7 mituri despre colici

/ / Modificat: 2014-09-29
7 mituri despre colici

Colicile reprezinta o conditie medicala care apare la aproape toti bebelusii, in primele luni de viata. De-a lungul timpului, colicile au starnit controverse intre specialisti, in ceea ce priveste efectele pe care le are asupra copilului, a cauzelor lor exacte, dar si asupra metodelor de calmare a lor.

Din cauza parerilor contradictorii dintre specialisti, au luat nastere o multime de mituri cu privire la aceste simptome inconfortabile. Descopera cateva dintre cele mai vehiculate teorii false cu privire la colicile bebelusilor!  

Colicile apar mai frecvent la fetite decat la baietei

Unul dintre cele mai populare mituri legate de colici este ca fetitele sunt mai predispuse la aceasta conditie medicala decat baieteii.

Specialistii au demonstrat ca sexul nu are nicio influenta asupra aparitiei acestora si ca ambele sexe sunt predispuse, in aceeasi masura, la aceste crampe abdominale neplacute.

Bebelusii alaptati nu fac colici

O alta teorie frecvent vehiculata a fost aceea ca modul in care este hranit un copil poate face diferenta intre aparitia colicilor si absenta lor.

colici_bebelusi_calmare

O parte dintre teorii sustinea ca doar bebelusii hraniti cu formule de lapte au probleme cu colicile si ca cei alaptati sunt protejati de aceste dureri abdominale ale celor mici. S-a demonstrat ca metoda de hranire nu influenteaza in niciun fel aparitia lor.  

Colicile pot fi prevenite complet

Colicile sunt crampe abdominale care apar din cauza faptului ca intestinele si sistemul digestiv ale copilului au nevoie de timp pentru a se adapta laptelui praf sau matern. Pana la maturizarea partiala a lui si pana la familiarizarea sistemului digestiv cu laptele, colicile isi vor face aparitia la mai toti nou-nascutii, in primele luni de viata.

colici-bebelusi

Este adevarat ca durerile pot fi atenuate ori ca episoadele pot fi rarite cu ajutorul masurilor de prevenire, insa nu pot fi combatute complet.  

Colicile pot fi tratate

Asa cum nu exista solutii pentru a preveni complet colicile, nu exista nici tratament care sa vindece aceste crampe abdominale incomode ale copilului.

Fiecare copil se confrunta, la un moment dat, in etapa de bebelus, cu aceste dureri abdominale, iar tot ce poti face pentru el este sa iei masuri de ameliorare a severitatii lor - infasat, masaj, ceaiuri, leganare, muzica etc. Acestea ajuta doar la calmarea colicilor, nu si la tratarea lor. 

Colicile sunt cauzate de intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza poate agrava colicile bebelusului, insa nu reprezinta o cauza a aparitiei acestor crampe. Desi au facut o multime de cercetari, specialistii nu au reusit sa identifice o relatie de cauzalitate intre intoleranta la lactoza si colicile bebelusului.

Colicile apar doar la primul nascut

Un alt mit care s-a dezvoltat, in timp, in jurul colicilor bebelusilor a fost acela ca aceste crampe abdominale ar aparea doar la primul nascut.

Specialistii au demontat mitul si au demonstrat ca ordinea nasterii copiilor nu are influenta asupra aparitiei colicilor. Aceste dureri apar la mai toti bebelusii, in perioada de nou-nascut.  

Colicile sunt periculoase pentru sanatatea bebelusului

Colicile nu sunt boli, deci nu au cauza patologica. Chiar daca nu se cunosc cauzele exacte ale colicilor, medicii sustin ca durerile cu care se confrunta cei mici in primele luni de viata sunt cauzate de imaturitatea sistemului digestiv al copilului.

Nu sunt considerate periculoase pentru sanatatea lui. Neavand o cauza patologica, nu necesita tratamente medicamentoase sau de orice alta natura.

Colicile sunt crampe sau dureri abdominale, fara cauza patologica, care apar frecvent in primele luni de viata ale bebelusilor. Chiar daca nu sunt problematice si nu afecteaza sanatatea, parintii pot fi indusi in eroare de felul agitat si sever in care se manifesta cei mici.

Colicile se manifesta prin plans, agitatie, stare de iritabilitate, frecarea picioarelor si tendinta de ghemuire a bebelusilor si apar frecvent dupa ce copilul mananca.

Mai cunosti si alte mituri legate de colici? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre