“Daca sunt la menstruatie nu pot ramane insarcinata” si alte mituri despre fertilitate

/ / Modificat: 2023-01-29
“Daca sunt la menstruatie nu pot ramane insarcinata” si alte mituri despre fertilitate

In domeniul fertilitatii si al reproducerii asistate, auzim adesea pacaleli sau mituri false care se transmit din gura in gura si chiar din generatie in generatie, dar care nu au niciun adevar. De aceea, este esential sa stim cum sa ne ocupam corect de sanatatea reproducerii, deoarece cunostintele, preventia si controalele regulate sunt cei mai buni aliati.

Cu ajutorul Dr. Federica Moffa, director medical al Fertilab Barcelona si ginecolog specializat in reproducere asistata si fertilitate, dezvaluim cele mai inradacinate mituri false despre fertilitate.

Administrarea contraceptivelor hormonale afecteaza fertilitatea

Desi acesta este unul dintre cele mai raspandite mituri despre fertilitate, este o afirmatie falsa, deoarece utilizarea pe termen lung a contraceptivelor hormonale nu are niciun impact asupra fertilitatii.

"Anticonceptionalele nu afecteaza sistemul reproducator nici pozitiv, nici negativ, nu sunt toxice si nu diminueaza rezerva ovariana. De fapt, poti sa nu le mai iei si sa ramai insarcinata in luna urmatoare", dezvaluie Dr. Federica Moffa.

In timpul menstruatiei este imposibil sa ramai insarcinata

Toate femeile au auzit intotdeauna ca este imposibil sa ramai insarcinata in timpul menstruatiei, pentru ca zilele fertile au trecut si nu coincid cu sangerarea. Dar doctorul Moffa subliniaza ca, desi sansele de sarcina in timpul menstruatiei nu sunt mari, ele exista.

"Exista femei care ovuleaza foarte devreme si care au totusi o caracteristica a ciclului in zilele fertile sau au o usoara sangerare in momentul ovulatiei, adica exact in perioada cea mai fertila", explica ea.

Daca exista menstruatie, inseamna ca a avut loc ovulatia

Exista o credinta falsa conform careia atunci cand o femeie are menstruatie, ea are intotdeauna sansa de a ramane insarcinata. Dar, uneori, chiar daca o femeie are menstruatia, ea poate avea o afectiune numita anovulatie sau absenta oualor fertile, ceea ce face imposibila sarcina.

Anovulatia apare atunci cand ovarele unei femei nu sunt capabile sa elibereze niciun ovul in timpul ciclului menstrual, astfel incat ovulatia nu are loc. Deoarece nu exista ovocite, nu poate avea loc fertilizarea.

Conceptia are loc numai in timpul ovulatiei

Un mit comun este acela ca, pentru a ramane insarcinata, trebuie sa faci sex in ziua ovulatiei. Dar aceasta nu este singura zi fertila a unei femei.

De fapt, ideal ar fi sa faceti sex cu cinci zile inainte de ovulatie si cu trei zile dupa. Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca sperma poate trai in uter pana la cinci zile dupa actul sexual.

"Cel mai bun mod de a ramane insarcinata este sa avem relatii sexuale frecvente, la fiecare doua sau trei zile, pe tot parcursul ciclului, astfel incat sa fim sigure ca acoperim ovulatia", dezvaluie medicul.

Este imposibil sa ramai insarcinata in timpul alaptarii

Exista inca persoane care cred ca in timpul alaptarii unui copil nu poti ramane insarcinata. De fapt, exista o metoda contraceptiva naturala cunoscuta sub numele de LAM (metoda amenoreei lactatiei) care ajuta la prevenirea sarcinii in timpul alaptarii.

Dar pentru ca aceasta metoda sa fie fiabila, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

  • Copilul trebuie sa aiba mai putin de sase luni.
  • Alaptarea trebuie sa fie exclusiva si la cerere, astfel incat bebelusul sa nu poata sta mai mult de sase ore fara sa fie alaptat noaptea sau mai mult de patru ore in timpul zilei.
  • Mama nu are menstruatie.

Un cuplu tanar si sanatos va putea obtine o sarcina din prima incercare

O alta credinta comuna este ca un cuplu tanar, sanatos si fara probleme de fertilitate va reusi intotdeauna sa faca un copil din prima. Desi acest lucru poate fi adevarat, realitatea este ca sansele de a obtine o sarcina in fiecare ciclu menstrual sunt de 20-25%.

De fapt, se estimeaza ca este nevoie de o medie de cinci luni pentru ca cuplurile fertile sa ramana insarcinate, iar 85% dintre cupluri au obtinut o sarcina in decurs de un an. Din acest motiv, nu se recomanda sa mergeti la o clinica de reproducere asistata decat dupa un an de relatii sexuale neprotejate sau dupa sase luni, daca femeia are peste 35 de ani.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mituri alimente sarcina Fertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre