Dai copilului portocala ca desert? Uita de acest obicei! Sfaturi pretioase de la nutritionisti

/ / Modificat: 2024-02-03
Dai copilului portocala ca desert? Uita de acest obicei! Sfaturi pretioase de la nutritionisti

Portocalele, mandarinele, clementinele si, in general, citricele sunt foarte apreciate in sezonul rece, datorita continutului ridicat de vitamina C. Beneficiile lor in alimentatie sunt cunoscute, insa este important sa le oferim copiilor in momentul potrivit al zilei si sa nu le combinam cu alimente care ar putea ingreuna digestia.

Multi copii mananca fructe la desert, iar portocalele se numara printre cele mai la indemana alegeri. Nutritionistii trag un semnal de alarma si explica de ce nu ar trebui sa le oferim celor mici citrice imediat dupa masa principala.

In primul rand, aceste fructe sunt bogate in acid, iar acesta poate avea impact negativ asupra digestiei. Copiii care sunt predispusi la probleme digestive, reflux gastric sau alte afectiuni pot avea digestia ingreunata atunci cand consuma portocale dupa masa.

Un alt aspect este legat de absorbtia nutrientilor. Anumite elemente din portocale pot afecta absorbtia substantelor nutritive esensiale din mancare, atunci cand fructele sunt consumate imediat dupa masa. Nu in ultimul rand, consumul de fructe dupa masa poate determina modificari ale glicemiei, motiv pentru care trebuie avuta grija, mai ales in cazul copiilor predispusi la astfel de probleme.

Cum se consuma corect citricele

Pentru a beneficia de substantele nutritive pe care le contin si a nu ingreuna digestia, portocalele, mandarinele si clementinele se consuma ca gustare, intre mese. Lasa sa treaca cel putin o ora de cand copilul a servit pranzul sau cina, inainte de a-i oferi citrice.

Nu in ultimul rand, ofera fructele in starea lor naturala, nu sub forma de suc. Atunci cand sunt stoarse si transformate in fresh, portocalele isi pierd fibrele si mare parte din substantele nutritive, in schimb creste cantitatea de zahar care se absoarbe in organism.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Portocale Alimentatie copii Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre