Copilul tau are fobie de insecte? Uite cum sa il ajuti sa o depaseasca mai usor

/ / Modificat: 2022-07-20
Copilul tau are fobie de insecte? Uite cum sa il ajuti sa o depaseasca mai usor

Fricile si fobiile sunt firesti, fie ca vorbim despre copii sau despre adulti. Multi copii se tem de intuneric, de insecte, de caini sau de monstri imaginari. Fricile celor mici sunt evolutive si este usor de intuit de ce le va fi teama, in functie de varsta. Fobia de insecte este una comuna in randul copiilor.

Cei mici se sperie de paianjeni, gandaci si chiar insecte mai mici, iar aceasta fobie se poate manifesta in multe feluri. Copiii pot fi extrem de vigilenti, pot scana obsesiv mediul inconjurator, pentru a se asigura ca nu exista niciun pericol si chiar pot ajunge sa se teama de reprezentari ale insectelor, atunci cand acestea apar pe un ecran sau intr-o imagine.

Aceste fobii pot ajunge sa ii afecteze in asa fel incat sa evite anumite situatii, cum ar fi mersul in natura, pentru ca se tem ca vor da peste insecte. Copiii pot deveni anxiosi in multe situatii, iar parintii trebuie sa stie cum sa gestioneze aceste momente, pentru ca micutii sa depaseasca cat mai usor frica.

Cum ajuti copilul sa isi depaseasca teama de insecte, in 5 pasi

Se estimeaza ca pana la 9% dintre copii au o fobie specifica, iar in unele situatii poate fi benefica evitarea, in timp ce in altele poate fi de ajutor pentru copii sa isi invinga teama. Sunt 5 pasi esentiali pe care parintii ar trebui sa ii urmeze atunci cand au de-a face cu o fobie a copilului lor:

1. Validati frica

Chiar daca temerea micutului este de neinteles pentru adulti, pe copii nu ii ajuta cu nimic sa le spunem „nu are de ce sa iti fie teama, nu iti face niciun rau!”. Trebuie, in schimb sa le transmitem un mesaj care le valideaza sentimentele si trairile: „stiu ca iti este teama de insecte, sunt aici cu tine!”

2. Mecanisme de a gestiona teama

Copiii sunt in garda chiar si atunci cand tu nu crezi ca sunt. Ei vad in parintii lor modele, iar mesajul pe care il transmitem verbal trebuie sa fie in concordanta cu comportamentul nostru. Cu alte cuvinte, degeaba ii spunem copilului ca noua nu ne este frica de un anumit lucru, daca el vede ca devenim anxiosi in preajma acelui lucru.

3. Ajuta-l sa-si depaseasca frica

Evitarea nu este tot timpul o solutie, iar cea mai buna modalitate de a scapa de fobie poate fi sa invingi teama. De exemplu, daca ai un copil care se teme de insecte, nu vei putea evita tot timpul sa stai in natura cu el din aceasta cauza. Spune-i ca stii cat ii este de greu sa-si invinga teama, dar ca ai incredere ca va trece cu bine peste.

4. Faceti schimbari graduale

Daca fobia este una de durata, nu te poti astepta sa se produca schimbari de pe o zi pe alta. Pasii mici sunt cheia succesului, in aceasta situatie. Vorbiti despre insecte, urmariti materiale documentare despre ele, observati-le impreuna cu copilul in carti si in atlase si, usor-usor, cel mic isi va invinge teama.

5. Exersati pana scapa de teama

Este nevoie de mult exercitiu pentru a ajuta pe cineva sa scape de o anumita teama. Probabil ca micutul nu va ajunge sa iubeasca insectele si nici nu trebuie sa va faceti un scop din asta. Insa daca ajunge ca, usor-usor, sa nu se mai teama de ele, sa nu mai evite locurile unde stie ca sunt insecte si sa nu intre in panica atunci cand are de-a face cu una, puteti spune ca v-ati indeplinit scopul.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fobie insecte copii Solutii impotriva puricilor Purici

Articole recomandate

Citeste si despre