Studiul care da peste cap ce se stia pana acum: Copiii mici nu sunt un mijloc de transmitere pentru COVID-19

/ / Modificat: 2020-07-31
Studiul care da peste cap ce se stia pana acum: Copiii mici nu sunt un mijloc de transmitere pentru COVID-19

Copiii mici, cu varste sub 10 ani, este putin probabil sa genereze focare de COVID-19 in scoli si gradinite, potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori din Canada.

Majoritatea tarilor din lume au suspendat cursurile in scoli si gradinite de teama ca copiii s-ar putea transforma intr-un "vehicul" pentru noul coronavirus. Un studiu realizat de o echipa din cadrul Universitatii McMaster si finantat de Agentia de Sanatate Publica din Canada contrazice, insa, aceste teorii si arata ca scolarii si prescolarii nu sunt o sursa importanta de transmitere a bolii COVID-19.

Specialistii canadieni au pus cap la cap datele rezultate din 33 de studii realizate in 16 tari si au constatat ca micutii sub 10 ani transmit SARS-CoV-2 mai putin decat adolescentii si adultii.

"Datele cumulate pana acum arata ca este putin probabil ca copiii de 10 ani sa formeze focare de COVID-19 in gradinite si scoli. Totodata, adultii au o probabilitate mai mare de a fi transmitatori ai infectiei, decat cei mici", explica autorii studiului.

Cercetarea a stabilit ca acei copii care au contractat noul coronavirus l-au transmis mai departe in comunitate si in familie, catre adulti, mai degraba decat altor copii de la gradinita sau de la scoala. "Chiar si in cazuri in care un copil asimptomatic a mers in colectivitate si a avut contact cu un numar mare de copii, nu pare sa existe transmitere. Cel putin asta arata datele pe care le-am studiat", a explicat Sarah Neil-Sztramko, unul dintre autorii studiului, adaugand ca acolo unde au aparut cazuri de COVID-19 in scoli si gradinite, sursa infectarii fusese cel mai adesea un adult.

Medicii raman sceptici

Rezultatele cercetarii apar in contextul in care tot mai multe guverne se pregatesc pentru redeschiderea scolilor dupa vacanta de vara. Medicii considera, insa, ca este in continuare nevoie de prudenta si avertizeaza ca posibilitatea transmiterii virusului de la copii la adulti nu trebui sa fie subestimata.

"Copiii fara simptome pot fi un caz zero intr-o colectivitate si este putin probabil sa fie testati", explica David Fisman, epidemiolog la Universitatea din Toronto.

Totodata, trebuie luat in calcul faptul ca in acele comunitati in care COVID-19 nu a afectat sistemul de invatamant probabil nu a fost, oricum, un numar mare de cazuri, sau au fost luate masuri timpurii, precum testarea regulata a elevilor si a cadrelor didactice, folosirea mastilor de protectie si distantarea fizica.

Sursa: elmundo.es, theglobeandmail.com

Taguri Coronavirus Covid - 19 Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre