Fertilitatea, afectata de greutate?

/ / Modificat: 2016-06-16
Fertilitatea, afectata de greutate?

Cand o femeie are probleme de greutate, fie ca este foarte slaba, supraponderala sau, mai mult, obeza, fertilitatea ei este cu mult redusa. Atunci cand se iveste o sarcina, kilogramele in plus fac dificila ducerea ei la bun sfarsit.

Vestea buna este aceea ca simpla pierdere a kilogramelor favorizeaza o fertilitate mai buna si o dezvoltare normala si fara probleme a sarcinii.

Pe langa toate celelalte probleme de sanatate cauzate de obezitate, cum sunt bolile de inima, de exemplu, in special in cazul unei femei, este afectat si sistemul reproducator.

Studiile au demonstrat ca un procent de 12% din infertilitatea primara este datorat problemelor de greutate.

Poate greutatea sa afecteze sansele tale de a ramane insarcinata?

Infertilitatea in cazul femeilor obeze sau supraponderale a fost legata de disfunctiile ovulatorii. Aceasta rezulta de cele mai multe ori in iregularitatea ciclului menstrual.

Posibilitatea de a avea un ciclu mentrustual neregulat creste odata cu numarul kilogramelor. Mai mult decat atat, femeilor obeze le va fi mai greu sa conceapa chiar si in cazul inseminarii artificiale.

Excesul de grasime din corpul unei femei face ca acesta sa produca o cantitate mai mare de estrogen si sa functioneze ca si atunci cand exista deja o sarcina, limitand astfel sansele de a ramane insarcinata. De partea cealalta, o femeie care este prea slaba va avea o cantitate prea scazuta de estrogen, din nou sansele de a ramane insarcinata fiind reduse.

Ce se poate face?

Primul pas pentru tratarea infertilitatii cauzate de obezitate este reducerea numarului de kilograme si schimbarea stilului de viata. Eforturile trebuie sa se canalizeze pe reducerea numarului zilnic de calorii la 1.000 – 1.200 si pe exercitiile fizice timp de 30 de minute pe zi, de 3 ori pe saptamana.

Pierderea kilogramelor implica un angajament serios cu mult sport si o dieta sanatoasa. Un nutritionist iti va fi de mare ajutor.

In afara de scaderea in greutate, tratamentul infertilitatii unei femei obeze nu difera cu nimic de cel al unei femei cu o greutate normala. Daca aceste tratamente nu dau rezultate, adesea se recurge la fertilizarea in vitro.

S-a demonstrat, de asemenea, ca obezitatea este asociata cu necesitatea unei durate mai indelungate a tratamentului, un dozaj mai mare si un risc mai ridicat de anulare a tratamentului datorita lipsei de raspuns.

Odata ce sarcina reuseste sa se instaleze, femeile supraponderale au un risc mai ridicat de a pierde copilul. Studiile au aratat ca, in cazul lor, acest risc este de doua ori mai crescut decat in cazul unei femei cu o greutate normala. Odata cu pierderea in greutate, scade si riscul unui avort spontan.

Probleme de fertilitate cauzate de obezitate

• Ciclu mentrual neregulat sau foarte rar;

• Risc crescut de infertilitate;

• Risc crescut in cazul unor interventii pentru fertilitate;

• Sanse slabe de reusita a tratamentelor de fertilitate.

Complicatii in sarcina din cauza obezitatii

• Risc crescut de hipertensiune arteriala;

• Risc crescut de diabet in sarcina;

• Risc crescut de sarcina cu malformatii;

• Risc ridicat de fat supraponderal la nastere;

• Sanse mai mari sa fie necesara o operatie de cezariana.

Beneficiile reducerii kilogramelor

• Pierderea kilogramelor in plus poate imbunatati semnificativ ovulatia si sansele de a ramane insarcinata;

• Sanatate imbunatatita, incluzand scaderea riscului de diabet, hipertensiune arteriala si boli de inima;

• Parere mai buna despre sine!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Infertilitate primara Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre