Colicile abdominale ale nou-nascutului si sugarului

/ / Modificat: 2017-09-04
Colicile abdominale ale nou-nascutului si sugarului

Cuvantul "colica" provine din grecescul "kolikos" care inseamna boala a intestinului. Colicile reprezinta dureri abdominale cu caracter spasmodic, insotite de nelinistea si agitatia copilului. Colicile apar incepand cu varsta de 2 saptamani si, de obicei, dispar in jurul varstei de 4 luni.

Incidenta aparitiei colicilor este de aproximativ 25% in randul nou-nascutilor si sugarilor, adica 1 din 4 nou-nascuti si sugari au episoade de colici.

Cauzele aparitiei colicilor

Cauzele care duc la aparitia colicilor la nou-nascuti si sugari sunt dintre cele mai variate:

 imaturitatea musculaturii netede din peretele intestinal – cel mai frecvent;

     imaturitatea sistemului nervos;

       deficitul de lactaza – destul de frecvent. Lactoza este un dizaharid prezent in lapte, precum si in derivatele din lapte, branzeturile. Lactaza este o enzima sintetizata de organism in prezenta lactozei. Lactaza va descompune lactoza in doua glucide ce pot fi asimilate de organism, glucoza si galactoza.

         supraalimentarea;

           meteorismul (balonarea), care poate aparea ca urmare fie a deficitului de lactoza, fie a ingestiei aerice in timpul mesei. De aceea, dupa masa, bebelusul, asezat in pozitie verticala si sprijinit pe umarul mamei, trebuie tapotat pe spate, astfel incat sa poata elimina gazele ingerate in timpul alimentarii.

             sensibilitatea la unele dintre produsele alimentare, dar nu numai, consumate de mama (alcool, tutun, cafea, capsuni etc);

               despartirea copilului de mama;

                 stresul si nelinistea parintilor pot fi transmise bebelusului si astfel el va deveni mai agitat;

                   sensibilitatea la proteinele din laptele animal (vaca, oaie, capra). Exista, inca, in Romania secolului al XXI-lea persoane care isi alimenteaza copilul cu lapte cel mai frecvent bovin, desi este cunoscut faptul ca laptele animal non-matern este alergenic si, in plus, nu-i asigura nou-nascutului, respectiv sugarului necesarul zilnic de vitamine si minerale.

                     diferite infectii si parazitoze - infectii de tract urinar (ex. cistita), infectii ale tractului digestiv (gastroenterocolita), parazitoze intestinale (giardioza), infectii respiratorii (viroze), infectii ORL (otita).

                       Reflux gastro-esofagian.

                        Semne si simptome

                         plans viguros, inexplicabil. Datorita plansului, bebelusii se pot inrosi sau invineti.

                           agitatie si iritabilitate;

                             strangerea pumnilor cu flectarea membrelor superioare pe torace;

                               picioare reci cu flectarea membrelor inferioare pe abdomen si, in acelasi timp, flectarea extremitatii cefalice (capul);

                                 copilul nu poate dormi, din cauza durerii;

                                   uneori, refuza alimentatia.

                                    Criza dureaza aproximativ 20-30 de minute si este, de regula, repetitiva. Apare, de obicei, seara sau dupa-amiaza si niciodata in timpul mesei.

                                    Investigatiile paraclinice sunt destul de limitate. Cele mai multe dintre colici nu au un substrat medical identificabil. La examenul radiologic se poate observa o imagine abdominala aerica (gaze in abdomen) si/sau o contractie puternica a musculaturii intestinale, datorate fie alimentatiei excesive, fie aparitiei unei inflamatii la nivelul mucoasei intestinale provocata de substante toxice ingerate din laptele matern (tutun, droguri, alcool, cafea etc).

                                    In cazul colicilor din gastroenterocolita sau parazitoze, examenul coproparazitologic si coprocultura sunt sugestive, insa atunci colica este o consecinta a bolii de fond.

                                    Tratament si profilaxie

                                    Exista 2 forme de tratament: cu preparate special concepute pentru remiterea intensitatii si frecventei colicilor si metode traditionale (o batistuta calda pusa pe abdomenul copilului, mangaiere blanda a abdomenului bebelusului, plimbarea, zgomotul alb, sunete monotone – aspiratorul, feonul, sunete imitative ale curgerii unui rau, baia calduta etc).

                                    Atentie! Nu puneti nimic cald direct pe pielea micutului, deoarece riscati sa ii provocati acestuia o arsura locala. Puneti intotdeauna un scutec sau un prosopel intre obiectul cald si pielea copilului!

                                    Solutia completa a problemei bebelusului tau si, implicit si a ta, este BABY CARE delicious DRINK! Acesta este unicul preparat anticolici de pe piata din Romania care beneficiaza de certificarea FDA (Food and Drug Administration).

                                    BABY CARE delicious DRINK este un produs 100% natural, realizat pe baza extractelor de musetel, sunatoare, lemn dulce, menta, valeriana si anason, plus un adaos de vitamina C.

                                    Musetelul, anasonul, menta si valeriana au un puternic efect antispastic, ceea ce duce la scaderea intensitatii si frecventei colicilor abdominale. Tot musetelul si menta, impreuna cu lemnul dulce au efect sudorant, fiind benefice in puseele febrile ale nou-nascutului si sugarului. In plus, lemnul dulce are proprietate de a reface mucoasa digetiva lezata (mai ales in cazul colicilor patologice). Valeriana si sunatoarea, prin efectul lor calmant, imbunatatesc calitatea somnului copilului tau, mai ales dupa un puseu colicativ, cand micutul este epuizat, datorita efortului la care a fost supus.

                                    Cum administram BABY CARE delicious DRINK?

                                    BABY CARE delicious DRINK este un preparat destinat remiterii colicilor care poate fi administrat in 2 moduri:

                                    dizolvati un pliculet BABY CARE delicious DRINK in circa 50 ml de apa fiarta si racita (in felul acesta apa este sterilizata) si administrati-l bebelusului sub forma de ceai, intre mese;

                                    BABY CARE delicious DRINK este singurul produs de profil de pe piata farmaceutica din Romania care poate fi administrat dizolvat in lapte, fara a modifica proprietatile acestuia. Dizolvati un pliculet de BABY CARE delicious DRINK in aproximativ 50 ml lapte caldut si administrati-l copilului, intre mese.

                                    Efectul se va vedea in scurt timp, cateva minute (5 – pana la maxim 10 minute).

                                    In cazul puseelor colicative de intensitate foarte crescuta, puteti administra, dupa 15 minute, inca o doza.

                                    Pentru informatii complete despre colici puteti accesa  www.grijapentrupuiut.ro

                                    In cazul in care copilul prezinta, pe langa colici, si febra, agitatie crescanda sau plans mai agitat, stagnare sau scadere ponderala sau refuzul alimentatiei, adresati-va URGENT medicului pediatru!

                                    Dr. Ana-Maria Rizea

                                    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

                                    Taguri Colici nou-nascuti Colici sugari Colici tratament

                                    Articole recomandate

                                    Citeste si despre