Persoanele care fac copii devreme mor mai repede, arata cel mai recent studiu

/ / Modificat: 2024-01-17
Persoanele care fac copii devreme mor mai repede, arata cel mai recent studiu

Intr-o analiza a genomurilor a peste 270.000 de oameni s-a descoperit ca persoanele care au copii de la o varsta frageda au sanse de a muri înainte de varsta de 76 de ani.

Persoanele care sunt predispuse genetic sa aiba copii mai devreme in viata au mai putine sanse sa traiasca pana la varsta de 76 de ani, potrivit unei analize a genomului a peste 270.000 de persoane. Participantii selectati erau nascuti intre 1940 si 1969 si erau de origine europeana.

Motivul pentru care imbatranim este unul dintre cele mai mari mistere ale evolutiei. Procesul de selectie naturala ar putea sugera ca oamenii ar trebui sa transmita genele care sunt avantajoase pentru a trai mai mult, avand astfel mai mult timp pentru a se reproduce, dar nu exista dovezi care sa sustina acest lucru.

Una dintre principalele explicatii este ca mutatiile genetice care favorizeaza reproducerea mai devreme in viata ar putea avea ca rezultat si o durata de viata mai mica - o idee numita pleiotropie antagonista.

"Aceasta se datoreaza faptului ca selectiei naturale ii pasa in mare masura de reproducere", spune Jianzhi Zhang de la Universitatea din Michigan.

"Astfel, acele mutatii care sunt benefice pentru reproducere, dar care pot fi daunatoare ulterior, ar fi totusi selectate".

Dupa ce au realizat cel mai amplu studiu de pana acum privind legatura genetica dintre reproducere si durata de viata, Zhang si Erping Long de la Academia Chineza de Stiinte Medicale din Beijing au gasit acum dovezi mai convingatoare pentru pleiotropia antagonista.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mame Copii Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre