Starea de iritabilitate a bebelusului, cauze si solutii

/ / Modificat: 2011-10-27
Starea de iritabilitate a bebelusului, cauze si solutii

Starea de iritabilitate a bebelusilor poate avea foarte multe cauze. Iar daca iritabilitatea este insotita de simptome ale durerilor sau bolilor, trebuie mers la medic.

Insa in primele luni de viata bebelusii au tendinta sa fie iritabili usor din motive naturale de adaptare la mediu. Acestea dispar de la sine!

Care sunt cauzele iritabilitatii la bebelusi?

Copilul poate deveni agitat si iritat din cauze naturale, firesti sau patologice. El poate avea aceste stari daca:

  • il doare burtica;
  • are scutecul murdar;
  • ii este cald/frig;
  • ii cresc dintisorii;
  • il doare ceva/este bolnav;


Exista o conditie medicala pe care specialistii o numesc "bebelus periodic iritabil". Aceasta nu este patologica. Atunci cand bebelusul plange periodic, la un anumit interval de timp din zi se numeste ca este periodic iritabil. Acesta trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

  • sa planga cu regularitate;
  • sa nu para ca simte vreo durere sau ca prezinta simptome ale unor boli;
  • plansul sa nu fie foarte puternic.


Acest tip de iritabilitate se corecteaza de la sine, incepand cu a 3-a luna de viata. Acesta se poate calma daca folosesti tehnici clasice de calmare a bebelusului – tinut in brate, plimbat, leganat, muzica, suzeta etc.

Bebelusul iritabil se descrie ca fiind agitat tot timpul, cu plansete inconstante si aparute din senin, tot fara o cauza patologica.

Micutul ar putea plange din cauza unei dereglari in rutina sau in progranmul zilnic, din cauza greutatii de a se adapta la un program sau din cauza colicilor. Specialistii sustin ca in primele luni bebelusii au o tendinta naturala de a fi usor iritabili. Se pare ca pe masura ce se adapteaza la mediul extrauterin starea incepe sa dispara treptat.

Doar atunci cand constati ca iritabilitatea este insotita de alte simptome care indica o stare de suferinta fizica este important sa mergi cu el la medic.

In rest, pentru a calma "crizele" de iritabilitate specifice primelor luni de viata, foloseste-te de aceleasi tehnici simple si la-ndemana care functioneaza la calmarea bebelusilor. Ei adora si se linistesc la pieptul mamei, simtind caldura si protectia ei, ascultand o muzica (sau anumite sunete "albe") sau leganandu-i in balansoar si fredonandu-le cantecele de leagan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Plans bebe Colici bebelusi Colici simptome

Articole recomandate

Citeste si despre