Cand devin intepaturile de insecte un pericol pentru sanatatea copiilor. Cand ar trebui parintii sa se ingrijoreze

/ / Modificat: 2023-07-06
Cand devin intepaturile de insecte un pericol pentru sanatatea copiilor. Cand ar trebui parintii sa se ingrijoreze

Lunile de vara sunt aici, dar, din pacate, la fel si insectele care adora sa muste si sa intepe. Rachel Dawkins, doctor in medicina, director medical al Clinicii de medicina pediatrica si pentru adolescenti de la Johns Hopkins All Children's, explica ce fac insectele care inteapa si cand trebuie sa se ingrijoreze parintii.

Intepaturile provoaca, de obicei, o mica umflatura rosie, dar unii copii au o reactie localizata care se poate inflama mult mai tare. Unele intepaturi provoaca mancarimi (tantari, purici si plosnite), iar altele sunt dureroase (furnici de foc, omizi). Muscaturile de tantari sunt extrem de frecvente (dupa cum stim cu totii) si fiecare reactioneaza diferit la acestea.

Dar reactiile mai severe?

Albinele sau viespile si furnicile de foc sunt principalele insecte care pot provoca reactii alergice severe sau anafilaxie. Anafilaxia este o reactie alergica care pune viata in pericol si care poate provoca dificultati de respiratie sau de inghitire in decurs de cateva ore de la intepatura (dar de obicei se intampla mult mai repede). Daca copilul dumneavoastra are anafilaxie, sunati imediat la Urgente si daca aveti epinefrina, folositi-o!

Care este cel mai bun tratament pentru o intepatura de tantar sau de alta insecta?

Majoritatea nu au nevoie de niciun tratament. Daca intepaturile au mancarimi, folositi o crema sau o pasta de bicarbonat de sodiu fara prescriptie medicala. Antihistaminicele pe cale orala pot ajuta si ele la mancarimi. Muscaturile dureroase raspund bine la pasta de bicarbonat de sodiu, precum si la punerea pe zona a ceva rece, cum ar fi un cub de gheata.

Majoritatea muscaturilor de insecte vor produce mancarimi timp de doua-trei zile, iar umflaturile provocate pot dura o saptamana.

Academia Americana de Pediatrie spune ca spray-ul pentru insecte este OK pentru copiii de peste 2 luni - doar aveti grija sa va uitati la concentratia de DEET si nu-l aplicati pe maini daca copilul isi suge degetele sau degetul mare. Si functioneaza doar pentru insecte ccum ar fi tantarii, nu pentru insecte care inteapa, cum ar fi albinele. Spalati repelentul de insecte cu apa si sapun dupa ce va intoarceti in casa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepaturi insecte Sanatate copii Purici

Articole recomandate

Citeste si despre