STUDIU! Copiii cu obezitate sufera mai multe leziuni la nivelul picioarelor

/ / Modificat: 2024-03-12
STUDIU! Copiii cu obezitate sufera mai multe leziuni la nivelul picioarelor

 

La fel cum obezitatea infantila are consecinte asupra dezvoltarii bolilor cardiovasculare si endocrine, aceasta duce, de asemenea, la cresterea numarului de leziuni la nivelul gambelor, gleznelor si talpilor. 

Greutatea suplimentara pe care corpul acestor copii trebuie sa o suporte ii face mai vulnerabili la ranile provocate de mersul pe jos si de alergare decat in cazul copiilor mai slabi, care sunt mai predispusi la leziuni la cap.

In plus, copiii obezi sunt mai predispusi sa sufere leziuni ale membrelor inferioare, care tind sa fie mai dureroase si mai invalidante si care implica, de asemenea, un proces de recuperare mai greu si de mai lunga durata. 

Cel putin la aceasta concluzie a ajuns o echipa de cercetatori de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center din Statele Unite, care a analizat dosarele medicale a peste 23.000 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani, tratati in camera de urgenta a centrului, pe parcursul a trei ani de zile.

Leziunile la gambe, glezne si talpi au fost de doua ori mai frecvente la copiii obezi decat la copiii cu greutate normala, entorsele fiind cea mai frecventa afectiune.

Pe de alta parte, era cu 50% mai putin probabil ca acestia sa sufere rani la cap sau la fata, prin comparatie cu micutii care aveau o greutate normala.

Scopul unor studii ca acesta nu este de a arata cat de neindemanatici pot fi copiii supraponderali atunci cand alearga sau merg, ci mai degraba de a dezvolta strategii pentru a preveni ranirea membrelor inferioare.

Din cauza caracteristicilor lor, acestia ar avea nevoie, de exemplu, de pantofi speciali cu glezne intarite pentru a nu se accidenta.

Leziunile contribuie la sedentarism si, din moment ce cheia este de a incuraja exercitiile fizice in randul copiilor obezi, orice lucru care ajuta la prevenirea accidentarilor va fi benefic pentru sanatatea micutilor.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu Obezitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre