Patru alimente care nu ar trebui sa lipseasca din meniul copiilor. Previn si combat probleme serioase

/ / Modificat: 2024-01-04
Patru alimente care nu ar trebui sa lipseasca din meniul copiilor. Previn si combat probleme serioase

O multime dintre problemele de sanatate pe care le avem isi au originea in alimentatie si tot din alimentatie vin si solutiile. Vorbim azi despre alimente care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia celor mai mici membri ai familiei, pentru ca ei sa se dezvolte armonios si sanatos.

Una dintre problemele cele mai frecvente de sanatate la copii este anemia. Se instaleaza pe nesimtite, nu da simptome evidente si creeaza probleme serioase. Anemia se poate depista doara in urma unor analize, de aceea este important ca si cei mai mici membri ai familiei sa fie supusi unui control medical macar o data pe an. In rest, trebuie sa fim foarte atenti la ce mananca copiii si la starea lor generala.

Cum se manifesta anemia si ce alimente o combat

In lipsa analizelor de sange, principalul semn al anemiei poate fi oboseala acuta, insa cum copiii nostri au deseori un program foarte incarcat aceasta poate fi pusa, in mod eronat, pe seama altor factori.

Daca vreti sa preveniti carentele de fier care duc la instalarea anemiei la copii, primul lucru pe care il puteti face este sa fiti atenti la alimentatie. Iata patru alimente esentiale pentru bunastarea copiilor nostri:

Spanacul nu este un mit desprins din desenele cu Popeye Marinarul, ci chiar este o importanta sursa vegetala de fier si de vitamina C. Cele doua functioneaza foarte bine impreuna, vitamina C fiind cea care contribuie la absorbtia fierului in organism, dupa cum se poate observa si pe etichetele suplimentelor alimentare din comert.

Ficatul este si el un aliment bogat in fier. Preparat la gratar, fiert sau transformat in pasta, este un aliment excelent pentru combaterea anemiei infantile, potrivit literaturii medicale. Ficatul de porc este cel mai bogat in fier, cu 12.6 mg/100g, urmat de cel de vita (6.5 mg/100g) si de pui 4.1 mg/100 g.

Leguminoasele sunt bogate in vitamine si minerale, intre care si fierul. Acestea trebuie sa fie gatite bine, pentru ca fibrele sa nu reduca absorbtia de nutrienti. In mod ideal, legumele trebuie gatite la foc mic, pentru a se inmuia, de preferat chiar la abur, pentru ca fierul si alti nutrienti sa nu se piarda in apa in timpul fierberii. Oferiti copiilor cat de des se poate si nu mai rar de 2 ori ope saptamana broccoli, linte, fasole rosie, naut, cartof, fasole verde sau varza.

Fructele de mare, in special scoicile, sunt alimente recunoscute a fi bogate in fier si in alte minerale si proteine esentiale pentru organism. Alese si gatite corespunzator, scoicile pot fi numite fara exagerare un super-aliment pentru cei mici, deoarece o portie de 100 de grame contine 28 mg de fier, acoperind astfel necesarul zilnic.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente Meniu copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre