"Mancam echivalentul in plastic al unui card bancar pe saptamana", este concluzia celui mai recent studiu

/ / Modificat: 2024-03-18

 

Cercetatorii scot la iveala noi date ingrijoratoare. Potrivit celui mai recent studiu realizat de oamenii de stiinta italieni, "mancam echivalentul in plastic al unui card bancar pe saptamana". 

Conform datelor studiului, oamenii de stiinta sustin ca au gasit bucati extrem de mici de plastic in peste, in carne, in fructe si legume, in miere, in zahar si chiar in sare si bere. 

Specialistii estimeaza ca o persoana poate ingera intre 0,1 si 5 grame de bucati invizibile de plastic pe saptamana. 

Medicul Radu Tincu trage si el un semnal de alarma in acest sens si spune ca foarte multe alimente pe care le consumam zilnic contin plastic si pot avea efecte grave asupra organismului in timp. 

"Da, exista un top si nu e facut de mine, facut de cercetatori internationali. Intr-adevar, s-a demonstrat ca pestele si fructele de mare contin microplastic, pentru ca noi aruncam in apele marilor si oceanelor aceste particule. Daca acum cativa ani de zile vorbeam de micro-plastic, acum putem vorbi de nano-plastic. Nano particulele de plastic sunt particule atat de mici incat au fost identificate in sangele subiectilor umani, lucru care ne pune pe ganduri pentru ca nu stim cu exactitate care vor fi efectele acestor nano particule de plastic. Se pare ca ele favorizeaza inflamatia vaselor de sange si aparitia cheagurilor de sange, cu riscul de aparitie a accidentelor vasculare cerebrale.

Si ceea ce este mai important de spus este ca plasticul in sine este un disrupter endocrin, adica se comporta ca o substanta care poate mima hormoni, ceea ce va duce la aparitia unor tulburari in dezvoltarea copiilor si adolescentilor, cu o menstruatie precoce, cu pubertate precoce, iar la persoanele adulte poate sa determine si sa favorizeze aparitia unor forme de cancer, in special cancer de san, cancer de colul de risc sau cancer de prostata", a spus dr. Radu Tincu la Antena 3 CNN.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Studiu

Articole recomandate

Citeste si despre