Ce trebuie sa faci daca bebelusul tau are colici si gaze

/ / Modificat: 2024-01-09
Ce trebuie sa faci daca bebelusul tau are colici si gaze

Colicile sunt o afectiune frecventa la sugari. Colicii pot fi definiti ca fiind plansul inconsolabil timp de peste trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana, timp de cel putin trei saptamani la rand. Cauza colicilor nu este intotdeauna cunoscuta si nu inseamna neaparat ca bebelusul are o problema. Unii bebelusi sunt mai predispusi la colici decat altii, dar, de obicei, acestea dispar de la sine pana la aproximativ 3 luni. Exista multe lucruri care pot fi facute pentru a ajuta la reducerea simptomelor colicilor, dar exista foarte putine dovezi ca un lucru functioneaza mai bine decat altul. Cel mai important lucru este sa faci ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine si pentru copilul tau.

Colicile sunt o afectiune frecventa la sugari

Colicile sunt o problema frecventa la sugari. Se estimeaza ca 1 din 5 bebelusi plange ore in sir, adesea noaptea. Unii pot avea si diaree, iar alte semne de colici includ sughit, regurgitare si iritabilitate. Nu este clar ce cauzeaza colicile, dar pot fi legate de intoleranta la lactoza sau de alergii alimentare (de exemplu, alergia la proteinele din laptele de vaca). Bebelusii alaptati la san tind sa aiba mai putine simptome de colici decat cei hraniti cu biberonul, deoarece compozitia laptelui matern se schimba pe masura ce copilul creste, astfel incat acesta nu provoaca probleme digestive.

Unii bebelusi sunt mai predispusi la colici decat altii

S-ar putea sa te intrebi daca bebelusul tau este mai predispus la colici decat altii. Este adevarat ca unii bebelusi sunt mai predispusi sa aiba colici decat altii. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre factorii de risc pentru colici:

Sexul: Colicile sunt mai frecvente la baieti decat la fete si, de asemenea, la copiii nascuti primii (in comparatie cu fratii care se nasc mai tarziu).

Antecedente familiale: daca unul sau ambii parinti au avut colici ca sugar, exista un risc crescut ca si copilul actual sa aiba colici.

Exista multe lucruri care pot fi facute pentru a ajuta la reducerea simptomelor colicilor, dar exista foarte putine dovezi ca un lucru functioneaza mai bine decat altul.

Nu exista nicio dovada ca un lucru functioneaza mai bine decat altul. Unele lucruri care pot ajuta sunt:

  • Hraneste copilul inainte de a iesi din casa.
  • Infasoara copilul intr-o patura.
  • Da-i bebelusului o suzeta si lasa-l sa o suga timp de cinci minute cand sunteti plecati, apoi ia-o de langa el, astfel incat sa nu se obisnuiasca sa o aiba toata ziua si sa invete sa se linisteasca singur fara sa se bazeze pe altceva (cum ar fi sanul).

Este posibil sa fi observat ca bebelusul tau are gaze dupa ce mananca anumite alimente

Este posibil sa fi observat ca bebelusul tau are mai multe gaze dupa ce mananca anumite alimente, cum ar fi fructele si legumele. Acest lucru nu este neobisnuit - unii bebelusi au mai multe gaze decat altii. Daca te ingrijoreaza cantitatea de gaze pe care o are micutul tau, discuta cu medicul tau!

Cel mai bun mod de a preveni gazele excesive la bebelusi este sa introduci treptat, in timp (aproximativ sase luni), alimentele solide. De asemenea, incearca sa oferi portii mai mici la fiecare masa si da-i multe lichide, in special apa, pentru ca sistemul digestiv al bebelusului sa descompuna mai usor alimentele.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Colici bebelusi Gaze bebelusi Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre