fara un motiv intemeiat" - Sfantul Teofan Zavoratul

Postul la copii pe categorii de varsta

• Copiii mai mici de 7 ani au "derogare" de la post si pot manca "de dulce" tot timpul anului

• La copii cu varsta intre 7 si 12 ani postul este ceva mai bland si se tine, dupa cum stabileste "Enciclica Sfantului Sinod" (1956), astfel:

- in toate zilele de miercuri si vineri de peste an, in afara de cele in care se face dezlegare la peste;

- in prima si ultima saptamana din Postul Pastelui si din cel al Craciului;

- in ultima saptamana din Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel; - in cele doua saptamani ale Postului Adormirii Maicii Domnului;

- in ajunul Bobotezei (5 ianuarie);

- de Tairea Capului Sfantului Ian Botezatorul (29 august);

- de Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie).

In celelalte zile si saptamani de post din an, copiii pana in doisprezece ani sunt dezlegati a manca peste, icre, oua, lapte si branza.

Clericii subliniaza ca un copil poate incepe sa posteasca de la orice varsta, insa nu cu forta, pentru a nu vedea postul ca pe o povara; alimentatia copiilor, chiar si in post, trebuie sa fie diversificata si sa le ofere tot ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Postul la copii in viziunea medicilor

Nutritionistii atrag atentia ca alimentele consumate de copii trebuie sa fie alese cu mare atentie, atat calitativ, cat si cantitativ. Medicii nu sunt de acord cu rigorile postului alimentar la copii, preadolescenti si adolescenti, intrucat, pana in jurul varstei de 14 ani, corpul are nevoie permanenta de un complex de elemente nutritive esentiale pentru sanatatea fizica, pentru o crestere armonioasa, dar si pentru sanatatea psihica.

Este bine stiut faptul ca in perioadele de post, carnea este exclusa din alimentatie, iar proteinele regasite in aceasta sunt foarte valoroase pentru un copil aflat in plin proces de dezvoltare. Organismul unui copil nu este, potrivit specialistilor, pregatit pentru a face fata unei astfel de carente de elemente nutritive, iar efectele la nivel microcelular se vor resimti timp indelungat.

Privarea unui copil de calciul din produsele lactate, din oua, de proteinele animale, de fier si vitamine are consecinte pentru dezvoltarea sistemului osos, muscular, pentru maturarea creierului si chiar pentru devoltarea glandelor endocrine, atrag atentia specialistii in nutritie.

Exista si un consens intre preoti si medici

Pe perioade scurte de timp, postul nu este nociv pentru copii, mai ales daca se limiteaza accesul la anumite alimente nocive, cum ar fi mancarea tip fast-food, dulciurile ori cele care contin grasimi nesanatoase, intens procesate. Conditia esentiala pentru ca postul alimentar sa fie acceptabil la copii este, insa, in opinia medicilor, ca acestia sa nu fie privati de nutrienti esentiali pentru dezvoltarea lor.

Mancare de post pentru copii

Concret, cu ce ne hranim copiii daca vrem ca ei sa deprinda postul, dar si sa nu le lipseasca nimic din alimentatie?

Fructe

Fie ca le preparam sub forma de smoothie, fie ca le oferim spre consum in forma naturala sau ca le facem suc, fructele pot fi un desert sau o gustare foarte buna pentru cei mici. Perele, bananele, merele, citricele etc. pot fi oricand acel "ceva bun" pe care copilul sa il manance cand vrea ceva dulce, in loc sa ii punem in fata un baton de ciocolata, bomboane sau o sticla de suc cu un continut foarte ridicat de zahar.

Avocado este, de asemenea, un fruct perfect pentru o gustare atunci cand cel mic ar manca un sandvis; este chiar indicat ca el sa nu lipseasca din dieta copiilor, fiind o sursa importanta de grasimi sanatoase, vitamina A, E, potasiu si vitamine din grupa B.

Cereale

Fulgii de ovaz sau de porumb sunt o sursa importanta de vitamine, minerale si fibre. Se pot consuma cu fructe si le vor oferi celor mici energia de care au nevoie.

Legume si verdeturi

O ciorbita din legume proaspete sau congelate, o ciorba de loboda sau o mancare de spanac sau stevie nu strica niciodata. Sunt usoare si ii asigura celui mic o parte din necesarul de fier, vitamina C, magneziu si potasiu pentru o dezvoltare armonioasa si un sistem imunitar puternic.

Ciupercile, preparate astfel incat sa fie pe gustul celui mic, sunt o sursa ideala de vitamina D, dar si de proteine vegetale.

Dulce de post

Cand cel mic nu mai vrea sa vada fructe si vrea ceva dulce, ai variante de post. Un gris cu lapte de cocos este un desert sanatos si gustos, insa poti prepara si o negresa de post, pentru ca micutul tau sa nu se simta frustrat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre