Sindromul Reye

/ / Modificat: 2011-11-20
Sindromul Reye





 

In 1963, un doctor din Carolina de Nord a raportat 16 cazuri de encefalita care pareau sa fie cauzate de virusul gripal tip B. Aceasta boala a devenit cunoscuta sub numele de sindromul Reye. Sindromul a fost descoperit in realitate in 1929 insa nu a primit o denumire distincta.

In 1960, s-a descoperit ca boala are efecte grave asupra creierului (coma, delir); mai mult decat atat o analiza atenta a ficatului a aratat acumulari de grasimi (sau un nivel ridicat de enzime ale ficatului in sange).  

Sindromul Reye este inca dificil de inteles. Acesta afecteaza copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 16 ani si apare in general in perioada in care exista epidemii (iarna) sau dupa o gripa.

Utilizarea unor medicamente precum aspirina pentru tratarea gripei pare sa aiba legatura cu aparitia acestui sindrom, desi nu este dovedit stiintific. Nu exista nici un test care sa detecteze sindromul Reye.

Simptome

Semnele aparitiei acestui sindrom sunt strans legate de o infestare anterioara cu un virus. Fie ca este vorba despre infectia tractului respirator, fie diaree cauzata de o inflamatie sau gripa, simptomele acestui sindrom apar la cateva zile dupa activarea virusului. In multe cazuri, pacientii sunt tratati fara probleme, in altele insa au nevoie de atentie speciala deoarece starea lor se poate agrava.

Simptomele includ ameteala, greata, varsaturi, slabiciunea organismului. Copilul poate manifesta comportament irational si ritmul respiratiei lui creste foarte mult. Daca boala se agraveaza copilul se sufoca, are pupilele dilatate si este supus riscului de a intra in coma. Ficatul este marit, febra este rareori intalnita.

Sindromul Reye este rar: un caz la 100.000 de oameni. Este deseori suspectat in situatia in care copilul a suferit o infectie virala si are varsaturi sau delireaza.

Desi sindromul variaza in functie de gravitate el trebuie incadrat in categoria bolilor mortale.

Prevenirea

Aspirina si alte medicamente pe baza de salicilina nu trebuie utilizate pentru tratarea gripei sau a altor infectii virale. Indiferent de tipul infectiei, nu este recomandat sa administrati unui copil mai mic de 12 ani aspirina. Aceasta trebuie administrata doar daca exista prescriptie medicala.

Incubatia

Sindromul Reye se manifesta la cateva zile (1-14) dupa o infectie virala.

Durata

Durata difera in functie de gravitate. Sindromul se manifesta uneori fara complicatii si in timp, alteori poate cauza moartea chiar si in cateva ore. Acest proces poate fi oprit in orice stadiu si pacientul se recupereaza in 10 zile.

Transmitere

Boala care determina aparitia sindromului este contagioasa; sindromul in sine nu se transmite unui alt individ.

Tratament



 

Copilul care are acest sindrom trebuie consultat de un medic pediatru. Daca starea lui se agraveaza atunci nu ezitati sa mergeti la urgenta.

Tratamentul este menit sa intareasca organismul si nu sa trateze afectiunea.

Medicul trebuie sa aiba grija ca pacientul care sufera de acest sindrom sa se alimenteze corespunzator, sa bea lichide multe si sa respire fara probleme. Daca organismul copilului se afla intr-o stare de echilibru atunci sansele sa se recupereze sunt foarte ridicate.

Este clar ca orice copil va fi monitorizat pe parcursul manifestarii bolii. Uneori este nevoie de introducerea unor cateteri (pe cala nazala sau urinara) pentru a analiza si controla circulatia fluidelor prin corp, compozitia sangelui sau nutritia.

Pacientii nu se alimenteaza pe cale orala ci doar intravenoasa. Substantele sunt administrate sub forma de fluide si asigura un echilibru electrolitic care permite hidratarea corecta a  celulelor.

Ventilatia poate sa fie necesara daca pacientul nu poate respira normal.

Presiunea intracraniala (presiunea exercitata de fluide asupra sistemului nervos din creier) trebuie de asemenea monitorizata. Temperatura corpului poate sa scada si uneori medicul ii administreaza pacientului anumite medicamente care sa descreasca presiunea intracraniala.

Insulina in cantitati mici poate contribui la metabolismul glucozei, reglarea nivelului corticosteroizilor si a altor fluide.

Metodele prin care se detecteaza sindromului Reye s-au imbunatatit. Diagnosticarea si tratamentul au redus rata mortalitatii cu aproape 20 de procente in ultimii ani. Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat sansele de supravietuire cresc. Copiii care ajung in ultimele stadii ale bolii risca afectiuni permanente ale creierului.

Cand sa iti anunti medicul?

Cazurile de mortalitate au scazut odata cu descoperirea sindromului. Daca dupa o infectie virala copilul manifesta simptomele specifice acestei boli (varsaturi, greata, delir) atunci trebuie sa consulati un doctor imediat. Este de la sine inteles ca aceste semne pot sa apara si in cazul unei infectii, de aceea cei mai multi dintre copii nu sufera de acest sindrom. Depistarea din timp a sindromului Reye este cheia catre un tratament de succes.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre