Cum iti poti da seama daca bebelusul tau are colici

/ / Modificat: 2023-04-19
Cum iti poti da seama daca bebelusul tau are colici

Colicii sugarului sunt o afectiune foarte frecventa. De obicei, incepe la doua saptamani dupa nastere sau cateva saptamani mai tarziu in cazul unui copil prematur.

Este o afectiune in care un bebelus bine hranit poate plange mai mult de trei ore la rand, in fiecare zi, mai mult de trei zile pe saptamana, timp de mai mult de trei saptamani.

Daca bebelusul tau are colici iti poti da seama cu usurinta, deoarece la aceasta varsta frageda, simptomele sunt foarte evidente. In primul rand, bebelusul tau incepe sa se inroseasca, plange, isi strange pumnii, isi arcuieste spatele si isi trage genunchii spre burtica. Desi colicii nu sunt daunatori pentru sanatate, sunt foarte suparatori pentru bebelusul tau.

Daca bebelusul plange - fara sa se linisteasca - si s-a confirmat impreuna cu pediatrul ca este sanatos, atunci este probabil ca sufera de aceasta afectiune trecatoare.

Pana in prezent, nu au fost gasite dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca aceasta afectiune are efecte pe termen lung asupra sanatatii bebelusului.

Cauza atator plansete si dureri se datoreaza faptului ca stomacul bebelusului este inca foarte imatur si abia incepe sa se obisnuiasca cu hrana pe care o primeste. La fel ca si un adult, bebelusii sufera de colici, care ii umplu de gaze si le provoaca un mare disconfort si neplaceri. Practic, colicii reprezinta o balonare foarte dureroasa.

Cum iti dai seama daca bebelusul are colici. Semnele la care sa fii atent

  • Crize de plans inconsolabile: Un bebelus cu colici plange cam la aceeasi ora in fiecare zi, de obicei dupa-amiaza sau seara. Episoadele de colici pot dura de la doar cateva minute pana la trei ore sau mai mult.
  • Plans intens: Plansul cauzat de colici suna ca un strigat angoasat si este foarte intens, cu o tonalitate foarte inalta. Fata bebelusului poate deveni foarte rosie si este foarte dificil sa il consolezi.
  • Plansul apare fara niciun motiv aparent: Este foarte normal ca bebelusii sa planga... Un bebelus care plange poate insemna ca are nevoie sa i se schimbe scutecul sau sa fie hranit, poate insemna, de asemenea, ca ii este frig sau cald. Pe de alta parte, atunci cand plansul nu are niciun motiv, cel mai probabil se datoreaza colicilor.
  • Schimbarea posturii: Un bebelus cu colici poate avea pumnii stransi, picioarele trase in sus spre burta si muschii abdominali incordati.

Cauza colicilor

Iata cateva dintre posibilele cauze ale colicilor la bebelusii care au doar cateva zile sau luni.

  • Refluxul: Refluxul este o afectiune in care un sugar are arsuri la stomac din cauza laptelui si a acidului gastric care curge in esofag
  • Probleme digestive: Problemele digestive se pot datora intolerantei la proteine si lactoza.
  • Un sistem digestiv imatur, in care muschii intestinului provoaca spasme
  • Gaze (aer) in tractul intestinal
  • Nivelurile hormonale sunt mai mari decat in mod normal: Acesti hormoni sunt cunoscuti pentru faptul ca provoca o stare de agitatie sau dureri de stomac.
  • Sensibilitate intensa la stimulii din mediul inconjurator, de exemplu lumina, sunet etc.
  • Un sistem nervos imatur
  • Temperatura prea ridicata sau prea scazuta

Cu toate aceste informatii, daca nou-nascutul tau are colici, vei putea sa le recunosti cu usurinta si sa actionezi in consecinta. Iti reamintim ca bebelusul tau va avea nevoie de toata dragostea si afectiunea din lume pentru a se putea simti in siguranta si pentru a-si usura disconfortul.

Daca bebelusul tau are colici este important sa mergi la medicul pediatru pentru a te indruma cum sa-ti ajuti bebelusul sa scape de acestea. Nu ii da ceaiuri sau medicamente din auzite. 

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici Colici bebelusi Colici simptome

Articole recomandate

Citeste si despre