Cand devin intepaturile de insecte un pericol pentru sanatatea copiilor. Cand ar trebui parintii sa se ingrijoreze

/ / Modificat: 2022-07-04
Cand devin intepaturile de insecte un pericol pentru sanatatea copiilor. Cand ar trebui parintii sa se ingrijoreze

Lunile de vară sunt aici, dar, din păcate, la fel și insectele care adoră să muște și să înțepe. Rachel Dawkins, doctor în medicină, director medical al Clinicii de medicină pediatrică și pentru adolescenți de la Johns Hopkins All Children's, explică ce fac insectele care înțeapă și când trebuie să se îngrijoreze părinții.

Înțepăturile provoacă, de obicei, o mică umflătură roșie, dar unii copii au o reacție localizată care se poate inflama mult mai tare. Unele înțepături provoacă mâncărimi (țânțari, purici și ploșnițe), iar altele sunt dureroase (furnici de foc, omizi). Mușcăturile de țânțari sunt extrem de frecvente (după cum știm cu toții) și fiecare reacționează diferit la acestea.

Dar reacțiile mai severe?

Albinele sau viespile și furnicile de foc sunt principalele insecte care pot provoca reacții alergice severe sau anafilaxie. Anafilaxia este o reacție alergică care pune viața în pericol și care poate provoca dificultăți de respirație sau de înghițire în decurs de câteva ore de la înțepătură (dar de obicei se întâmplă mult mai repede). Dacă copilul dumneavoastră are anafilaxie, sunați imediat la Urgente și dacă aveți epinefrină, folosiți-o!

Care este cel mai bun tratament pentru o intepatura de țânțar sau de altă insectă?

Majoritatea nu au nevoie de niciun tratament. Dacă înțepăturile au mâncărimi, folosiți o cremă sau o pastă de bicarbonat de sodiu fără prescripție medicală. Antihistaminicele pe cale orală pot ajuta și ele la mâncărimi. Mușcăturile dureroase răspund bine la pasta de bicarbonat de sodiu, precum și la punerea pe zonă a ceva rece, cum ar fi un cub de gheață.

Majoritatea mușcăturilor de insecte vor produce mâncărimi timp de două-trei zile, iar umflăturile provocate pot dura o săptămână. 

Academia Americană de Pediatrie spune că spray-ul pentru insecte este OK pentru copiii de peste 2 luni - doar aveți grijă să vă uitați la concentrația de DEET și nu-l aplicați pe mâini dacă copilul își suge degetele sau degetul mare. Și funcționează doar pentru insecte ccum ar fi țânțarii, nu pentru insecte care înțeapă, cum ar fi albinele. Spălați repelentul de insecte cu apă și săpun după ce vă întoarceți în casă.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepaturi insecte Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre