Copilul tau a fost muscat de insecte? Cum recunosti ce tip de insecta l-a muscat in functie de simptome

/ / Modificat: 2021-06-14
Copilul tau a fost muscat de insecte? Cum recunosti ce tip de insecta l-a muscat in functie de simptome

Odata cu venirea verii au aparut si insectele care fac ravagii, mai ales printre copii. Tantari, capuse, paienjeni, purici, albine… toate pot intepa copilul. Iar de cele mai multe ori nu vezi ce insecta a produs intepatura, ci doar semnele lasate de acestea.

Muscaturile de insecte sunt diferite atat ca aspect cat si ca simptome. Unele provoaca eruptii sau umflaturi, altele produc mancarimi insuportabile sau usturime. Exista muscaturi care dureaza zile intregi pana dispar, iar altele care se vindeca mai rapid. Iar cel mai rau lucru este cand nu stii sa identifici ce insecta a provocat muscatura pentru a sti cum sa actionezi apoi. Tocmai de aceea am pregatit pentru tine un ghid care sa te ajute sa identifici usor muscatura de insecta.

Ghid pentru identificarea muscaturilor de insecte la copii

1. Muscatura de tantari

Muscaturile de tantari sunt cele mai frecvente in cazul copiilor. De cele mai multe ori acestia musca dintr-un singur loc. Muscaturile sunt de regula mici si foarte usor de recunoscut. Acestea apar ca pete circulare rosii, cu mici umflaturi si provoaca mancarimi insuportabile. De regula tantarii prefera sa muste in zona bratelor, a picioarelor sau a capului.

2. Muscatura de purici

Cand observi ciupituri de mici dimensiuni si grupate una langa alta, este vorba despre muscaturi de purici. Apar ca mici umflaturi pe piele si produsc mancarimi.

3. Intepatura de viespe sau de albina

Atat intepatura de viespe cat si cea de albina este dureroasa in momentul inteparii. Aceasta produce multa durere, umflaturi si usturime. Cu toate acestea, efectele intepaturii dispar dupa doua, maxim trei zile. De obicei, intepaturile arata ca o pata rosie cu o pata alba in mijloc (loc in care poate fi inca acul insectei). In cazul in care intepatura a fost produsa de o albina, cu siguranta acul a ramas inca in piele si trebuie extras. In cazul intepaturii de viespe este mai putin probabil ca acul sa ramana in piele.

4. Muscatura de paianjen

Muscatura de paianjen este similara cu cele ale altor insecte, cu exceptia celor provocate de paianjenii periculosi, cum ar fi vaduva neagra, care are doua punctii una langa alta. Restul muscaturilor de paianjen sunt, de obicei, unice (vei observa un singur punct rosiatic, acesta fiind locul in care paianjenul a muscat), iar in jurul acestuia o pata rosie. Pata rosie poate fi mica pana la foarte mare.

5. Muscatura de capusa

Muscatura de capusa este nedureroasa si nu prezinta simptome nici dupa ce insecta a prarasit gazda. Cu toate acestea, pe piele poate fi observata o pata mica, rosie aprinsa. Exista multe cazuri in care vei observa capusa inca atasata de piele. Aceasta trebuie indepartata cu grija, astfel incat capul sa nu ramana in piele deoarece poate produce infectii grave.

6. Furnica

Furnicile musca daca sunt deranjate, iar copiii, de multe ori gasesc drept distractive musuroaiele de furnici. Prin urmare este destul de usor ca acestia sa fie muscati. Muscatura de furnica este dureroasa pe moment, apoi provoaca mancarimi insotite de usturime. Locul muscat prezinta mici umflaturi care dupa cateva zile se pot transforma in blistere.

Cand sunt periculoase muscaturile de insecte

Muscaturile de insecte pot deveni periculoase in anumite cazuri. Iata care sunt acestea:

  • Intepatura de viespe si albina poate produce alergii grave. In cazul in care copilul sufera de alergie la intelpatura de albine poate intra in soc anafilactic.
  • Muscatura de paianjen poate fi periculoasa in cazul in care este vorba despre paianjenul vaduva neagra, care este deosebit de veninos.
  • Cea mai periculoasa intepatura este insa cea de capusa, asta si din cauza ca este cea mai frecventa dintre cele trei. Muscatura de capusa este periculoasa deoarece insecta poate transmite boli deosebit de grave precum Lime sau encefalita de capusa.

    Sursa foto: pexels.com

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Solutii impotriva puricilor Purici

    Articole recomandate

    Citeste si despre