Greutate mica inainte de sarcina. Subponderalitatea si fertilitatea

/ / Modificat: 2011-10-27
Greutate mica inainte de sarcina. Subponderalitatea si fertilitatea

art_1_greutate_fertilitateGreutatea mica sau subponderalitatea inainte de sarcina are o multime de riscuri asupra ta. Nu numai ca poate pune probleme de fertilitate, dar poate afecta sanatatea ta si a viitorului copil. O greutate normala inainte de sarcina este un avantaj pentru orice gravida si o metoda de prevenire a complicatiilor. Greutatea este unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a incerca sa ramai insarcinata.

Problemele de fertilitate pot aparea in ambele cazuri - si cand esti supraponderala, si cand esti subponderala. De obicei se pune mai mult accentul pe problemele si riscurile pe care le implica kilogramele in plus sau obezitatea asupra sanatatii viitoarei gravide si a sarcinii. Dar nici greutatea prea mica inainte de sarcina nu e de neglijat.

Riscurile subponderalitatii asupra fertilitatii si sarcinii

Subponderalitatea altereaza nivelul hormonilor care participa in procesul de reproducere si te poate impiedica sa iti indepliesti visul de a ramane insarcinata. Fertilitatea este afectata de greutatea scazuta in mai multe feluri. In primul rand ca apar ciclurile menstruale neregulate care conduc la dereglarea ovulatiei. In astfel de cazuri ea este foarte greu de depistat, ceea ce ingreuneaza conceptia.

art_fertilitate_avort_spontanDereglarea ciclului menstrual poate subtia mucoasa uterului. Acest lucru inseamna ca el este incapabil sa sustina o sarcina. Chiar daca ar avea loc conceptia, sarcina s-ar sfarsi prin avort spontan. Ovulul fecundat are nevoie de o mucoasa uterina groasa la implantare pentru a se putea dezvolta. Chiar daca ramai insarcinata cu o astfel de greutate riscurile se reflecta de data aceasta asupra fatului, si chiar si asupra sanatatii tale.

Atunci cand ai o greutate mai mica fata de media normala inseamna ca ai anumite deficiente de nutrienti sau suferi de o boala care determina acest simptom. In oricare dintre aceste situatii, sarcina te poate istovi si poate slabi si mai mult sistemul imunitar.

Poti suferi de extenuare si boli ori complicatii foarte grave de sarcina, carora organismul nu le poate face fata. Fatul are si el de suferit. Acesta risca sa fie subnutrit, pentru ca nu isi poate lua de la tine nutrientii necesari ca sa creasca si sa se dezvolte.

Ce trebuie sa faci inainte de sarcina daca ai greutate mica?

art_ovulatie_mucus_fertilitDe aceea, inainte de a incerca macar sa ramai insarcinata este important sa atingi o greutate cat de cat apta pentru a face fata sarcinii. Ti s-ar putea recomanda o dieta bogata in nutrienti si calorii care sa reechilibreze greutatea pierduta.

In cazul in care in urma dietei nu iei in greutate, medicul care se ocupa de tine ti-ar putea face o serie de investigatii medicale. Ele au scopul de a depista care sunt cauzele greutatii scazute si de a stabili o schema terapeutica eficienta.

Subponderalitatea apare adesea in tulburarile alimentare. Daca esti suspecta de o astfel de tulburare, medicul te va trimite la psihoterapeut si la alti specialisti care sa te ajute sa iti echilibrezi greutatea. Nu incerca sa ramai insarcinata inainte de a trata afectiunea!

In unele cazuri tehnicile de reproducere umana asistata sunt singura solutie pentru a avea un copil. Medicatia pentru fertilitate ajuta la inducerea ovulatiei si la stimularea ovariana. Aceasta este o solutie pentru rezolvarea problemelor legate de ciclul menstrual. Dar riscul cu privire la avortul spontan ramane, pentru ca aceasta medicatie nu are efect si asupra mucoasei uterine. 

Greutatea ideala inainte de sarcina

Pentru a-ti da seama daca ai o greutate optima inainte de a ramane insarcina calculeaza-ti indicele masei corporale (IMC). Valoarea lui este calculata prin raportul dintre greutate (in kg.) si patratul inaltimii (in cm.). Daca valoarea acestuia este in 19 si 25 atunci ai o greutate normala. Daca este sub 19 inseamna ca esti subponderala, iar tot ce depaseste 25 intra la supraponderalitate si obezitate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obezitate sarcina Fertilitate femei Dieta Cauze avort spontan

Articole recomandate

Citeste si despre