Alergia copiilor la intepaturile de insecte. Simptome frecvente si cum sa actionezi

/ / Modificat: 2022-07-28
Alergia copiilor la intepaturile de insecte. Simptome frecvente si cum sa actionezi

Vara, muscaturile de insecte sunt o adevarata problema pentru multe persoane, dar in special pentru copii. Asta, deoarece din cauza caldurii, cu totii umblam cu tricouri si pantaloni scurti sau fuste, ceea de duce la o expunere mai mare a pielii.

Prin urmare, desi este placut sa ne plimbam in natura, acest lucru se poate solda cu muscaturi de insecte. Iar unii copii sufera de alergii in urma acestor muscaturi.

Si, desi majoritatea intepaturilor de insecte nu au nicio consecinta in afara de mancarimi si/sau usturimi si inrosirea locului respectiv, in cazul intepaturilor de albine si viespi, pot aparea reactii alergice severe. 

Ce se intampla atunci cand o insecta inteapa?

Sa incepem cu inceputul. Atunci cand o insecta inteapa, introduce in organism o substanta care irita pielea si provoaca aparitia unei umflaturi in zona respectiva. 

Tipul de leziune care apare depinde de insecta. De exemplu, tantarii provoaca deseori mancarimi, intepaturile provocate de viespi si albine sunt dureroase si pot lasa acul in piele, paianjenii produc, de obicei, o pata rosie cu doua puncte centrale.

In unele cazuri, poate aparea o reactie alergica, care poate fi locala, cu umflaturi si roseata severa, sau generalizata, care afecteaza mai multe organe si poate fi severa.

Ce insecte pot provoca o reactie alergica?

Toate insectele care inteapa pot provoca o reactie alergica. Este important de clarificat faptul ca, desi vorbim de obicei de o intepatura, insectele hematofobe, cum ar fi capusele sau puricii produc o iritatie locala, dar este extrem de rar ca acestea sa provoace reactii alergice.

Tantarii sunt cele mai frecvente insecte care ii musca pe copii, dar, in general, provoaca reactii usoare.

Pe de alta parte,  exista intepaturile de albine si viespi, care in unele cazuri pot provoca reactii alergice grave, precum anafilaxie (reactie alergica severa care implica mai multe organe ale corpului si care, in lipsa unei asistente rapide, poate duce la deces).

Care sunt simptomele unei reactii severe dupa o intepatura?

In cele mai multe cazuri, o intepatura este urmata de o reactie locala usoara cauzata de veninul insectei (o mica umflatura insotita de mancarimi si/sau dureri). Dar, in unele cazuri, organismul nostru (in special sistemul nostru imunitar) poate reactiona in mod exagerat si apare o reactie alergica, care poate fi locala (umflaturi, roseata, durere) sau generalizata.

In urma unei intepaturi, frecventa anafilaxiei in cazul copiilor (reactie alergica severa) este de 1% (mai putin frecventa decat la adulti). Aceste reactii severe apar foarte repede (la doar cateva minute) dupa intepatura. Acestea incep de obicei cu mancarimi in palme si talpi, precum si mancarimi la nivelul ochilor si roseata pe tot corpul. Pot aparea dificultati de respiratie, greata sau varsaturi, stare generala de rau si paloare.

Ce trebuie sa faci cand copilul este intepat?

In cazul unei reactii usoare se spala locul cu apa si sapun. Pentru a calma mancarimile se poate aplica o crema mentolata.

Daca este vorba despre o intepatura de albina, iar acul ramane infipt in piele, acesta trebuie scos cu ajutorul unei pensete. Se aplica apoi pasii de mai sus pentru a calma mancarimea, usturimea sau durerea si pentru a dezinfecta zona. 

Doar in cazuri specifice, cu inflamatie si mancarimi mari sau in cazul leziunilor care se infecteaza, va fi necesar ca medicul pediatru sa prescrie medicamente (antihistaminice, corticosteroizi si/sau antibiotice) pentru ameliorarea simptomelor.

Daca apar semne de gravitate (mancarimi la ochi, palme si talpi, dificultati de respiratie, piele palida, stare generala proasta...) trebuie sa sunam la 112 sau sa mergem la urgente.  

 FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii copii Solutii impotriva puricilor Purici

Articole recomandate

Citeste si despre