Greutatea scazuta la nastere

/ / Modificat: 2017-06-22
Greutatea scazuta la nastere

Greutatea scazuta la nastere preocupa multe mamici care cred ca acest lucru va duce la complicatii ulterioare de sanatate a bebelusilor lor. Potrivit specialistilor, orice bebelus care cantareste mai putin de 2.5 kilograme are o "greutate scazuta la nastere" indiferent daca a fost nascut la termen sau nu. 

Un bebelus care are mai putin de 2 kg la nastere va avea nevoie de ingrijiri neonatale speciale in primele cateva saptamani dupa nastere, pana cand acesta va deveni mai puternic si va putea fi luat acasa de catre parinti.

Greutate scazuta la nastere sau bebelus nascut prematur?

Bebelusii nascuti prematur sunt aceia care sunt nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina. Deoarece nu au terminat tot ciclul de dezvoltare in burtica mamicii, ei au o greutate mai mica la nastere. Diferenta este ca bebelusii cu o greutate scazuta la nastere sunt aceia care s-au nascut la termen, intre saptamanile 39-40 de sarcina, dar care cantaresc mai putin de 2,5 kilograme. 

Factori de risc pentru nasterea cu greutate scazuta la bebelusi:

• Anemia in sarcina;

• O istorie medicala care include una sau mai multe dintre urmatoarele: sarcina pierduta, sarcina oprita in evolutie, moarte neonatala, bebelus cu greutate scazuta la nastere sau sarcina prematura;

• Probleme de sanatate avute din-nainte de sarcina: astm, probleme cardiace;

• Infectii ca toxoplasmoza sau listeria in sarcina;

• Complicatii medicale, ca incompatibilitate de Rh, anormalitati uterine etc;

• Lipsa unei atentii antenatale;

• Bebelusi nascuti la putin timp unul dupa celalat;

• Infectii cu virusi transmisi pe cale sexuala, ca HIV-SIDA;

• Stresul sau depresia in sarcina;

• Fumatul (atat activ cat si pasiv). 

Efectele greutatii scazute la nastere asupra bebelusilor

Greutatea scazuta la nastere este una dintre cauzele principale care duc la o rata ridicata a mortalitatii. In comparatie cu o nastere normala, rata mortalitatii infantile este de 12 ori mai mare daca bebelusul cantareste mai putin de 2,5 kilograme.

Daca bebelusul se naste cu o greutate scazuta atunci exista un risc sporit ca el sa faca diabet non-insulino dependent si boli cardiovasculare (presiune arteriala mare, boala coronariana cardiaca si stopuri cardiace). Din aceasta cauza etse foarte important ca bebelusii nascuti cu greutate mica sa nu devina adulti supraponderali, pentru ca acest lucru va inrautati bolile cardiace.

Majoritatea coplesitoare a bebelusilor cu greutate scazuta la nastere se vor dezvolta normal si ii vor prinde din urma pe cei de-o varsta cu ei, ducand o viata normala si sanatoasa. Copiii cu o greutate foarte scazuta la nastere au un risc mai mare de a fi mai slabi decat copii de-o varsta cu ei pentru cativa ani.

De asemenea, nou-nascutii subponderali sunt mai vulnerabili la probleme psihologice in copilarie, potrivit specialistilor. Un studiu a demonstrat ca bebelusii nascuti subponderali au crescut avand o copilarie in care s-au adaptat mai dificil la scoala si in cercul de prieteni.

Chiar daca bebelusul tau s-a nascut cu o greutate mica, ii poti asigura un start bun in viata prin alaptare si o dieta sanatoasa. Vizitele dese la medic te vor linisti si vor depista problemele, daca exista, din timp.

Greutatea scazuta la nastere si autismul

Studii recente au sugerat ca prematuritatea si greutatea mica la nastere sunt factori care dubleaza riscul de aparitie a autismului, mai ales in cazul fetitelor. Acest risc exista si in cazul baietilor, insa el este mai redus. Acest fapt este oarecum suprinzator, deoarece autismul este o afectiune mult mai fecventa in populatia generala, la baieti comparativ cu fetele (rata de aparitie este de 3:1).

Unul din patru copii nascuti prematur (avand varsta gestationala cuprinsa intre 23-30 de saptamani) si cu greutate foarte mica (mai putin de 1500 de grame) au semne de autism daca sunt examinati dupa varsta de 3-4 ani.

Printre cauzele posibile enumerate pana in acest moment de catre specialisti se afla: 

• Cauze genetice: sunt cele mai frecvent incriminate, in peste 90% dintre situatii;

• Expunerea fatului la infectii intrauterine;

Diabet gestational al mamei;

• Afectiuni tiroidiene ale mamei;

• Comportamente cu risc in timpul sarcinii: consumul de droguri, alcoolismul, fumatul;

• Actiunea factorilor teratogeni (care sunt deosebit de periculosi in primele 8 saptamani de gestatie) in special actiunea unor medicamente de tipul talidomidei, acidului valproic, misoprostolului, dar si chimicalelor de tipul pesticidelor, solventilor, metalelor grele;

• Infectii virale, afectiuni ale sistemului imun.

Lista factorilor incriminati in aparitia autismului infantil este foarte lunga, si in ciuda faptului ca ea curpinde numeroase cauze, specialistii au inca dubii in legatura cu influenta lor exacta asupra aparitiei si mentinerii afectiunii.

Precautii

Pentru a preveni nasterea bebelusului cu o greutate mica, asigura-te ca mananci bine si sanatos. De asemenea, evita fumatul si consumul de alcool, odihneste-te si relaxeaza-te in sarcina. Vizitele regulate la doctorul tau sunt esentiale pentru monitorizarea sarcinii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate bebelus Greutate copil nastere

Articole recomandate

Citeste si despre