Femeile diagnosticate cu cancer de san au sanse mai mari de supravietuire daca raman insarcinate

/ / Modificat: 2024-03-12
Femeile diagnosticate cu cancer de san au sanse mai mari de supravietuire daca raman insarcinate

 

Am auzit deja ca sarcina are un efect protector impotriva cancerului de san, reducand sansele de cancer de san la femeile care au avut copii.

Un nou studiu, prezentat in Barcelona, a aratat ca femeile care au fost dignoticate cu cancer de san au mai multe sanse de supravietuire daca fac un copil. Cu alte cuvinte, sarcina reduce riscul de deces la femeile cu cancer de san cu pana la 42%, in comparatie cu cele care nu raman insarcinate dupa diagnosticare.

In mod revelator, cea mai raspandita recomandare in aceste cazuri este de a astepta pana dupa tratament pentru a concepe, multe femei ajungand chiar sa isi inghete ovulele pentru a deveni mame dupa ce se vor vindeca. Cu toate acestea, potrivit expertilor in cancer de san, aceasta descoperire le-ar permite medicilor sa le recomande femeilor sa aiba copii dupa primirea diagnosticului.

Se pare ca interactiunea complexa a diversilor hormoni care are loc in timpul sarcinii ar putea avea un efect protector impotriva cancerului de san. De asemenea, sistemul imunitar al mamei ar produce anticorpi impotriva antigenelor fetale care ar actiona ca un vaccin antitumoral.

Cercetatorii au declarat ca vor incerca sa perfectioneze rezultatele studiului pentru a determina cel mai sigur moment pentru a concepe in aceste cazuri. Acest lucru va reduce riscul de deces si va imbunatati calitatea vietii pentru multe femei.

Cu siguranta ar fi o veste excelenta pentru femeile care se confrunta cu un diagnostic de cancer de san chiar in momentul in care se gandesc sa devina mame. S-ar putea sa nu se aplice tuturor femeilor, dar cel putin boala nu le va impiedica pe multe dintre ele sa isi indeplineasca visul de a deveni mame.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cancer de san Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre