Intepaturile de insecte la bebelusi

/ / Modificat: 2016-06-06
Intepaturile de insecte la bebelusi

Intepaturile de insecte la bebelusi sunt un motiv de ingrijorare frecvent in randul parintilor, desi reactiile adverse sunt deseori minore. Sugarii ajung de multe ori sa fie intepati de tantari, purici sau paianjeni, alegandu-se cu mici umflaturi care se vindeca de la sine. Alte insecte, insa, prezinta un pericol mai mare pentru sanatatea celor mici.

Intepaturile de albine, viespi sau de furnici rosii pot fi deosebit de dureroase si se pot solda cu imbolnavirea la bebelusi, mai ales daca exista un fond alergic nedepistat. De altfel, cele mai severe reactii dupa o intepatura de insecta in Romania sunt cauzate de alergii, nu de leziunea propriu-zisa produsa de o anumita insecta.

Bebelusii alergici

In cazuri mai putin intalnite, intepaturile de insecte pot aduce chiar decesul la bebelusii alergici. Daca micutul tau prezinta urmatoarele simptome dupa ce a fost muscat, cheama de urgenta o ambulanta:

  • respiratie suieratoare sau sufocare;
  • urme de iritatie in diverse zone corporale;
  • stare de confuzie si somnolenta, care indica un soc al organismului;
  • batai cardiace accelerate;
  • umflarea buzelor si a gatului.

In timp ce astepti sosirea echipajului medical, asaza-ti copilul pe o suprafata intinsa, cu zona intepata indreptata in sensul opus al inimii, daca este posibil. Incearca sa-l linistesti si acopera-l cu o patura.

O injectie cu epinefrina (hormon sintetic cu aceleasi proprietati ale substantei secretate in sange de glanda medulosuprarenala in cazuri de stres) poate opri reactia alergica severa, in care gatul copilului se inchide sau micutul lesina.

Discuta cu medicul pediatru despre alergia bebelusului si intocmiti impreuna un plan pe care sa il urmati de fiecare data cand se petrece o intepatura. Asigura-te ca toata lumea care se ocupa de ingrijirea copilului este instruita corespunzator.

Pe masura ce puiul tau creste, medicul poate recomanda purtarea permanenta a unui auto-injector cu epinefrina in caz de urgenta. Aceste instrumente arata ca niste markere si administreaza automat doza corecta a substantei menite sa opreasca socul anafilactic. Acest dispozitiv poate fi folosit de copiii care au depasit greutatea de 15 kilograme.

O alta metoda utila este ca micutul tau sa poarte o bratara medicala de alerta, care anunta urgenta medicala dupa ce copilul a fost intepat de o insecta.

Bebelusii fara alergii

In aceasta situatie, reactiile sunt mai putin ingrijoratoare. Invata sa recunosti tipurile de intepaturi de insecte, pentru a stabili corect "vinovatul":

  • intepatura de albina/viespe: arsura, roseata, mancarimi de piele si umflatura;
  • intepatura de paianjen: umflatura dureroasa, contractii musculare, respiratie greoaie;
  • intepatura de capusa: apare o papula rosie (leziune uscata), intens colorata in centru, insotita de mancarimi si abces;
  • intepatura de purice: reactie locala usoara;
  • intepatura de furnici: eritem, senzatie de arsura si/sau prurit, apoi vezicula cu puroi (pustula) dupa 24 ore.

Tratamentul se realizeaza, in general, prin dezinfectarea zonei si aplicarea de gheata sau unguente speciale, care sa previna infectiile. In cazul in care intepatura devine o plaga in toata regula (prin scarpinare), un consult medical este recomandat.

Daca insecta a lasat in urma ac, incearca sa il indepartezi prin abraziune cu ajutorul unghiei sau a unui obiect subtire, precum cardul de credit (daca incerci sa tragi acul cu degetele, vei ajuta veninul sa se imprastie mai usor in corpul copilului).

Spala apoi zona cu apa si sapun. Poti sa reduci umflatura si sa atenuezi durerile cu ajutorul unui cub de gheata sau cu o pasta speciala preparata din bicarbonat de sodiu si apa.

Intreaba-ti medicul ce cantitate de ibuprofen poti sa administrezi micutului pentru calmarea senzatiilor neplacute. Nu folosi niciodata aspirina, deoarece acest medicament poate declansa o boala cu potential fatal, numita Sindromul Reye.

Infectiile cauzate de intepaturile de insecte la bebelusi

Infectiile dupa intepaturile de insecte sunt posibile la bebelusi, mai ales daca micutul se scarpina din pricina mancarimilor. Ele pot sa apara dupa cateva zile de la incident, de aceea este important sa urmaresti cu atentie simptomele. Daca observi ca zona este foarte umflata, rosie, tinde sa se extinda si frige, suna imediat medicul.

Deseori, infectiile dupa muscatura insectelor necesita administrarea unui tratament cu antibiotice. Mentinerea unghiutelor foarte scurte este necesara mai ales vara, cand intepaturile sunt mai frecvente.

Daca intepatura este produsa de o capusa, urmareste cu atentie semnele bolii Lyme, care determina formarea unor eruptii cutanate circulare in jurul muscaturii. Daca observi orice fel de simptom specific bolii, contacteaza medicul de urgenta.

Prevenirea intepaturilor de insecte la bebelusi

Majoritatea produselor de protectie impotriva insectelor (lotiuni, creme, geluri etc) special concepute pentru copii functioneaza destul de bine in respingerea insectelor si prevenirea intepaturilor. Totusi, multe dintre acestea nu sunt sigure pentru bebelusii mai mici de doua luni, asa ca citeste cu atentie eticheta inainte de utilizare. Alte metode utile pentru a-ti tine micutul departe de atacurile insectelor sunt:

  • Imbraca-ti bebelusul in haine de culori deschise, care acopera cea mai mare parte a corpului micutului. Evita nuantele tipatoare si imprimeurile cu floricele.
  • Imediat ce incepe sa faca primii pasi, nu iti lasa puiul sa mearga in piciorusele goale pe hol sau in fata casei.
  • Incearca sa nu folosesti sapunuri si lotiuni parfumate atunci cand speli copilul, deoarece aromele de acest tip atrag insectele.
  • Ocoleste pe cat posibil mediile de raspandire a insectelor, precum: apele statatoare, gradinile cu flori, iarba inalta si vegetatia din parc sau padure, mancarea neacoperita, recipientele pentru gunoi etc.
  • Asigura-ti ferestrele cu plase de protectie si acopera orice gol prin care pot patrunde acestea in casa; de asemenea, o plasa deasa pentru carut iti poate proteja bebelusul in timpul plimbarilor in aer liber.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepaturi insecte Solutii impotriva puricilor Purici

Articole recomandate

Citeste si despre